Проблемите с руския газ водят Европа все по-близо до ограничения, квоти и режими

Проблемите с руския газ водят Европа все по-близо до ограничения, квоти и режими

Ограничаването на доставките доведе до рязък скок на цените, увеличи натиска върху икономиката на ЕС и може да причини напрежение в европейската солидарност - все победи за Кремъл в момент, когато европейските лидери подчертаха подкрепата си за Украйна

През целия период на Студената война и през десетилетията след нея Русия беше стабилен доставчик на газ за Европа. Това се промени тази седмица, предава Bloomberg.bg.

Русия намали доставките на газ като очевидно ответно действие заради подкрепата на Европа за Киев. След най-мащабните си стъпки в използването на енергията като оръжие, нормирането на газа в региона вече е съвсем реална перспектива.

Ограничаването на доставките доведе до рязък скок на цените, увеличи натиска върху икономиката на региона и може да доведе до напрежение в европейската солидарност - все победи за Кремъл, които дойдоха в момент, когато европейските лидери подчертаха подкрепата си за Украйна по време на високопоставено пътуване до нападнатата страна.

Тъй като европейските комунални услуги са принудени да използват резервите, предназначени за покриване на нуждите през зимата, правителственият контрол върху разпределението на газ може да започне до няколко месеца. Според консултанта Wood Mackenzie Ltd., ако Русия напълно затвори основната си връзка, регионът може да изчерпи доставките си до януари.

"Ситуацията е сериозна, напрегната", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в интервю за телевизия ARD в четвъртък. "Това е изпитание на силите между западните съюзници и Русия."

Засилената тревога бе предизвикана, след като Кремъл намали с около 60 % потоците по газопровода "Северен поток", който изпомпва газ направо за Германия. Намалените доставки имаха верижен ефект за Франция, Австрия и Чешката република.

Германската компания Uniper SE, най-големият купувач на руски газ в Европа, получава 60% по-малко газ от поръчаното. Италианската Eni SpA получи в петък само половината от заявените количества от държавната компания Gazprom PJSC, а френската Engie SA и австрийската OMV AG също бяха засегнати.

Президентът Владимир Путин наруши десетилетията на надеждни енергийни отношения, като постепенно ограничи доставките с малки стъпки от началото на войната в края на февруари, а след това ускори действията тази седмица.

"Това по-нататъшно намаляване има за цел да направи зареждането на хранилищата предизвикателство на ниво ЕС и да постави на изпитание крехкото единство на ЕС", заяви Тиери Брос, професор в Парижкия институт за политически изследвания. "Това ще продължи, докато кранчето не бъде напълно затворено."

Подтикнати от напрежението, цените на природния газ в Европа се повишиха с около 50 % до най-големия седмичен ръст от ранните етапи на руската война в Украйна. Регионът разполага с малко алтернативи на руските газопроводи, особено през критичните зимни месеци. Свободният капацитет на Норвегия и Нидерландия е малък, а доставките на втечнен природен газ се очаква да станат по-ограничени.

Китай, най-големият вносител на втечнен природен газ в света през 2021 г., намали спотовите покупки през тази година, след като ограниченията на Covid-19 намалиха търсенето. Но употребата вероятно ще се възстанови тази зима, което ще изправи Китай срещу Европа за намаляващото количество свободен втечнен природен газ. Ремонтите на ключов терминал за износ в Тексас допълнително ще затруднят доставките.

В петък Европейската комисия препоръча на Украйна да получи статут на кандидат за членство, ден след като германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги пътуваха до Киев и подкрепиха усилията.

Дори и в условията на демонстрация на подкрепа, проблемът с газа беше актуален. След среща с украинския президент Володимир Зеленски Драги обвини Русия в "лъжи", като хвърли вината за по-ниските доставки по "Северен поток" върху техническата поддръжка. Италия може да задейства извънреден план за доставка на газ още през следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава доставките - ход, който може да включва по-голяма зависимост от по-мръсни горива.

Германия, която се намира на първото ниво от собствения си тристепенен кризисен план, обмисля редица варианти за намаляване на търсенето, като например да позволи на собствениците на жилища да намалят отоплението през зимата и да въведе тръжна платформа, чрез която компаниите да продават правата си на потребление. Най-голямата европейска икономика, която зависи от Русия за повече от една трета от доставките си, призова за солидарност и прикани хората да пестят енергия, за да попречат на Путин.

"Всичко зависи от механизма на ЕС за споделяне на газ между страните и от регулаторните решения за това как да се разпределя наличният газ в рамките на страните", заяви Джонатан Стърн, изтъкнат изследовател в Оксфордския институт за енергийни изследвания. "Една ранна студена и безветрена зима би създала ранни проблеми."

В Германия мрежовият регулатор, известен като BNetzA, би въвел нормиране, ако правителството обяви извънредна ситуация с газа в страната. Базираната в Бон агенция заяви, че местата за отдих вероятно ще бъдат подложени на ограничения, докато потребителите и критичните обществени услуги като болниците ще бъдат защитени. Предприятията могат да се сблъскат с прекъсвания.

"Настоящите намаления на доставките на руски газ могат да поставят всички нас - както потребителите, така и индустрията - в много сериозна ситуация", заяви в Twitter Клаус Мюлер, ръководител на BNetzA. "Доколкото можем, трябва да избегнем това чрез икономии на газ и газови резерви."

Този натиск ще разтревожи създателите на икономическата политика, които се опитват да овладеят рекордната инфлация. Допълнителното увеличение на енергийните разходи рискува да подкопае усилията на Европейската централна банка да овладее повишаването на цените, като започне да повишава лихвените проценти през следващия месец.

Загрижеността за икономическия растеж също се засилва. Потребителите са притиснати от растящите разходи за живот, а перспективата за енергийни норми и по-високи сметки за газ може допълнително да намали доверието. За изключително големия производствен сектор на Германия проблемът изостря недостига на суровини, който го поставя в затруднено положение.

Според запознати, в опит да реагират, представителите на Г-7 подготвят почвата за евентуално обсъждане от страна на лидерите на въвеждането на ценови таван върху вноса на енергия от Русия.

Водещите преговарящи от страна на държавите членки на Г-7 проучват този механизъм като част от подготовката за срещата на върха в Баварските Алпи по-късно този месец, заявиха източници, които помолиха за анонимност.

Европа предприе мерки за забрана на вноса на руски въглища и петрол, но газът е по-трудно да бъде заменен поради изгражданите с десетилетия отношения на доставка.

"Дори и да се вземат предвид контрамерки, може да се окаже неизбежно, да се наложи известно нормиране на търсенето", каза Масимо ди Одоардо, вицепрезидент за газовите изследвания в Wood Mackenzie.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Сатанистите умора нямат !

  19 Юни 2022 17:32ч.

  Под мотото "Путин е виновен" плебса се вкарва в мизерията и ограниченията, планирани от хер Швааб. И това е само началото ! Предстои сериозна "работа" , да се изчистят поне 300 милиона европейци през следващите няколко години... А малцината доживели заветната 2030, както добре знаем "няма да притежават нищо, но ще са щастливи"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санта Клаус ще бъде ли жив тогава?

  19 Юни 2022 18:00ч.

  ... дори и собствените си тела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква нелепост!

  19 Юни 2022 18:42ч.

  Да оставиш съдбата на цяла Европа в ръцете на една безхаберна акушерка! Това се казва идиотия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • една тайна

  19 Юни 2022 20:56ч.

  Истинският човек ще победи давоските ментета. После и самоубийството няма да ги спаси от Червения Дракон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебили, сър …

  19 Юни 2022 21:42ч.

  Тя Русия им спира газа, те щели да обсъждат въвеждането на ценови таван върху вноса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  21 Юни 2022 15:53ч.

  Даже нещо повече от дебили. Олигофрени, малоумници, прадажници, фашисти, родени от кръвосмешение кретени. Пъъъъълни идиоти, не мога вече да им чета глупостите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  19 Юни 2022 23:23ч.

  Виртуозно изпълнение на Путин. Сами се набутаха в капана. Те пак ще обвиняват Русия, но вече под сурдинка. И ще ядят кактуси...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия дето сега са начело на ЕС в Брюксел, преди 1989 г. нямаше да могат даси намерят работа като младшимеринджей в провинциална фирма

  21 Юни 2022 16:44ч.

  Каква деградация на цивилизацията им

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи