Росен Христов очаква цената на природния газ да намалее след февруари

Росен Христов очаква цената на природния газ да намалее след февруари

Служебният министър на енергетиката Росен Христов очаква цената на природния газ да намалее след февруари. В интервю за Нова телевизия той посочи, че традиционно зимните месеци са най-тежки, с най-високи цени на газа, съобщава БТА.

Моите очаквания са през февруари цената да е горе-долу същата и след това да успеем да я смъкнем надолу, добави той. Когато потреблението настигне предлагането и дори започне да го изпреварва, цената се вдига. Винаги зимните месеци са били по-скъпи, обясни министърът.

Той добави, че цената в момента се вдига заради скъпия газ, нагнетен в газохранилището "Чирен". Иначе в момента нашите договори са конкурентни и цената е добра и имаме добри оферти за следващата година. Отделно успяхме да осигурим терминали за газ, включително приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив, каза Христов.

С осигурени канали и технически възможности за доставка ние имаме много по-силна позиция за производители и доставчиците на втечнен газ, така че да се сдобием с конкурентни цени. Вече говорим с тях за дългосрочни договори. Оттук нататък се очаква нещата да вървят към по-добре, добави министърът.

След днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) председателят Иван Иванов заяви, че цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да се вдигат от Нова година. 

Цената на природния газ за януари ще е значително по-ниска от поисканата от "Булгаргаз" по-рано този месец от 204,53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. По думите ѝ окончателното предложение на компанията ще е с поне 18 лева по-ниско, тоест цена от 186,53 лева за 1000 куб. метра. Дружеството е успяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището "Чирен", каза Златева.

За 2023 г. са гарантирани всички количества природен газ от шестима доставчици. Диверсифицирахме не само доставчиците, но и маршрутите на природен газ, за да сме сигурни, че няма да има прекъсване на доставките, съобщи още тя.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Георги Богданов

  31 Дек 2022 9:25ч.

  Голяма новина, няма що- то след февруари населението не ползва газ за отопление и е естествено цената да намалее. Ама нали 6-7 пъти по-евтин газ очаквахме от САЩ, какво стана??? Вчера засичам дамата с вид на бик в едно фото- снима се за американска виза... Аааа, отиваме да подпишем договор, казвам си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джуджето

  31 Дек 2022 10:03ч.

  Клекнало вчера да приема плащане на газта в твърда валута, щото мужика газ не яде. А що клавиатури се изтъркаха да се обяснява как като няма рубли няма и газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голЕм специалист е тоА човек

  31 Дек 2022 10:44ч.

  Аз пък мисля, че някъде юли-август сметките за парно ще са най-ниски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изобретател предвижда че

  31 Дек 2022 11:02ч.

  След едноседмичен дълбок размисъл и ползване на три компютъра и два лап Топа, изобретих, че : Докато има голямо потребление и търсене на какъвто и да бил продукт или стока, цените им ще са високи и като намалее търсенето, (незнайно за сега защо), но цените им ще започнат да паднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  31 Дек 2022 16:29ч.

  Щото парното е намалено, изпоразболехме се, а нощно време го спират гадовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи