Полша, Германия и Русия се договориха за транспортирането на казахстанския петрол по нефтопровода "Дружба"

Полша, Германия и Русия се договориха за транспортирането на казахстанския петрол по нефтопровода "Дружба"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През април руската държавна компания "Транснефт" предупреди Казахстан, че транзитът на петрол към Германия може да спре поради задънената улица, в която попадна сертифицирането на разходомерите за нефт в Полша, изисквано до 5 юни.
Полският държавен оператор PERN се опасяваше, че ще наруши западните санкции срещу Русия.

PERN, руската  "Tранснефт" и германската рафинерия PCK Schwedt се споразумяха, че неруска компания ще поддържа разходомерите за петрол в полската част на тръбопровода "Дружба", съобщиха източници от Полша, Германия и Русия.
Според "Ройтерс" словашка компания ще предоставя счетоводни услуги на полския участък, което ще премахне въздействието на санкциите върху PERN.

Северният клон на тръбопровода "Дружба", свързващ Германия през Полша и Беларус, сега се използва изключително за пренос на казахстански петрол KEBCO към рафинерията Schwedt, която доставя по-голямата част от петрола за Берлин.

Словашка компания ще осигури измервателно обслужване за полската част, като по този начин ще премахне санкциите за PERN. Измервателните уреди трябва да бъдат периодично сертифицирани, за да отговарят на руските стандарти.

Предупреждението на "Транснефт" към Казахстан е напомняне за зависимостта на страната без излаз на море от Русия за нейния износ, като по-голямата част от казахстанския поток от 1,5 млн. барела дневно, или 1,5 % от световното предлагане, преминава през различни руски тръбопроводи.

Транснефт управлява петролопровода "Дружба", един от най-големите в света, по който могат да се транспортират 2 млн. барела дневно. Потоците през "Дружба" рязко намаляха след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като Европейският съюз отказа да купува руски петрол.

Северният участък от системата "Дружба", свързващ Германия през Полша и Беларус, сега се използва за износ на казахстанския петрол на KEBCO за рафинерията Шведт, която доставя по-голямата част от горивото на Берлин.
Според тях процесът може да доведе до потенциално намаляване на емисиите на парникови газове.

Макар че потокът е сравнително малък, очаквано 1,2 млн. метрични тона петрол тази година, той е помогнал на Германия да не разчита на руски петрол - обещание, което Берлин пое през 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.
Казахстан е удължил договора за доставка на рафинерията в Шведт до края на годината, съобщи във вторник казахстанската държавна петролна компания KazMunayGaz.

Говорител на PERN заяви, че компанията работи с изпълнителите, за да намери решение, което да е в съответствие със съществуващите закони.

Казахстанският оператор на петролопровода Kaztransoil (KZTO.KZ), отваря нов раздел заяви, че в момента няма ограничения за транспортирането на казахстански суров петрол до базата в Адамово в полския участък на петролопровода близо до границата с Беларус.

Министерството на енергетиката на Казахстан заяви в писмен отговор до "Ройтерс", че "казахстанската и руската страна са се договорили да доставят чрез магистралните системи на "Транснефт" и "Дружба" 1,2 млн. тона суров петрол от Казахстан до рафинерията Шведт".

Транснефт не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Министерството на икономиката на Германия отказа да коментира въпроси, свързани с компанията. Мажоритарният дял в рафинерията е под попечителство на германското правителство от септември 2022 г.

Източник: "Ройтерс"

Превод: Владислав Наков

 

Коментари

 • Пазарните бръмбари в главата на Путин не мирясват

  25 Май 2024 15:27ч.

  А той самият няма да миряса, докато има Германия за спасяване. Дано ГФР се разпадне по-скоро, та Путин да се заеме с основните си задължения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аврам

  26 Май 2024 18:32ч.

  И у нас тъпаците като тебе не мирясват. Знае , не знае - да се изкаже тъпака

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корабче в окото

  25 Май 2024 15:29ч.

  Грам руски петрол няма да има в руските тръби, само чист казахстански!😂😂😂😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  25 Май 2024 16:39ч.

  Той и нефта който се товари в Новоросийск за НХК- Бургас е занзибарски, марсиански, патагонски... но не е руски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  25 Май 2024 15:41ч.

  Май в скечът, със самбо и шах, който играе Путин вече 20 + лета, накрая ще изиграе не по лоша "шега" на РФ, от тази на Белязания от Момона предател и пияния зависим. Успиват го успешно засега. Ако се забави още година, няма накрая да има куража, да спре да е просто далтонист. Но това касае всички нормални Човеци на Планетата. Не само РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко което трябва да знаете

  25 Май 2024 18:11ч.

  някой:"тези боклуци руснаците все им е малко!! имат толкова голяма територия и още искат,ЗАЩО???" .. Не им трябва територия, а периметър на безопасност, буферна зона поради опасност от запад. Източна Европа бе такава зона, но КПСС старушките-номенклатура се почувстваха сигурни чрез ядреното оръжия, и изтъргуваха Източна Европа за възможност да станат капиталистическа олигархия с търговски възможности със западът. Ако искаха територии има и други континенти, и Аляска. Но капитализмът е в криза и империята НАТО колонията ЕС, и чрез конфликтите се строява империята и опазва капитализмът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надежда

  26 Май 2024 15:48ч.

  Остави този коментар за себеси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 26.05

  26 Май 2024 22:07ч.

  Невероятен глупак си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще купуват

  25 Май 2024 18:20ч.

  И хоро ще играят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко което трябва да знаете

  25 Май 2024 19:33ч.

  Путин е виновен за войната. Той не можеше да допусне Украйна да влезе в НАТО и ЕС, щеше да получи нулев рейтинг, а това е висок рейтинг за комунистите и сталинистите в Русия. Украйна подписа за влизане в НАТО през 2008г. .... Путин имаше само един шанс, като помогне с армията си да възстанови Янукович на власт, И взривят американското посолство и агенти в Украйна, незабавно след превратът. Подписване за 100 години за базата в Крим, и после Крим да стане независима република. Но Путин искаше да прави бизнес в ЕС, и обича западните елити и ги слуша и слуша - а те го лъжат и лъжат.. (някой:"тези боклуци руснаците все им е малко!! имат толкова голяма територия и още искат,ЗАЩО???" ---- -- Не им трябва територия, а периметър на безопасност, буферна зона поради опасност от запад. Източна Европа бе такава зона, но КПСС старушките-номенклатура се почувстваха сигурни чрез ядреното оръжия, и изтъргуваха Източна Европа за възможност да станат капиталистическа олигархия с търговски възможности със западът. Ако искаха територии има и други континенти, и Аляска. Но капитализмът е в криза и империята НАТО колонията ЕС, и чрез конфликтите се строява империята и опазва капитализмът.) (някой:"владееш 1/9 от земната суша и да искаш около теб да има само независими буферни държави. Още повече, че като са такива постоянно ги нападаш и анексираш, рано или късно стигаш до тия които ще ти се опънат. Това го иска една неголяма по население държава с 1,8% от световното население и 2% от световния БВП." -- Путин не го иска, той е обича западът и е техен агент като Садам и Кадафи, но се налага да се отбраняваш когато те заплашват. Когато си правят пиар, пропаганда на твой гръб. Несъмнено Хитлер направи европейският съюз, поне на чернова, и използва 80% от БВП на този европейски съюз с марионетни държави. Хитлер бе марионетка на САЩ-елитът. Кой заплашва Русия от към Юг и Изток, и да е причинил скоро няма и 100 години такъв ужас за Русия. Русия е 80% в западна Русия като населения. От Москва до Киев е под 800 километра по права линия. Путин бе заплашен - че ще умре като Кадафи. От Бжежински беше казано, а той бе шеф на САЩ. но путин пасува и иска мир и да не накърнява западът и елитът му.. Скоро Путин ще си отиде, и ЗАПАДЪТ ще си получи горещата каша която забърка.. путин ги пази. какво се обяснявам на неграмотнииици..)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  25 Май 2024 21:48ч.

  Пий редовно хапчетата и ходи редовно на психиатър! А за Путин и западът не се безпокой - други отговарят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  26 Май 2024 13:32ч.

  Мдаа още Елцин беше обещал ,а Путин го следва ,че няма да позволят Русия да стане отново червена. А това е най-важното за западните партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бак

  26 Май 2024 18:37ч.

  Ало, глупако Спри да пишеш глупости. Но първо престани да си вярваш на бесовете ,които те владеят. Не си умен . Да знаеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  25 Май 2024 21:48ч.

  Чист казахстански петрол ще е - някой да не се обърка !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Май 2024 23:51ч.

  Не искат да дават пари на Русия, но какво си въобразяват? Да не мислят, че пренасяне на нефт по тръби е безплатно? Става дума за хиляди километра нефтопровод. От “1,5 млн. барела дневно” Русия печели над 6 милиона дневно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tъй, тъй,

  26 Май 2024 13:08ч.

  Само Путин е виновен, че не раздаде "излишната" земя на държавата си на Запада, ако може даром, и всички ще са щастливи и доволни..И ще настане вечен мир на земята! Как може да остави тези бедняци да страдат, срамота! Да гледа пример от нашите управници, как радостно се лишават от всичко, което поискат, ако може и безплатно, нашите добри "приятели" на запад, браво на тях!..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи