Плавният акцизен календар за тютюневите изделия одобрен и от Парламента

Плавният акцизен календар за тютюневите изделия одобрен и от Парламента

Миналата седмица предложението на служебния кабинет за въвеждане плавно и на стъпки на  акцизен календар за тютюневите изделия за четиригодишен период, считано от 1 март 2023 г., беше одобрен на заседанието на Бюджетна комисия. Сега пакета с данъчни промени беше одобрен и на първо четене в Парламента.

Измененията предвиждат балансирано и умерено увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и на електронните цигари с никотин.

Според експерти подходът е повече от логичен и рационален, тъй като по този начин ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории продукти, на фона на очакваната ревизия на европейската акцизна директива. Плановете на служебния кабинет срещат подкрепа при голяма част от тютюневата индустрия. От там коментират, че заложеното в акцизния календар води до предвидимост за бизнеса, в синхрон с ЕС практиките. С това се избягва и предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни търговски интереси и решения.

Очакванията са предложението да бъде подкрепепо и на окончателните гледания в комисия и в зала, тъй като включеното в календара ще генерира много повече допълнителни приходи в държавната хазна, които могат да се пренасочат към редица належащи обществено значими въпроси. От бранша отбелязвят още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и норламни срокове на влизане в сила на промените.

Ръстът, който се предвижда е около 5%, балансирано и плавно, много под високите нива на инфлацията у нас. Увеличението, което би могло да се очаква за цигарите е само от около 20-30 ст, като обаче се запазва предимството на бездимните изделия и електронните цигари – те ще продължат да бъдат с преференциално и в пъти по-ниско облагане спрямо цигарите.

Въпреки акцизния календар, дори и в края на периода, България ще бъде отново с най-ниските ставки акциз в ЕС и под средните нива в Общността. Акцизите на тютюневите изделия у нас не са пипани през последните близо 5 години и затова сегашното предложение на кабинета изглежда повече от логично и адекватно, и не би следвало да бъде подвластно на определени популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да са в ущърб на приходите в Бюджета.

Коментари

 • тралала

  23 Ное 2022 17:27ч.

  Нашите народни паразити нищо не правят, за да прекратят геноцида върху непушачите. А и пушачите повече ги харесват, на тях им трябват зависими хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи