"Политико": ЕС притиска страните членки да спасят потъващата соларна индустрия

"Политико": ЕС притиска страните членки да спасят потъващата соларна индустрия

Автор: Виктор Джак, "Политико" Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕС призовава своите членове да подпишат съвместна декларация, с която да се ангажират да съживят загиващата соларна индустрия на блока, показва документ, видян от "Политико"- най-конкретният сигнал досега за това как Брюксел планира да се справи с опасната ситуация.

Документът на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС в Брюксел, идва в момент, когато европейските фирми за слънчева енергия предупреждават за предстоящ срив в условията на силно субсидирана китайска конкуренция и пренасищане на доставките в ЕС. Миналата седмица един от най-големите европейски производители на слънчева енергия, компанията Meyer Burger, заяви, че ще спре производството на модули в Германия този месец.

"Сегашното влошаване на ситуацията изисква по-нататъшни действия", заяви Комисията в писмо до министрите на енергетиката на ЕС, като добави, че ще "поеме инициативата да координира с държавите членки ... подписването на декларация, с която да се ангажира да предприеме конкретни действия в подкрепа на производството на слънчева енергия в ЕС".

Въпреки това инициативата на ЕС, която по същество се свежда до искане към държавите да се намесят, няма да успокои напълно разтревожените соларни фирми. В продължение на месеци индустрията настояваше Комисията да оглави спешно изкупуване на запасите и да облекчи допълнително правилата на ЕС за субсидиране.

И макар че наскоро Комисията започна разговори на ранен етап относно варианти за подпомагане на производителите, тя до голяма степен запази публично мълчание относно предприемането на по-нататъшни стъпки.

Сега изпълнителният орган на ЕС твърди, че страните "биха могли да се ангажират" с няколко варианта за подпомагане на соларната индустрия, включително създаване на държавни търгове за проекти, които да насърчават производството на соларни панели с "високи екологични, иновационни и трудови стандарти".

Тези мерки де факто биха облагодетелствали производителите от ЕС пред китайските износители, чиито производствени процеси експертите обвиняват, че са свързани с нарушения на човешките права. Предложението до голяма степен съответства и на Закона за нулевата индустрия на блока - нов законопроект, който има за цел да стимулира производството на чисти технологии в ЕС. Законодателството беше договорено миналия месец, но може да не бъде приложено изцяло в продължение на години.

Други варианти, които Комисията споменава, включват облагодетелстване на производителите от ЕС при ускорено въвеждане на "агрофотоволтаици" - едновременното използване на земя както за соларни панели, така и за земеделие - и соларни панели на покривите на обществени сгради. Тя също така насърчава страните да използват облекчените правила за държавна помощ за местните фирми.

Комисията заяви, че ще "проучи как да продължи да използва наличните финансови инструменти за привличане на частно финансиране" за производството на слънчева енергия и ще продължи да работи за увеличаване на работните места в сектора.

"Взети заедно, тези действия могат да допринесат за обръщане на сегашния негативен цикъл за сектора и да дадат положителни сигнали за по-нататъшни инвестиции в Европа", се казва в писмото.

Въпреки че инициативата представлява "важна стъпка", заяви Йохан Линдал, генерален секретар на Европейския съвет за производство на соларна енергия, "когато става въпрос за конкретни действия, ни липсват конкретни и специфични решения за ситуацията в момента".

За да се запази секторът жив, твърди Дрис Аке, директор по политиките в SolarPower Europe, Комисията "трябва много скоро да стане по-конкретна" с плановете си за освобождаване на парични средства от ЕС.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят искането на Комисията на среща в Брюксел в понеделник. Комисията предлага след това те да подпишат декларация на "една от" срещите си през следващите месеци.

Източник: politico.eu

 

 

Коментари

 • Дано "съживят", защото е "умрял" пазара на слънчева енергия в България

  04 Март 2024 9:31ч.

  Тук мафията си раздаде квоти и обикновен човек няма как да се включи в ел. системата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Март 2024 18:10ч.

  Тук мафията е навсякъде където има пари за усвояване в неконкурентен пазар !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Март 2024 9:48ч.

  Е, каква стана тя с основната европейска ценност-свободния пазар и свободното движение на капитали? Да на всички що годе добре информирани и незомбирани хора от Западните средства за масова дезИнформация и преди беше ясно, че на Запада върлуват двойните стандарти! Когато нещо им е изгодно, то те са твърди и шумни защитници, но когато не им утърва, изобщо не се срамят да прегазят всичките си така шумно пропагандирани ценности! Това е поредният пример на тяхното тежко лицемерие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  04 Март 2024 18:19ч.

  Свободен пазар и свободно движение на капитал може да има само ако няма централизирана власт. ЕС се превърна в СССР. Решенията се взимат в Москва (пардон в Брюксел и Страсбург), без да взема предвид особеностите на всяка отделна държава-членка. Провинциите се подчиняват на Рим или следват санкции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелено мушкато

  04 Март 2024 9:55ч.

  "... ускорено въвеждане на "агрофотоволтаици" - едновременното използване на земя както за соларни панели, така и за земеделие..." >>> Тия наистина са островърхи - слънчевите панели ще се конкурират с растенията за едно и също количество слънчева енергия и в резултат или едното ще работи неефективно, или другото ще расте хилаво, т.е. изначално сбъркана концепция още на ниво мимолетно хрумване. Иначе ситуацията е ясна - държим икономиката на изкуствено дишане чрез централизирани парични вливания. Само дето паричните вливания са за избрани стопански субекти (обикновено заети с фиктивни дейности), а останалите, които някак оцеляват и произвеждат реални блага ще го духат на общо основание. За едните - субсидии и държавно гарантиран пазар, за останалите - плащането на сметката, докато междувременно се борят с нелоялната конкуренция, наложена им от първите. Ето това е капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕССР2.0

  04 Март 2024 10:18ч.

  А ЕК кога ще приеме директива за обръщане течението на неправилно течащите реки? ЕСССР бодро върви по стъпките на СССР. Така и ще свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нахалството на тая камарила не признава граници

  04 Март 2024 10:21ч.

  Разбрахте ли сега как ни източват свободната предприемаческа и гражданска воля, вкарвайки ни да пеем фалшиво в един общ хор на обединените ЕС-глупаци в името на това - да осигуряваме безспирните огромни печалби на една армия от западащи тунеядци?! Жалката им некадърна дяволска градина (по Борел) трябва да бъде разрушена и изоставена, а ония, които се натискат да я има, изгонени от рая доживот именно в тая градина на изчадията, да се пекат на вечния пъкъл на робството и общочовешкия упадък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хохол

  04 Март 2024 10:50ч.

  Има ли проблем,с който ЕС да се справи без да започва да налага малоумни решения на обикновените хора?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  04 Март 2024 13:53ч.

  Досега няма такъв, като се започне от кривите краставици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опасната ситуация ??

  04 Март 2024 11:30ч.

  Ситуацията не е опасна, прекрасна е !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  04 Март 2024 13:25ч.

  "чиито производствени процеси експертите обвиняват, че са свързани с нарушения на човешките права..." -- патетично, изънт ит? що пък веднъж не измислите нещо оригинално! и да вземете да ги цитирате поименно тия "експерти", а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Зелената" енергия ще произведе милиони тонове отпадъци, за които не се говори и които ще поставят още по-големи нежелани тежести върху планетата и икономиката

  04 Март 2024 16:05ч.

  Перките на вятърните турбини са най-големият проблем. Ако слънчевата и ядрената енергия произвеждат същото количество електроенергия през следващите 25 години, което ядрената произведе през 2016 г. и отпадъците се подреждат на футболни игрища, ядрените отпадъци ще достигнат височината на Наклонената кула в Пиза, а слънчевите отпадъци ще достигнат височината на два Евереста, предупреди Калифорнийската организация Environmental Progress.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  04 Март 2024 22:30ч.

  Съгласявам се с мнението на всички писали по-горе. Това не е дори СИВ, там имаше някакво планиране. Това е оксиморон априори, а предложилите го нещо за мита чували ли са или Китай някак незабелязано е влязал в ИЮ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е ясно

  09 Март 2024 14:31ч.

  Докато акушерки могат да са военни министърки, докато такива се намъкнаха да "управляват" сбирщина от колонии, без да имат хабер от това, тъй ще е. Те просто сляпо изпълняват нарежданията на истинските управници на света, за които "излишното население" трябва да се редуцира по всички възможни начини. Властелините на света просто се подпичкват с простолюдието, което на практика с поведението си показва пълно сходство със стадо овце. А какво правят с овцете, го знаят дори децата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  09 Март 2024 15:42ч.

  А бе, чудя се!!! Тази Европа вече не е същата Европа която беше през 1989 г, това вече е Европа на деиндустриализация, на улични намушквания с нож, на голяма цензура на различното виждане и мнение на простотиите за пола /кои им пречи на тия да са такива каквито искат - но не трябва да се афишират, че и децата намесват/, така е нали щом ръчкат за война!! И ние там, явно им трябват мунчовци за курбан!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  09 Март 2024 16:18ч.

  "Зелената енергия" не е нищо друго освен пари, пари и пак пари за властимащите, мъка, мъка и мъка" за народеца, защото има цени, цени и пак цени" Науката има съвременни технологии за пречистване на въздуха от тецове и др.замърсители - не се прилагат, защото заблудата за зелените и посевместна. Защо не се спре пласмасовата промишлесност - пълно с торбички, и всякаква пласмаса в окените и моретата, лоши ли бяха стълариите - но-ооо струват по- скъпо, а ние мунчовците нищо не искаме, каквото ни дадат - такова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи