Приходите от ДДС вървят към неизпълнение, бюджетът отново е с дефицит

Приходите от ДДС вървят към неизпълнение, бюджетът отново е с дефицит

Асен Василев и Румен Спецов

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Заложените амбициозни приходи от ДДС в Бюджет 2023 най-вероятно няма да бъдат събрани в пълен размер до края на годината. Към края на юли събираемостта от най-важния данък у нас е малко по-ниска от миналогодишната (спад с 0.8%), но до края на 2022 г. фискът събра 15.3 млрд. лв., докато тази година планът е за 17 млрд. лв. Това става ясно от изчисления на базата на публикувания от финансовото министерство в четвъртък вечерта бюлетин за изпълнението на бюджета.

Въпреки очакваното неизпълнение на постъпленията от ДДС бюджетът най-вероятно ще успее да се вмести в гласувания дефицит от 2.5% основно заради задържането на капиталови разходи и превеждането на по-висок дивидент от "Българския енергиен холдинг", твърдят експерти.

През август бюджетът отново се е върнал към дефицит, макар и минимален – 100 млн. лв. (0.05% от БВП), сочат предварителните данни на МФ. Още през февруари тази година фискът излезе на минус. В първите два месеца от управлението на новото правителство (през юни и юли) Асен Василев се похвали с излишъци, но те се оказаха временни, защото редовно приетият бюджет, заработил през август, вдигна част от социалните плащания и разходите отново се оказаха по-високи от приходите.

"Основните причини за очакваното влошаване на бюджетната позиция през август са свързани с по-високите разходи през месеца, включително поради одобрени със Закона за държавния бюджет за 2023 г. плащания, дължими за вече изминали периоди (през август НОИ изплати увеличения размер на паричните обезщетения за отглеждане на дете (780 лв.) за юли, както и доплащането до новия размер за периода януари-юни), по-високи здравноосигурителни плащания, разходи за издръжка и други", коментира финансовото министерство.

Постъпленията от ДДС към края на юли са 8.6 млрд. лв., което е с 68 млн. лв. по-малко от същия период на миналата година и представлява само 50.8% от планираните в бюджета за 2023 г. Изоставането е при ДДС от внос заради по-ниските борсови цени на суровините тази година.

При повечето от останалите данъци (данък печалба, данък върху личните доходи, акцизи) има ръст, но той засега е недостатъчен за изпълнението на бюджетния план в цялост. Общо данъчно-осигурителните приходи растат с около 10% към края на август спрямо събраните за същия период на миналата година. За да се изпълни плана за данъците и осигуровките в Бюджет 2023 обаче, събираемостта трябва да е с 15.7% по-висока от миналогодишната. До края на август приходните агенции са събрали с около 3 млрд. лв. повече от данъци и осигуровки, а до края на годината превесът трябва да достигне 7.4 млрд. лв.

В същото време разходите растат с 13.1% към края на август. Според справката към края на юли капиталовите разходи също се движат изпреварващо спрямо миналата година и са към 2.7 млрд., което е с 0.9 млрд. лв. повече в сравнение с юли 2022 г. Планът в Бюджет 2023 обаче е за около 8 млрд. лв. капиталови разходи тази година и е много вероятно да не бъде изпълнен.

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  02 Sep 2023 12:16ч.

  Кокорко и тъпкача Спецов ще ни оставят бедни като шушулки. Цяло ново поколение не знае какво е хиперинфлация и обедняване.... сега ще научат. Хора, спасете парите си от банските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Sep 2023 12:22ч.

  Те не са виновни, че ние не реагираме... ако продължаваме да гледаме и чорапите ще ти изкарат от обувките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук сме само

  02 Sep 2023 12:27ч.

  Бедни пенсионери с по 1000 лв влог за погребение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Sep 2023 12:37ч.

  Май само ти си дърт, щом говориш за влогове разни, на мен не ми пука кой ще ме погребва, като пукна да се оправят както искат ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тони дончев

  02 Sep 2023 14:12ч.

  Инфлацията изяжда потреблението, тоест се намаля и предлагането - търговията и производството. Номинално уж се запазват доходите и потреблението, което би трябвало да запази ДДС постъпленията, но оборът намаля съответно и печалбата, фалити и уволнени работници. И вносът е по евтин, имал е голям оборот. Високите цени намалят оборотът, а високият оборот прави понижени цени, тоест инфлацията действа като спирала за вечна инфлация, и рецесия. Когато доходите не се компенсират. Дори пестенето се увеличава, за черни дни, нито се взимат заеми, освен бързи кредити по нужда за ток и вода, което яде потреблението още повече. И ДДС и всякакви данъци спадат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  02 Sep 2023 14:28ч.

  Пенсиите и циганьорите дърпат тази държава назад. Колкото и пари да се наливат за пенсии и други социални помощи, все тая - това е каца без дъно. Трябва ни нов Костов, който да ореже тия разходи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тукашните дърти комунета

  02 Sep 2023 14:31ч.

  Най добре пенсиите да им плаща Митрофанова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Sep 2023 14:32ч.

  Д-р Кьопав, направо да изтрепем пенсионерите и..... държавата ще цъфне нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бърши прахта на Митрофанова, бе

  02 Sep 2023 16:32ч.

  Руско келеме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви пенции дърпат бе олигофрен ?

  02 Sep 2023 18:38ч.

  Пенциите вече са заделени пари. Те не се заделят от текущия бюджет, те са заработени от пенсионерите ! Да та эба в природната грешка, урод с урода...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да подкрепим д-р Косев!

  02 Sep 2023 19:49ч.

  Пенсиите дърпат тази държава назад. 26годишна мотористка с "Ямаха" МТ 07 загина в тежка катастрофа в Мездра. Дивашки бой между млади ваксинирани шофьори след засичане във Варна. Ученик остана без глава след удар в пътен знак с подарен преди 14 дни мотор. 22годишният Даниел АнелиевКамичето е обичал до полуда мощния си мотор, но загина в жестока катастрофа край Враца. 20годишен рокер с висока скорост се забил в тротоар и главата му се е разцепила на две...Младостта е бързо отминаващо предимство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  02 Sep 2023 15:55ч.

  През лятото по морските курорти - бум от почиващи, но пък там ДДС-то е занижено, същото е и за ресторантите. Докога всеки друг бизнес ще плаща 20 % ДДС, а богопомазаните хотелиери и ресторантьори - 9%?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Sep 2023 16:13ч.

  До тъпаците д-р Косев и следващия Родителите ми са сираци и работят от 15-годишни физическа работа, пък после и по-квалифицирана, тъй като Господ им е дал сили и много природна интелигентност. Такива са милиони българи, те съградиха България. А за неграмотния персонал, който скапа собствения си народ, ми е жал, честно! Между другото, най-голямата грешка на комунистите е , че премахнаха вероучението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  02 Sep 2023 18:41ч.

  Извинявам се на четящите, пак се е появил моят двойник - олигофренът от 11:28ч. Не му обръщайте внимание, мозъчен ретардат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи