От днес е забранен вносът на руски дизел и бензин в ЕС

От днес е забранен вносът на руски дизел и бензин в ЕС

Забраната за внос на руски петролни продукти като дизел и бензин в ЕС влиза в сила от днес, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че тази мярка има за цел да ограничи допълнително приходите на Русия от продажбите им, а оттам и възможността ѝ да финансира войната си в Украйна, съобщава БТА.

Според последните данни на европейската статистическа агенция Евростат през октомври миналата година Русия е изнесла за ЕС петролни продукти като дизелово гориво на стойност над 2,3 млрд. евро. Само за Германия са доставени продукти на стойност около 558 млн. евро.

Решението за ембаргото беше взето през юни миналата година като част от шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна и предвижда временно освобождаване на някои страни членки на блока.

Ембаргото на ЕС за руски петролни продукти трябва да допълни забраната за внос на руски суров петрол по море, която влезе в сила от 5 декември миналата година.

В допълнение към забраната за внос в блока, Европейският съюз и страни от Г-7 като Япония, Канада, Великобритания и САЩ се споразумяха да ограничат цената на руския суров петрол и петролни продукти, като разрешат само предоставяне на услуги, които улесняват износа за трети страни, ако руските стоки се продават под определени прагове.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Минаващ

  05 Фев 2023 8:19ч.

  Таман се похвалихме че сме почнали да усмиряваме инфрацията... Сега , като поскъпне транспорта, пак ще говорим за над 10% средноевропейска инфлация... Но някои печелят от това, а всички - губим! Впрочем, целта на Давоските НеоМалтусианци изглежда се поддържа и от Евробюрокрацията - напред към 90%съкращаване НА НАСЕЛЕНИЕТО на ЕВРОПА - скоро и миграцията няма да може да ни спаси от леталния изход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  05 Фев 2023 8:32ч.

  И сега ще купуваме пак руски горива само,че през ...краварите и на много по-висока цена.....Браво орсуло лайнянен браво некадърници от ес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както твърди Вацев...

  05 Фев 2023 8:38ч.

  ...най-сигурната индулгенция от САЩ е да се пазарува от американския ВПК, явно каймакът от оръжейната търговия не е достатъчен, та сега ще получат и сметаната от енергийния алъш вериш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С Урусла на върха в Брюксел

  05 Фев 2023 9:27ч.

  се повтаря цялата история. Да си спомним историята с ваксините. Преди 2 години бях написал, че ЕС ще бъде издоена от ФАЩ. Тогава любителите на кравешка тор много лаеха а тия от ЕС ме заклеймиха, че съм русофил видиш ли..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При 25 долара

  05 Фев 2023 9:31ч.

  За барел ви приключват кочината до края на годината. Както през 1989 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечтите са безплатни

  05 Фев 2023 9:36ч.

  фобе. Спомняй си го всеки път, когато зареждаш на бензиностанцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При 25 долара 05 Фев 2023 9:31ч.

  05 Фев 2023 10:57ч.

  Хахахахаха, поредният алтернативно умен. При 25 долара цената на дизела и бензина в БГ-то е каквато беше при 100 долара за барел, тъй че до края на годината ще поприключи европейската конича, а процесът е стартирал от периферията ѝ, в която сме и ние. Тоталното обедняване цели да създаде условия за вербуването на наемници за източния фронт, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лара Крофт

  05 Фев 2023 11:25ч.

  Точно така е, един колега долу е казал - доларът повече не е никакъв еталон за стойност при горивата. Консенсусът е напуснат от Запада - жива пазарна икономика не търпи социалистически регулации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  05 Фев 2023 10:28ч.

  Значи ще е "индийски" петрол суров и ще го преработваме или направо "индийски" дизел.Още някой за евроПедераският съюз?Аз съм твърдо Не, нищо че живея в Франция от 14 г.И тука има мислещи като мен, и тука има казващи че Франция е колония.За какво ни бе 1989 ако сега ставаме по зле и като икономика и като диктатура?Срам ме е да давам сравнения със страни били във война 50 г. и сега по развити от колонията.Не на тоя "съюз".Нужен ни е съюз с 2 страни -с Турция и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  05 Фев 2023 10:51ч.

  Проблемът на западните медии е, че премълчават истината. Доларът повече не е никакъв ориентир в международната търговия с нефт, газ и техни производни, всичко е минало на национални валутни разчети от сключени сделки между приятели, а доларът и еврото са токсични в това отношение, защото са валути на неприятели. Съответно Нашингтон и васалите му могат да си въобразяват колкото си искат, че и занапред чрез доларово валутиране контролират някакви си там въобразени цени, обаче е факт, че дори швейцарски банкови и рейтингови агенции им го казват - доларът повече не е единица мярка за стойност, защото Западът насила се отказа от свободното договаряне между независими търговски играчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи