Парламентът възложи на Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката

Парламентът възложи на Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът прие решение за стабилизиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, защото има ликвидни проблеми. Предложението на ГЕРБ и ДПС и бе прието с подкрепата на опозицията, но не и с тези на доскорошните им партньори в сглобката от ПП-ДБ. "За" предложението гласуваха 156 депутати, против" - 50 и "въздържали се" - 3-ма народни представители.  

Ликвидните проблеми

Предложението бе продиктувано от ликвидни проблеми на фонда. За тях председателят на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е изпратил писмо до министъра на финансите, като в него се посочва, че това е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества.

Действията за стабилизиране

Парламентът възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ на стойност 1 млрд. лв. в срок до 31 март 2024 г. Според вносителите, начело с Делян Добрев, така ще се избегне увеличаване на цената на тока за бита и бизнеса и да се преодолее блокирането на разплащания между участниците в енергийния сектор. 

Депутатите разписаха, че с тези средства ще бъдат покрити два вида разходи за ценовия период 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. Става въпрос за разходите, извършени от енергийно предприятие в качеството му на обществен доставчик за изкупуване на електрическа енергия по дългосрочни договори и по преференциални цени, както и тези, произтичащи от задължението му за изкупуване на електрическа енергия в качеството му на търговец на електрическа енергия, включително за предходния регулаторен период. В това число влизат и разходите за предоставяне на премия на производител с обект с обща инсталирана мощност 500 kW и над 500 kW по Закона за енергията от възобновяеми източници. 

Дебатът

Предложението доведе до удължаване на пленарното заседание и успя да скара управляващите кой чии бакии оправя.  Шефът на енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обърна внимание, че над 5 млрд. лв. са взети от бюджета и са похарчени незнайно за какво, но не и за компенсации за бизнеса. „Общо 5 млрд. 411 млн. лв., от които само от фонда са източени 2 млрд. и 200 млн. лв. близо“, обяви Добрев. „Въпросът е как така изчезнаха тези пари? Те изчезнаха, защото бяха прибрани, иначе директорът на фонда си беше направил добре сметката и сега трябва да се компенсират или производителите, или домакинствата“, смята Драгомир Стойнев от БСП. „Защо не излизат сметките на фонда? Защо искате тези пари да се дават на мините на Ковачки, а не с тях да се строят пътища и детски градини“, попита Искрен Митев от ПП-ДБ.  В дебата се намеси Рамадан Аталай от ДПС. "Дано да стигнете и до Прокопиев", призова депутатът от ДПС. Той обаче смята, че проблемът във фонда се е появил, когато е дошъл Асен Василев.  

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ пък добави, че Делян Добрев като енергиен министър провалил първият кабинет на Борисов. „Дойде Асен Василев като служебен министър на енергетиката, за да му оправи бакиите“, каза Арабаджиев. Той обърна внимание още, че Теменужка Петкова като енергиен министър била протеже на Делян Добрев. „Колегата Арабаджиев се опита да ме уязви кой бил мое протеже. Аз искам да ви кажа, че много се радвам, че той не е мое протеже, защото първо нищо не разбира от това, което говори. Излиза и се изказва как функционира енергетиката. Даже дава акъл“, отвърна му Делян Добрев. Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира предложението по същество, като добави, че този проект на решение няма да позволи да фонда да се справи с проблемите си. ИТН отбелязаха, че сме свидетели на поправка на приумиците на финансовия министър Асен Василев.

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

 • Еврокомисар

  21 Март 2024 16:07ч.

  Мачкай Асене, с теб сме!!! Всичките 11 дебила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Март 2024 18:26ч.

  Само от врътките за прекупването на газта гушнаха около 900 000 000 лв честните демократи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мачка

  22 Март 2024 11:34ч.

  само на спеца чепа! Оди помачкай и ти нечий, че белким ти размине сърбежа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хубавец

  21 Март 2024 16:08ч.

  Чаровен е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе, ще счупи крака в слугинажа

  21 Март 2024 16:37ч.

  , на САЩ данъкоплатеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Март 2024 16:31ч.

  Ако приемем, че една монета от 1 лев е дебела 1mm, 1 милярд лева е стълбче от монети с височина 1 000 км. Или саламче с дължина, пак толкоз - 1 000 км. Начи, разгъваме го от Варна към София, стигаме до Сф, връщаме се обратно до Вн и пак тръгваме към Сф, стигаме до Шумен и свърши се саламчето от монетки! Монетата е по-дебела де, но на Кокорчо едва ли му е по-лесно от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  21 Март 2024 16:47ч.

  А междувременно всички ние сме потърпевшите, които в крайна сметка ще платят цената и ще духат супата!... Дано поне дремещият овчи плебс, накрая се събуди, когато му бръкнат дълбоко в и без това, празно джобче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политкомисар

  21 Март 2024 16:51ч.

  Кокорчо прави дефицитите. Не ги запълва. Него го запълват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правотоков

  21 Март 2024 18:19ч.

  По-същественият въпрос е, как стигнахме до хроничните и все по-дълбоки финансови дисбаланси в електроенергийната ни система и докога данъкоплатците в лицето на държавата ще продължават да покрива дефицитите, зад които всъщност се крият печалбите на изкуствено въведените пазарни играчи в системата, които съществуват само, за да я източват (от ЕРП-та и ВЕИ, до когенеративни мощности, плащания за студен резерв, покриване на въглеродни квоти, субсидии за ток, който всъщност се изнася на по-ниски цени, отколкото се продава в страната, та стигнем до чистите спекуланти на БНЕБ - "независимата енергийна борса", които в един момент дори оперираха с оборотен капитал от държавната Българска банка за развитие). Когато непрекъснато усложняваш отношенията в една система, създавайки пазар там където обективно не съществува и непрекъснато измисляш нормативни условия за нейното източване в полза на частните играчи, които си допуснал да се впият в държавното тяло, разходите да я поддържаш все пак работеща могат единствено да нарастват експоненциално във времето. И с фондове като горния (не искам да мисля за дълговете, които междувременно продължават да трупат държавните предприятия в системата - пример БЕХ, но не само) решаваш проблема само частично - до поредното повишаване на цената за потребителите и до следващата финансова дупка, която неизбежно ще се отвори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деница Сачева:

  21 Март 2024 19:35ч.

  "... той е противоречива фигура, НЕ ПАЗИ ФИНАНСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, като че ли иска банкрута на държавата..." Асен Василев е абсолютен АФЕРИСТ, в миналото си и в настоящето, което ще е за наша сметка! Мястото му е в затвора !...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо

  21 Март 2024 19:41ч.

  им развъзахте ръцете на тези ДЕВИАНТИ, какво де чудите още, РАЗКАРАЙТЕ ги!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи