Производствените цени в Германия с исторически рекорд заради по-скъпата енергия

Производствените цени в Германия с исторически рекорд заради по-скъпата енергия

Германските производствени цени са се ускорили неочаквано до нов рекорден максимум през юли, задвижвани основно от по-високите цени на енергията, се посочва в данните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Производствените цени са се повишили с 37,2 на сто на годишна основа през юли, което надминава скока от 32,7 на сто през юни. Икономисти прогнозираха, че инфлацията в този сектор ще се смекчи леко до 32 на сто. Това е най-големият растеж на показателя на годишна основа от началото на статистиката през 1949 г., уточни "Дестатис".

Възходящата тенденция през юли се дължи в голяма степен на скока от 105 на сто на цените на електроенергията на фона на повишените разходи за природен газ и електроенергия. Като се изключи електроенергията, производствените цени са се повишили с 14,6 на сто през юли спрямо миналогодишните.

Сред  другите компоненти на индекса на производствените цени, котировките на междинните стоки са нараснали с 19,1 на сто , а тези на капиталовите стоки - с 8,3 на сто. Цените на трайните потребителски стоки са се увеличили с 10,9 на сто, а на нетрайните потребителски стоки също са регистрирали двуцифрен растеж от 16,2 на сто.

На месечна основа производствените цени са се повишили с по-бърз темп от 5,3 на сто през юли след увеличение от 0,6 на сто предходния месец. Очакваше се цените да нараснат със стабилен темп от 0,6 на сто.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • хаха

  19 Авг 2022 15:21ч.

  Германия имА най голяма полза от еврото и износа. Години наред смуче кръвта на южна и източна европа. Ха сега изнасяйте....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Авг 2022 15:54ч.

  Нищо не смуче Мунчо, Германия е една много ефективна и добре управлявана икономика, а южните страни спят следобед и ги мързи да работят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подблюдител

  19 Авг 2022 16:51ч.

  Мантри и глупотевини, Тъпунчо. Южните страни "спят" следобед, защото е жега и не може да се работи така или иначе, но пък после работят до часове, в които редовият бюргер отдавна е в леглото си и дебне дали съседът ще изскърца с кревата малко по-силно. Да, Германия е много ефективна и добре управлявана икономика, но също така ефективно и добре управлявано смуче каквото, колкото и откъдето може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог да убие Германия!

  21 Авг 2022 18:21ч.

  На три да се раздели и трите и части да воюват по между си! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи