При приемане на еврото у нас: Унищожаваме 820 тона банкноти и 13 000 тона монети със символите на българския лев

При приемане на еврото у нас: Унищожаваме 820 тона банкноти и 13 000 тона монети със символите на българския лев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Българските банкноти и монети в обращение ще бъдат унищожени след присъединяването ни към Еврозоната. Това става ясно от информация на БНБ, публикувана в рубриката "Присъединяване към еврозоната".

Съгласно публикуваната статистика по номинали на страницата на БНБ в интернет в наличното парично обращение към края на февруари 2024 г. има общо 581,4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с постоянна тенденция за увеличаване на техния брой. Оценката на теглото им е около 820 тона за банкнотите и 13 000 тона за разменните монети, уточняват от БНБ, цитирани от Bg ON AIR.

За изтеглянето българските банкноти и монети от обращение ще са нужни достатъчно площи за съхранение със необходимата степен на сигурност, както и допълнителни машини с висок капацитет за изброяване и проверка за истинност на изтеглените от обращение банкноти и монети. Освен това ще са нужни и такива за унищожаване на банкноти и демонетизиране на монети, както и транспорт за превозването им до местата за унищожаване и демонетизиране.

Евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети, са оценени на около 550 млн. броя евробанкноти и 880 млн. броя евромонети.

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени на заем от централни банки от еврозоната, като БНБ ще трябва да заплати разходите за транспорт, както и в рамките до две години трябва да възстанови на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат произведени с българска национална страна съгласно одобрения вече дизайн, като за целта БНБ ще достави необходимите заготовки.

Присъединяването на Република България към Евросистемата ще доведе до фундаментална промяна в модела на паричната политика в България, посочват още от БНБ.

За разлика от силно ограничените възможности на паричната политика в рамките на режима на паричния съвет, след влизането в сила на новия Закон за БНБ, централната банка ще може да осъществява чрез Евросистемата целия набор от инструменти на паричната политика, предвидени в глава IV от Устава.

Източник: fakti.bg

 

 

Коментари

 • нелегален

  12 Апр 2024 8:32ч.

  не бързайте толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързата кучка слепи ги ражда

  12 Апр 2024 9:08ч.

  Казал го е народът!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалка картинка

  12 Апр 2024 12:10ч.

  Така си затрихме и селското стопанство, промишлеността, образованието, здравеопазването, нарязахте си въоръжението,енергетиката, сега последно и паричния суверенитет, благодарение на вековните ни врагове сега наричани "партньори"англосаксите... Колко тъп народ трябва да сме? Ако и с това не ни унищожат, в Украйна имат над 30 биолаборатории в които на базата на славянския геном се създават биооръжия за окончателно решение на въпроса... Пък тука стадото тъпо и упорито блее - демокрация, евроатлантически ценности, Путин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  12 Апр 2024 8:36ч.

  Бързат и то много. Има си план как да се закрие окончателно България и все още оцелелите българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста символично

  12 Апр 2024 8:38ч.

  е да унищожиш Иван Милев, Петър Берон, Стамболов, Славейков, Щастливеца, Иван Рилски, мадарския конник и да ги замениш с... нещо, с което нямаш нищо общо. Достатъчно е да се види проектозакона - навсякъде "БНБ" се заменя с "ЕЦБ". И не е ясно защо продължава да се говори за това, все едно е неминуемо и неизбежно, не зависи от нас и се носим към него със страшна скорост и ни занимават само с дребни и не толкова дребни технически въпроси? Дори в статията леко е загатнато, че след влизането на зоната тук от държава съвсем официално ставаме територия. Европейска, но територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Апр 2024 9:31ч.

  Колко са сигурни БНБ-арите, що ми се струва, че тази беля ще ни подмине!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига празни мечтания за нещо, което е нищо

  12 Апр 2024 9:34ч.

  Забравете за евро! България няма намерение да изчезва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От нас зависи!

  12 Апр 2024 9:51ч.

  като гласуваме масово. Обединението на малките хора ще доведе до промяна. Отделните хора, обединени около обща цел, са незаобиколим фактор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тц, за гъби!

  12 Апр 2024 11:07ч.

  За какво да гласувам, за да им легитимирам пак сглобката на посолството ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • видяхте прецедента с Ваня - гласуваш и... накрая пак назначенци на власт, от квотата

  12 Апр 2024 11:08ч.

  Ще гласувам само на референдум - с прост и ясен въпрос. Предпочитам да залагам на собствения си директен глас, а не на неясни представители, които международните юдомагнати ги купуват за една нощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се,

  12 Апр 2024 13:59ч.

  никой не може да ви накара да гласувате, а и не трябва. Но трябва много добре да си давате сметка за последствията от тези решения. Съвсем скорошен пример - конституционното мнозинство на сглобката нямаше да е възможно без вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БНБ ще се самозакрие, понеже няма да има смисъл от нея

  12 Апр 2024 10:06ч.

  Значи БНБ сама подготвя ликвидацията се, ми браво. Като погребвате Държавната валута, която Държи Държавата - погребвате Държавата България. Никаква полза няма от заличаването на българската държавна валута, никаква, и рекламите дето ще пускат за агитация са позорни защото са лъжовни и платени от пропагандатори неофашистчета! ОТЛОЖЕТЕ смъртоносната операция след 5 години до 2029 година като братска Румъния, вие НЕПЛАТЕНИТЕ български политици и банкери имате ли смелост и достойнство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  12 Апр 2024 10:51ч.

  Унищожаването на държавата България е на финалната права.Всички законни средства са изчерпани,съпротивата е сломена,а въоръжената борба - невъзможна.Няма да има дори и оркестър,който да изсвири погребалния марш,а и кому е нужен той,след като ще липсва публика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  12 Апр 2024 11:59ч.

  Благодарение на Хасен Василев Еврозоната ще видят през крив макарон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  12 Апр 2024 12:05ч.

  Никой не ви иска тъпунгерската еврозона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  12 Апр 2024 15:51ч.

  Ще ни присъединяват към фалираща финансова система

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анатема

  13 Апр 2024 0:12ч.

  Няма да се наложи. Господ няма да допусне подобен жалък завършек на българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илхан Зюлкяр

  13 Апр 2024 20:17ч.

  В България само се унищожава нищо не са направили нищо не са създали до сега

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • врагът вече е победил

  13 Апр 2024 23:35ч.

  Щом Гласове цитира Факти и никога обратното

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи