Пеканов: Голяма част от парите от оперативните програми ще бъде насочена извън София

Пеканов: Голяма част от парите от оперативните програми ще бъде насочена извън София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Голяма част от парите от оперативните програми ще бъде насочена извън София, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов при представянето на първия анализ за българската икономика от експерт в Съвета за икономически анализи.

Според доклада на икономиста Пламен Ненов, от 2000 до 2019 г. икономиката в София се е развила в пъти по-добре от останалата част на страната.

След кризата от 2009 г. икономиката в голямата част от страната извън София почти не се развива. Това е един от изводите в доклада на Ненов:

"След кризата в тези останали части на страната се наблюдава една трайна стагнация в заетостта, като механизмът за възстановяване на икономическата активност е демографски, тоест намаляване на трудоспособното население. Тук работната хипотеза е, че основният канал е емиграцията".

Сериозен ефект имат и средствата от централния бюджет и еврофондовете, които през годините предимно са били насочвани към София. Вицепремиерът Атанас Пеканов:

"Голяма част от ресурса от кохезионната политика реално ще бъде насочен извън София. Това е нещо, с което се обединихме с Европейската комисия още преди две години. Това беше и тяхно и наше виждане".

Все по-ясно се очертава тенденцията за индустриализация на икономиките в Съединените щати и страните от Европейския съюз. Това е пътят и за България, смята Пеканов:

"Следващите години ми се струва, че това ще бъде посоката. Тука има една поговорка по този въпрос: "Трябва да прекосим реката като усещаме камъните" - тоест не е сигурно, че знаем всичко как трябва да се случи по отношение на индустриалната политика".

Изпълнителният директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева отново настоя част от преките данъци да остават по места:

"Местните бюджети ще получат пряка фискална връзка с бизнеса и кметовете на общини ще имат мотивация да въздействат по пряко върху местното икономическо развитие, тъй като част от платените данъци - там на място - ще остават в техните бюджети".

Георгиева изрази надежда, че съвсем скоро това отдавнашно искане на местните власти ще се осъществи.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • медиен експерт

  24 Апр 2023 20:03ч.

  Пеканов: Голяма част от парите от оперативните програми ще бъде насочена извън София, в офшорните сметки на правилните евроатлантически хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления!

  24 Апр 2023 22:21ч.

  Така и ще се случи, планирали са го. И едните (Брюксел) и другите (от София).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудо Юдо

  25 Апр 2023 8:15ч.

  Точно това си помислих и аз. Затова е назландисването за правителство, не могат да разделят парите, всеки ги иска за себе си. Накрая ще ги вземе Радев. И какво? Като те оберат има ли значение кой е крадеца? Затова и хората не гласуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • редник, остави

  25 Апр 2023 0:50ч.

  Петканов, имаш поставена конкретна задача от народа - предоговаряй удължаване срока на Мариците, до Второ Пришествие. Не се отклонявай да се занимаваш с програми и глупости !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  25 Апр 2023 10:45ч.

  Голяма част от парите от оперативните програми ще бъде насочена извън София, а по-голяма част от парите ще е източена извън България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  26 Апр 2023 9:04ч.

  Сетихте се накрая. Преди 30 години беше ясно докъде ще ни доведе тая хиперцентрализация .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи