Рекорден скок на цените на златото, петрола и газа заради войната в Украйна

Рекорден скок на цените на златото, петрола и газа заради войната в Украйна

Рекорден скок на цените на златото, петрола и газа заради войната в Украйна. Цените на петрола надхвърлиха 100 долара за барел. Това става за първи път от 2014, когато Русия анексира Крим. Цената на газовите фючърси в Европа скочи до 1400 долара за куб.м. Вчера цената беше около 1000 долара. Това е ръст с 35% само за час от началото на търговията.

 

А акциите на борсите по света се сринаха, след като руският президент Владимир Путин обяви „военна операция” в Украйна. Борсите търпят срив от началото на тази седмица, след като в понеделник вечер Кремъл призна двата отцепили се региона в Източна Украйна, а по-късно изпрати „миротворци" в тях.

 

Златото и японската йена, определяни като „сигурни убежища за инвеститорите", също скочиха драстично. Доларът се повиши с повече от шест процента спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика. Московската борса съобщи, че е спряла търговията на всички пазари. Възобновяване ще има на по-късна дата.

 

Цените на пшеницата достигнаха рекордно високи стойности в европейската търговия днес, след като Русия започна инвазия в Украйна, съобщиха за АФП анализатори и търговци. Украйна и Русия са два от най-големите производители на пшеница в света, която се търгуваше по 344 евро (384 долара) за тон на платформата Euronex.

 

Европейските фондови пазари се сринаха, след като Русия започна инвазия в Украйна, предизвиквайки паника на търговските борси.


Цените на алуминия и никела в Лондон се покачиха до многогодишни върхове тази сутрин, предаде АФП. Основните опасения са за прекъсване на доставките след началото на военните действия в страната.

 

Алуминият с тримесечен договор за доставка се покачи с 2,1% на Лондонската метална борса, след като по-рано се повиши до над 13-годишен връх от 3350 долара. Референтният никел се повиши с 1,6%, като по-рано достигна връх от август 2011 г.

 

Междувременно Централната банка на Украйна забрани купуването на чуждестранна валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, обяви гуверньорът Кирило Шевченко, цитиран от Ройтерс.

 


Продажбите на чуждестранни валути засега няма да бъдат спирани, допълни той. Банката освен това забрани тегленето на чуждестранна валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 000 гривни дневно.

 

По думите на Шевченко банковата система в страната работи нормално, банките са отворени и функционират. Банката освен това забрани трансакциите по сметки от и до руски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

 

Шевченко посочи, че банката ще направи всичко необходимо, за да осигури гривни на банковата система без ограничения и ще рефинансира банкови дългове до една година без ограничение на сумите.

 

 

Коментари

 • рукола

  24 Фев 2022 14:28ч.

  Златото скача от няколко седмици, още откак се разбра, че криптовалутата няма да я бъде ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 150 рубли за 1 долар в Калининград

  24 Фев 2022 16:34ч.

  https://3.assets.klops.ru/media/W1siZiIsIjIwMjJcLzAyXC8yNFwvZDllOWYzYjktNTY5ZS00YmYzLTg1NjQtNGMxM2VhMWE3Mzc3X2ZpbGUuanBlZyJdLFsicCIsInRodW1iIiwiMTkyMHgxMDgwKzArOTEiXSxbInAiLCJ0aHVtYiIsIjE5MjB4MTA4MD4iXSxbInAiLCJsb2dvIl0sWyJwIiwiZW5jb2RlIiwianBnIiwiLXF1YWxpdHkgODUgLXN0cmlwIC1pbnRlcmxhY2UgUGxhbmUiXV0=?sha=3402773f661ddffe

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • червена шапчица Цирконка

  24 Фев 2022 17:07ч.

  A Koka Kolaи та във Вашингтон се продава за ДВЕ РУБЛИ !!!Бухал солдат, слеза катилась, хрипел раздолбанный айфон, и на груди его светиласьМедаль за город... Вашингтон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западната цивилизация няма бъдеще

  24 Фев 2022 20:38ч.

  Това е началото на нейният край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи