Президентът на Полша се обяви против влизането на страната в еврозоната

Президентът на Полша се обяви против влизането на страната в еврозоната

Полша не трябва да се присъединява към еврозоната поради вероятните проблеми, които използването на европейската валута може да донесе на полската икономика. Това мнение изрази президентът на републиката Анджей Дуда в интервю за вестник " Факт", цитирано от ТАСС.

"Имаме полска злота, тя е нашата национална валута, залегнала в конституцията ни. Злотата ни гарантира известна финансова и валутна сигурност, както и независимост и възможност за действие в кризисни ситуации. Днес не се нуждаем от проблемите на еврозоната. Мисля, че е така", заяви президентът.

На същото мнение са и жителите на страната. Според резултатите от проучване на изследователския център United Surveys 66,8% от полските жители са против влизането на Полша в еврозоната. Общата европейска валута влезе в обращение на 1 януари 2002 г. Освен Полша, сред членовете на ЕС единната валута все още не се използва от България, Чехия, Дания, Унгария, Румъния, Словакия, Швеция и Чехия, припомня ТАСС.

 

Коментари

 • Ина

  22 Апр 2024 11:19ч.

  Обяснете ми тогава ние защо толкова настояваме да влезем??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ние, те настояват

  22 Апр 2024 11:31ч.

  Брюксел (не Франкфурт!) заради директния контрол, а местните назначенци заради освобождаването на резерва и последващото изобилие от кредити. Банкерите заради 10-кратното намаление на задължителните резерви. Никой друг няма полза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  22 Апр 2024 13:46ч.

  При поляците все пак е останал някакъв рефлекс за самосъхранение, за разлика от нас... Иначе, проблемът е, че у нас всички платени медии и проклети политици, рекламират еврото, без да казват истината, че левът ще бъде обменен в евро по сметките ни, по курс, който в последния момент, ще бъде указан от ЕЦБ и ще е примерно нещо от сорта на 3 лева за 1 евро. На следващия ден просто всички ще бъдем изненадани изотзад, но това няма да ни е за пръв път. Основната цел обаче е, България да бъде унищожена, като суверена държава и да бъде приведена буквално във васална колония. А който твърди противното е просто гнусен лъжец или напълно неинформиран дебил! Така че, който разполага с повече левчета, сега е времето да си ги обърне в злато и да си наеме сейф в банката, та поне да минимизира бъдещите загуби... А който няма, да не му мисли! Да си купи бутилка ракия, за да удави мъката, чакайки утрешния ден. И не забравяйте, както е казал оптимиста, винаги и по-лошо може да стане! ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курсът не е фиксиран,

  22 Апр 2024 14:42ч.

  така е, но не може да плава толкова, така че 3лв за евро са абсурд. Не помня колко беше възможната вариация в ERM2, но е от +-5 до +-15%, не повече. Най-вероятно фиксингът би се запазил, но дори да не се запази, това е малък проблем на фона на останалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 20 години ФАЛШИВ икономически растеж

  23 Апр 2024 10:28ч.

  Базиран на лека девалвация спрямо еврото....Полша е лъжлива и мижава икономика, управлявана от крадци и мошеници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пример за подражание

  22 Апр 2024 11:23ч.

  Левон искал да се прекръства на Еврон. Обяснете му най-после бе! Докато я има България, ще има лев! Както виждате, и поляците не дават злоти за робска хартия. Чуждото не искаме, но и нашето не даваме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бакшишев Д.

  22 Апр 2024 11:29ч.

  A защо не и на евреИн. Тогава ще бъде поне точно…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мойсей Доларович

  22 Апр 2024 11:25ч.

  И тоя излезна копейка. По лошо - коце Костадинов излезна. Нали жълтопаветки непоръбени? Къде е оня шмекер Хамбарцумян, дето авера му Костов го назначи банкер е разбирач по икономика, да обясни колко е прост президента на Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затова пък нашият наистина е прост,

  22 Апр 2024 12:12ч.

  когато се касае за еврото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  22 Апр 2024 11:33ч.

  Поляците мислят с главите си, и защитават интересите на държавата си! Българските политици мислят със задниците си, и защитават чужди интереси! Проклети да са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  22 Апр 2024 15:03ч.

  Преди около 30 години посетих Полша и бях възхитен от техния патриотизъм! Нашия народ, трябва да призная със съжаление е обладан от чуждопоклонничество и нихилизъм! Затова у нас вървят тези опашати лъжи, че западняците щали да ни помогнат да се оправим и трябвало да ги слушаме и изпълняваме каквото ни кажат! Блаженни са вярващите и тяхно е царството небесно! Западняците ще ни "оправят" и в това не се съмнявайте! Не случайно сме първи в света по изчезваща народност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Кoсев

  22 Апр 2024 11:42ч.

  Прав е човека, но при нас положението е по-различно, защото имаме валутен борд и на практика нямаме възможност да провеждаме независима парична политика. Трябва или да влезем в еврозоната или да махнем валутния борд. Аз съм за второто решение, това ще отпуши икономиката и ще даде предимство на по-дейната и активна част от населението

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, нема нужда да получавате повече предимства, и така почти нищо неоткраднато не остава

  22 Апр 2024 11:51ч.

  Така наречената ви пазарна икономика съсипа България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Апр 2024 12:03ч.

  Нали искате независимост, нека освободим лева от евровите окови. Всичко ще се раздвижи, търговия, имоти, всички експортно ориентирани бизнеси ще процъфтят. Край с гръцките домати и всички други вносни боклуци. Ще пострадат само гащниците на заплата и пенсиите, но то не може всички да са доволни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-напред трябва да избесим семействата на забърканите с местните форми на пазарна икономика, приватизация и реституция, после и тях самите

  22 Апр 2024 12:05ч.

  Разпознаваш ли се някъде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Апр 2024 12:24ч.

  Деди, какви са тия кръвожадни надъроения. Лапай там каквото са ти отпуснали и не се ядосвай много, че ще вземеш пак да се изпуснеш и внуците ще те натирят в някой хоспис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за да е пълно щастие

  22 Апр 2024 12:33ч.

  Докторе, за да има баланс и справедливост преди това да въведем и прогресивния данък,че вече ни писна богатите да стават все по-богати за сметка на работещите бедни!!! А пък,ако се разкрият и тайните офшорки ще се установи че всички неизгодни концесии се отплащат за това с милиони годишно на който трябва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • косев,

  22 Апр 2024 12:55ч.

  грешно адресиран коментар ... "деди" е млад и много ядосан, и има защо!...Така че, не пропускайте гнева покрай ушите си, няма как отправната точка да сте вие, ха,ха!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  22 Апр 2024 13:28ч.

  Ех, Косев, малоумнико несретен, пак се изхождаш неподготвен и пак замириса... Не разбра ли, най-накрая, че си абсолютен лаик по всички въпроси и най-вече безнадежден глупак с промит мозък. Ако пък ти плащат, да драскаш тъпотии и да повтаряш опорки, като проскубан папагал, значи и работодателите ти са пълни идиоти, защото си прахосват парите на вятъра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  22 Апр 2024 15:36ч.

  Каква икономика ще отвързваш гинеколог Косев!? Или не живееш в България от 35 години, или не излизаш от вкъщи. Вица на деня - "ще отпушим икономиката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  22 Апр 2024 16:29ч.

  В България си живея и правя добри пари. Какво да ви правя като сте несретници, така се е получило. То не може всички да преуспяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Косев - егоистът мисли само за себе си

  22 Апр 2024 17:57ч.

  А въвеждането като реалност в битието на България на "енергийната бедност" е позор за демокрацията, донесла само нещастия за българския народ, който изчезва - 30 години след социализма!? Но на тебе НЕдраги Косев какво ти пука, ти нали захлебваш, а пък другите с по-малки способности за тебе са "несретници"?!, злобар комплексиран си ти, Косев, от цялото ти самопредставяне тук. Винаги може да станеш "несретник", всичко е Божа работа без значение дали вярваш или не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  22 Апр 2024 12:02ч.

  Доктор, обясненията Ви звучат елементарно. Не са толкова прости нещата, въпреки че така ги представят ПП и банковите ни олигарси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • властта мрази народа си

  22 Апр 2024 12:14ч.

  Зощо само българските евроатлантици с цената на всичко искат да набутат най-бедните европейци в смъртоносната бездна на еврозоната? За да се спасят от преследване и запазят открадватите милиони и милиарди от държавата и народа си и си гарантират светло европейско бъдеще...Колкото по-рано ги споходи Народния съд, толкова по-добре за оцелелия от техния геноцид български народ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • браво на поляците!

  22 Апр 2024 12:30ч.

  Поредното им правилно решение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  22 Апр 2024 13:25ч.

  е, решенията им по "восточный вопрос", фигуративно казано, са далеч от здравия разум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Апр 2024 12:42ч.

  ".... Президентът на Полша се обяви против влизането на страната в еврозоната...." Преди него още 6 държави! Защо ли... Много моля "Гласове" да ни предложат анализ за напускането на Англия от Еврозоната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англия не e билa в еврозоната,

  22 Апр 2024 13:01ч.

  а в ERM (това, дето тук по не знам каква причина му викат "чакалнята на еврозоната"), в който валутните курсове могат да плуват в малки граници. Били са там, докато са имали изгода в началото на 90-те, след това са се махнали. Има много анализи оттогава, ето един цитат: " If a country or region has no power to devalue, and if it is not the beneficiary of a system of fiscal equalisation, then there is nothing to stop it suffering a process of cumulative and terminal decline leading, in the end, to emigration as the only alternative to poverty or starvation." По темата - препоръчвам "Maastricht and all that" на Wynne Godley ot 1992г. Не е дълго. https://www.lrb.co.uk/the-paper/v14/n19/wynne-godley/maastricht-and-all-that

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  22 Апр 2024 12:53ч.

  не цялата Франция се намира в еврозоната - от 1966 г. тя емитира тихоокеански франк (CFP) с фиксиран курс към € и към $. чехи, унгарци, поляци, шведи, датчани не искат и да чуят за еврото (бившата дойчемарка) и си запазиха собствените валути. а защо ли - защото собствената валута е един от задължителните атрибути на нацията (наред със собствена територия; общ език; обща религия /идеология/)... а безродниците у нас (пардон, евро-атлантиците) отдавна са се продали за 30 сребърници на сатанистите - и дано Господ да удари по тях и по семействата им до 9-то коляно!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  22 Апр 2024 13:34ч.

  Явно дори поляците, за които мнението ми не е по-високо от това за уСраинците, са по адекватни и от нашите дебилни и напазарувани политици. Разликата е и в това, че за разлика от поляците, които все пак мислят и за собствената си държава, нашите прости платени политпроститутки от Сглобката са стресиращо нагли и безпардонни национални предатели, за които БГ плебсът е просто разходен Мат‘рял!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ д-р Кoсев 11:42ч. - Не четеш момче, нашият човек в МВФ Крист.Георгиева рече време е "плоския данък" да се махне за да има справедливост в щастливата ни "демокрация"!

  22 Апр 2024 13:40ч.

  Премахването на "плоския данък" ще отпуши потреблението и ще повиши стандарта на живот в България, макар и във Валутен борд! Ако мислиш по-нормално и по-разумно отлично ще разбереш, че заличаването на националната Държавна валута, която Държи Държавата; заедно с Държавната Енергетика, която Държи Държавата България - то тази държава ще я има само на хартия като наименование. Към пълната ЗАГУБА НА СУВЕРЕНИТЕТ ни бутат платени неофашистчета, от алчни завистливи недобронамерени народи, ненавиждани от цялото човечество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А браво президент Дуда - значи Свободата на Полша ви е по-важна

  22 Апр 2024 13:44ч.

  От милиардите, дето ви заглавичкват един брюкселски, франкфуртски и атлантически индивиди. Браво на Полша, която си спретна най-добрата собствена Полска национална армия от всички държави на бившия социалистически лагер. Презрени да бъдат всички управлявали България продажници алчни черва ненаситни безродни антибългари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дуда: Полша не трябва да се присъединява към еврозоната" Ама Полша се е съгласила да приеме €, ставайки член на ЕС

  22 Апр 2024 14:05ч.

  Тогава, какво ще правите президент Дуда с Полша? Отлагате заличаването на националната си държавна валута "полската злота" или Полша ще напуска Европейският съюз?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За да се влезе в ЕС, се изисква да си член на НАТО

  22 Апр 2024 16:01ч.

  Но влизайки в ЕС, не се е изисквало да си изоставиш валутата. .... Не манипулирай!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ За да се влезе в ЕС .. - я виж на какво се позова президента Радев за ЕВРОТО

  22 Апр 2024 17:52ч.

  Провеждането на референдум за уредени във вече приети и ратифицирани международни договори въпроси е невъзможно. Така президентът Румен Радев отговори на искането на „Възраждане” за референдум за въвеждане на еврото у нас. ......... Радев обясни, че за организацията за такъв тип допитване до народа има ограничения, поставени и от Конституцията ни. „Международните договори, особено когато се касае за Европейския съюз, са НАД НАЦИОНАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО”, категоричен бе президентът." ........ Това не важи ли за Полша???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албена

  22 Апр 2024 14:06ч.

  Така е, поляците никога не са били просто слуги, а хитро са прокарвали своя национален интерес (оттам и подкрепата им за окраина, просто гледат да дръпнат нещо от нея). За разлика от тях българският политически "елит" е просто слугинаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Поляците все пак ще влязат в окопите: Европа се готви за голяма война!"

  22 Апр 2024 14:24ч.

  В света има огромно търсене на американски оръжия. Стойността на доставките миналата година беше 80 милиарда долара. Сред основните клиенти е Полша, която закупи хеликоптери Apache, комплекси Patriot и танкове Abrams. Всичко това донесе огромни печалби на Щатите. Но печалбата от използването на Полша като „прокси съперник“ на Русия се използва от Европейския съюз за себе си. - СПРЕТЕ ТАЗИ ЛУДОСТ НА ВОЙНСТВЕНОСТ УБИЙСТВА И СМЪРТ! - Значи ултраглобалистите, за да не загубят властта си, ще избият европейското население?! - https://pogled.info/svetoven/evropa/polyatsite-vse-pak-shte-vlyazat-v-okopite-evropa-se-gotvi-za-golyama-voina.168396

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има огромно натискане, да се купува американсло оръжие

  22 Апр 2024 16:03ч.

  И извиване на ръце. Кой ни набута ефките, като че ли много сме ги искали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eхааа

  22 Апр 2024 19:18ч.

  Не знаех, че словаците някак са успели да излязат от ЕЗ. Значи имало начин, а? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поляците копират от нас

  22 Апр 2024 21:21ч.

  И се правят на герои. Ние сме истинските герои

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Премахването на ВБ

  23 Апр 2024 5:42ч.

  ще доведе до още по-големи кризи. Каква независима икономика? Да си спомним азиатската криза (причинена от Сорос), азитският дракон залезе. Какво да кажем за дот.ком и ипотечни кризи. ЕС за една година беше номер едно по икономически растеж, последва кризата 2008 г. Държави с по-силни икономики периодично изпадат в кризи. Къде е причината, "Каинитската" икономическа система, от Каин Библия. А си представете какво ще бъде в България, българските "елити" теглят стотици милиарди заеми? Щом една силна икономика като Великобритания претърпя сътресения. 1990 г. Британия влиза в ERM, неофициално е вързана към курс марка. Вдигането на лихвите в Германия причинява криза във валутен механизъм.16 септември 1992 година Великобритания вдига лихвата, до 19.00 на същия ден напуска валутен механизъм и обезценява паунда. "Черната сряда". Сорос продава на късо над 10 млрд. паунда Великобритания е принудена да обезцени валутата си. Сорос е наречен "Човекът разорил Централната Банка на Англия". Вие как си представяте пада борд, политиците ни започват да теглят стотици милиарди заеми? Според слуховете 1929 Чърчил е поканен в САЩ на Уолстрийт, става свидетел на краха на борсата. Спекулантите го "предупреждават": "ако Великобритания не е по-диалогична я чака същото". Не си представяме Сорос като един човек унищожаващ икономиките на държавите, той е лицето, но зад него е "дълбоката държава", "блатото". Парите не изчезват при кризи, те просто преминават в ръцете на спекулантите. Интересна е историята на създаването на първите ЦБанки, Гражданската война в САЩ и отношението на Бащите Основатели към "спекулантите и лихварите", наречени цивилизовано днес "банкери". Историята на Венеция е поучителна, банки и крахове, Нидерландска борса, Лондон борса и т.н., пряко свързани с разузнавателните им служби, по-късно опитът им е заимстван от британските, още по-късно САЩ. След богатството следва неистовата жажда за власт и контрол, тази е целта на CBDC и цифровото евро. как да контролираш осем милиарда, по-лесно е половин милиард население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи