Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

Автор: obektivno.bg 

Нивото на бедност в Русия в края на 2023 г. достигна исторически минимум, намалявайки от 9,8% на 9,3% от населението на страната, според данни на Росстат, цитирани от „Комерсант“. Според статистиката сега 13,5 милиона от 146 милиона руснаци могат да бъдат класифицирани като бедни. 800 000 души са напуснали категорията “ бедни“ в Руската федерация през последната година, според Россат.

За да изчисли броя на бедните хора, Росстат използва показателя за цената на потребителската кошница на човек за четвъртото тримесечие на 2020 г., като взема предвид натрупаната инфлация. През 2023 г. тази сума се равнява средно на 14,3 хиляди рубли на месец.

Доц. Сарийски: Бедните в Русия и България има сходен стандарт, но у нас са двойно повече

14 хил. рубли са около 300 лв. по днешен курс. За сравнение прагът на бедност в България е 526 лв., коментира икономическият анализатор доц. Григор Сарийски. Когато се прави сравнение обаче, трябва да се отчете също и че основните разходи (горива, комунални услуги и храна) там са по-евтини, отколкото у нас.

Например, литър бензин в Русия е 55.21 рубли, което е приблизително 1 лв. Цената на млякото е приблизително 100 рубли или под 2 лв. 1 kWh за домакинство струва 5.380 рубли или 0,1 лв. У нас средната цена е 0,247.

Като се приспаднат основните разходи (за ток, храна, вода, бензин и др.), в България и Русия остава приблизително еднакъв разполагаем доход. Т.е. бедните тук и там имат сходен стандарт на живот, но у нас бедните са двукратно повече (като дял от населението). Докато в Русия нивото на бедността е 9,3%, в България е над 20%, обобщи доц. Сарийски.

Какво е обяснението?

Според експерти основните двигатели на спада на броя на хората с доходи под жизнения минимум през 2023 г. са били увеличението на заплатите в условията на недостиг на персонал и увеличените плащания към семействата с деца, коментира „Комерсант“.

Според доц. Григор Сарийски възможната причина е, че след началото на войната и заради санкциите Русия засили местното производство. Това важи особено за военната индустрия. В статия от септември New York Times цитира представител на естонското министерство на отбраната, който твърди че разликата между руското производство на муниции и това на колективния запад е седемкратна, припомни доц. Сарийски. Според изявление на Сергей Шойгу, цитирано от ТАСС, от февруари 2022 г. досега производството на танкове в Русия е увеличено с 5,6 пъти, на бойни машини на пехотата – 3,6 пъти, на бронетранспортьори – 3,5 пъти, на безпилотни летателни апарати – 16,8 пъти, и на артилерийски боеприпаси – 17,5 пъти.

Кралският институт на обединените служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността посочва че ситуацията с военните доставки на Русия непрекъснато се подобрява. От около 40 ракети с голям обсег на месец в началото на войната, сега Русия произвежда повече от 100 на месец, цитира данните доц. Сарийски.

Производството на артилерийски боеприпаси почти се е удвоило и наскоро е допълнено от над 1 милион снаряда и стотици гаубици от Северна Корея. Фабрики бяха създадени в Иран, за да добавят устойчивост и допълнителен капацитет към превъоръжаването на Русия. Руското правителство обяви планове за увеличение на разходите за отбрана с над 2/3, до около 6,5% от БВП през следващата година, докато Европа не успя да направи необходимите инвестиции в увеличен промишлен производствен капацитет и разходи за отбрана.

Най-очевидният пример е Германия, която пое ангажимент да похарчи 2% от БВП за отбрана до 2024 г. (в допълнение към еднократната инвестиция от 100 милиарда евро за възстановяване на способностите на Бундесвера), но действително изразходваните от фонда средства до средата на 2023 г. са едва 1,5 милиарда евро, а бюджетът за отбрана през 2023 г. всъщност леко намаля в сравнение с 2022 г. Разходите за отбраната на Обединеното кралство след тяхната актуализация са вече с £16,9 милиарда по-малко.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Ако някой иска емигрира

  09 Март 2024 11:39ч.

  Русия е бъдещето ,а не разпадналата се напълнена с джендъри Европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  09 Март 2024 11:45ч.

  Моля тръгвайте по отрано и еднопосочно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никъде не можем да ходим, докато не приключим с вас, евроятлантическите унищажители на България

  09 Март 2024 11:52ч.

  Бедна ти е фантазията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  09 Март 2024 11:54ч.

  кмете, кмете, а ти ще останеш кмет само на малкия "нов кмет"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  09 Март 2024 11:54ч.

  Някои италианци вече са там, а други се готвят да отиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  09 Март 2024 12:35ч.

  Купи ли си вече билета за С. Корея, бе копейкаджия пропаднал ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емигрирайте в Русия!

  09 Март 2024 12:40ч.

  Ще помагаме с авиобилетите. Даже и властта може да помисли за финансови стимули за желаещите да се преселят в Русия. От 2-3 хиляди семейства, които ще предприемат тази авантюра, повече от половината ще се приберат до няколко месеца. Разказите им за живота във великата страна ще бъдат особено отрезвяващи. Като почнем от Ботев, минем през близките на стотиците избити бг антифашистки в сталинските лагери и стигнем до Тагарев и десетките съветски възпитаници по върховете на МО, намираме повече от убедителни доказателства, че няколко месеца живот в Русия са най-добрият начин да се убедим защо трябва да бягаме с 200 от Русский мир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  09 Март 2024 13:01ч.

  Може да са рубладжии, ама не са толкова луди. Освен това трябва да се знае, че 90 % от българите емигрирали в Русия след освобождението са били убити там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ох леле

  09 Март 2024 13:16ч.

  Каква песен ще запееш до края на годината. Ще се покриеш у някоя дупка, с надеждата никой да не се сети за теб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов нещо си, идиот ли си или само се преструваш?

  09 Март 2024 13:22ч.

  Защо някой трябва да ходи някъде! Коя е Нашата Родина? Не знаеш, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано? България се нарича и в нея искаме да живеем! Та, козяк, галя, незачет! Дайте на новия идиот други, не толкова нефелни опорки, че бактън вече от идиотизмите му! А, и бацко, иди у вести, дневник, медиапул - идиотите са там, лесно ще намерите общ език! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До самозвания кмет

  09 Март 2024 13:58ч.

  Изказването на мнение е приемливо. Обиди и изпращане на някой някъде не е. Теб някой праща ли те да спиш под Бруклинския мост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  09 Март 2024 15:25ч.

  И аз се чудя защо още не са се запътили към това рай небесен. С българските пенсии там ще си живеят като дворяни. Пълна мистерия е що стоят тука да си броят стотинките и да хленчат по сайтчетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 15:51ч.

  Ти затова ли толкова упорито "хленчиш по сайтчетата"? Понеже си "броиш стотинките"? Тогава ще организираме благотворителна кампания за набиране на средства за специализирано лечение при д-р Гълъбова. Всеки който може да пусне СМС до ДМС-номера с текст "Косев"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо някой трябва да ходи някъде!

  09 Март 2024 16:05ч.

  Не знам защо, но е факт, че над два милиона българи отидоха "някъде" и това не е Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Март 2024 16:11ч.

  Много трудно се имигрира в Русия. Затова, не фантазирайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Март 2024 16:41ч.

  до Наблюдател-"when there is will there is way"...явно не ти достига "will":-) Или по-точно на български, ти искаш, но нямаш желание:-) Ще те приемат с радост като "специалист" и като "политически репресиран", нали има "зверска цензура" в ОК? Недей да се мъчиш още 40 години в ОК, отивай в РФ:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  09 Март 2024 23:04ч.

  "Изпращачите" да заминават за Украйна да пълнят окопите! Лек път! Билетите са еднопосочни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  14 Март 2024 13:30ч.

  Едва ли Левски, Ботев, Захари и другите наши революциенери са се борили за България която да е посмешиште както сега! Управлявана от подлоги които както и да ги наречеш ще им е малко! Така че ти европодлого прав ти път в Брюксел при белгийските мургавелковци!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  09 Март 2024 11:53ч.

  6.5% от БВП за военни разходи не е добре .Но като сметнем нето на Путин войната във финансов план излиза по-евтина отколкото на нас Асан Василев да крои бюджета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в същото време Германия не успява да достигне 2%

  09 Март 2024 14:19ч.

  от техния брутен продукт... От 2016 г. Тръмп ги мъмри че не харчат достатъчно, дори Бацко ви с това се изфука пред камината в Бялата Къща... Те не се поправят, а на нас без да ни се скарат - вече сме готови да оставим пенсионерите масово да събират огризки по контейнерите... Нито Германия, нито ЮК, нито Франция харчат от бюджетите си колкото нашите натегачи. Франция дори се опитва да си върне вече ПРОДАДЕНИ френски гаубици от Арабските страни и да препрати на 404; (https://obektivno.bg/makron-pregovarya-s-arabski-darzhavi-da-varnat-veche-zakupeni-frenski-orazhiya-za-transfer-v-ukrajna/) а ние нашите ги даваме безвъзмездно заедно с БТР-ите... (https://obektivno.bg/v-novi-iskar-tovaryat-ne-samo-btr-i-no-i-gaubiczi-za-ukrajna/)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  09 Март 2024 15:34ч.

  З0 % е истинския процент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  09 Март 2024 11:55ч.

  "Семейства с деца"... Не забравяйте, че от 2012 г. в България първокласниците с т. нар. "майчин език" НЕБЪЛГАРСКИ са повече от българчетата - според изказване на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов. Извод: когато се плаща ЗА ДЕЦА, се плаща на НЕБЪЛГАРИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо Гошо гледа лошо

  09 Март 2024 11:57ч.

  С Кики и Ники толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  09 Март 2024 12:26ч.

  Що за недомислен материал е това? Почва се от бедните и се свършва с разходите за отбрана. И както пословицата ни " на всяко гърне мерудия" в него се включва доц. Сарийски. не става ясно като са повишени разходите за отбрана в Русия дали са повишени и разходите за заплати, след като се набляга толкова за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  09 Март 2024 13:11ч.

  Бедността е различна в градовете и селата на ОНД . Има и места където е много зле с липсата на комунални услуги / ВиК / .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има

  09 Март 2024 13:18ч.

  и в Симеоново, Драгалевци и Бояна е все така с комуналните услуги. Предимно на лайнарници карат. Само да добавя, че ОНД включва и окраината и отдавна го няма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Като се приспаднат основните разходи (за ток, храна, вода, бензин и др.), в България и Русия остава приблизително еднакъв разполагаем доход " ............ Та отколко време, казвате, сме в "клубът на богатите"?

  09 Март 2024 12:26ч.

  Колко години станаха вече, 17 ли? Откакто влязохме в тази "обетована земя" - ЕС, а? И оттогава освен някой МОЛ нищо друго не се строи на тази територия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  09 Март 2024 12:29ч.

  Май тези 17 години си ги проспал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "кмете", не чух аргументи!

  09 Март 2024 12:40ч.

  Я кажи кой промишлен отрасъл е във възход благодарение на влизането ни в ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Март 2024 16:43ч.

  рубладжийството е във възход

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  09 Март 2024 16:49ч.

  Усвояване на европейски пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "освободител",

  09 Март 2024 18:35ч.

  КЪШ, оттука, досадник малоумен!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  09 Март 2024 12:34ч.

  Дачка ти си издател на хумористично издание. Вече даже и рубладжиите вътре в себе си не вярват на глупостите с които ги заливаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бухахаха

  09 Март 2024 12:39ч.

  Киме, като си толкоз умен, защо си два пъти по беден бре, михлюзин недоубит?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  09 Март 2024 13:07ч.

  Това са фактите, лесно проверим при това. Но несретниците с твоето психическо заболяване, няма как да го проумеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КиПуТин,

  09 Март 2024 18:42ч.

  ГРАМ не ги разумеваш нещата, досадна ТВАР! Мани се бе, стига си се мотал из краката ни!...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подготвителите на великото ограбване

  09 Март 2024 12:41ч.

  Гответе се официално да ви узаконят още два пъти по-голяма бедност, ако насила ви натътрузят гнусното евро. Тогава даже и самият Господ да слезе, няма да ви оправи повече никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  09 Март 2024 12:55ч.

  А православната рубла и за тоалетна хартия не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти къв си бе?

  09 Март 2024 12:59ч.

  Потурнак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  09 Март 2024 13:05ч.

  Сарийски гледа цените на токът в Москва. В много региони и градове в Сибир тя е около 6-7 стотинки. Цената на природния газ на дребно е 16-17 стотинки за метър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо, нищо че реалността е по-силна от въображението

  09 Март 2024 13:27ч.

  Важно е да има улица с името на Навални в София, а може би и във Варна, където светителства Татяна Кристи, важно е аватарът Еврокомисар неизменно да използва определението “православен“ като синоним на нещо неприлично и унизително и вяло да се поддаква на подетите вече наративи за слабата Русия. Важна е е реалността, а действителността, създавана от евроатлантическата пропаганда е от глупаци за глупаци. А, впрочем еврокомисаря сигурно баба му го отвела да го кръсти, щото иначе ще вампиряса, като умре, и не знае горкия, че печат дара Духа Светаго е завинаги, за вечността. Това му е спасението, а не приятелчетата от клуба на слугите хегеменови. Бедния Йорик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  09 Март 2024 13:48ч.

  Онзи ден гледах филмче за Крим - ютубер, ли как там им викат. Красоти неземни, облагородено... В един момент човекът се качи до Лястовичето гнездо. Подмина едно такова като Гоорнооряховската скара. Успях на стоп кадър да разгледам менюто и цените. Да отбележим само кюфтето - 120 рубли. Вие представяте ли си, де да знам, кюфте в България да струва 1 лев край морето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 14:47ч.

  "трябва да се отчете също и че основните разходи" на руснаците за бяла техника (перални) са много по-ниски, отколкото у нас! Да не кажа, че там са безплатни... Шегата настрана, леко са пресолили, като денковата "Швейцария на Балканите", но все пак трябва да отбележим, че действително Русия, която е под тежки санкции и води война, е по-напред от България, която живее в мир и има неограничени икономически възможности за производство и търговия, поне по ППС на глава от населението. https://tradingeconomics.com/forecast/gdp-per-capita-ppp?continent=europe

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  10 Март 2024 16:26ч.

  Евтини са щот ги шмулеха от Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  09 Март 2024 14:57ч.

  Добре, като е толкова хубаво и евтино какво правите още тук, о угнетени роби на труда? Отивайте в Сочи при двойните кенефи, ние ще се мъчим пак в Гърция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  09 Март 2024 15:08ч.

  България се дере от еврофирми. Банките, моловете, телекомите, електроразпределителните дружества, болниците , почти всички големи заводи и много други са собственици на западни фирми. Нямам данни, но те като печалба изнасят всяка година от страната ни поне по 3-4 милиарда евро. И после се чудим защо сме бедни. Разбира се, че от тези пари се дава и на политическата ни класа, за да им пречи на бизнеса, разбирай ограбването на страната ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  09 Март 2024 15:26ч.

  Бедни сте, умствено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 15:39ч.

  Не обиждай така Ким Пу и Нов Кмет! Бъди толерантен към хората с различна умствена заможност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  09 Март 2024 15:51ч.

  Обиждам вас русодебилния отпадък, но явно наистина сте твърди ограничени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 15:55ч.

  Ограничен е обиждащият! Поне в света на прогресивните и неганьовците "речта на омразата", каквато се явяват обидите, е проява на назадничавост и неандерталщина. Но вие "явно наистина сте твърде ограничени", за да го схванете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той Евроидиотът

  09 Март 2024 16:40ч.

  го е раждала леля му... Още като мома. Няколко пъти го е изпускала на паветата жълти... Затова има ями там. Както и в пълнежа на хифроцефалната му чутура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  09 Март 2024 20:01ч.

  Другарю комисар. Вземи отиди за малко в Русия. После бълвай жлъч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реалист

  09 Март 2024 15:08ч.

  Статията е като реклама за емиграция в Русия. Съгласен съм с много от изброените факти, които са истински предимства за живот в Русия. Добавям че са изпуснати и доста минуси, като например пропастта между стандарта в големите градове и далече в провинцията. Никой емигрирал в Русия няма да бъде посрещнат с "двухкомнатная" в Москва, пък и цените като ги видите, ще охладнеете... Но не това е основният проблем, не това е заблудата от текста. Замислете се ! Защо дори днес, при това стабилно развитие на Русия и видим упадък и срив на Запада, все пак няма вълна от мигриращи европейци ? За амеликанци да не говорим. Преслват се единици, няма поток подобен на границата на Мексико със САЩ , или в Средиземно море, напиращи към ЕС ! Задайте си въпроса. Ще ви дам основният отговор -защото животът в Русия за НЕрусский е ТРУДЕН ! Много труден. Дори за родени в Русия, но не с руски гени /например евреи/ - руснаците казват. "Он не наш. Он НЕ РУССКИЙ !" Край. Това е присъда до живот, Русия не е Америка, не е дори като много страни от Европа, които са отворени ментално за чужденци. В Русия не можеш да се "аклиматизираш" и да станеш един от тях. В Америка щом стъпиш - О ! Йеее ! Ай ъм амеркън, мен ! Ставаш американеци и никой няма да ти гледа произхода, ще те гледат какъв си, какво можеш , как се оправяш, колко печелиш ! В Русия не е така. Русия е трудна и невъзможна за адаптация страна. Затова дори чужденци /знаменитости като например Депардийо/ като идат , след първоначалния възторг започват да се отрезвяват. И доста често напускат Русия. И тука не говорим за пари, стандарт на живот, имане или нямане на работа. Говорим за себеусещане. Руснаците се националисти /днешните ! не старите - съветските руснаци/ Руснаците са ксенофоби. Руснаците са расисти, и то страховити. Просто са си такива, за добро или лошо. И точно за това не може да се очаква масово преселение на европейци, или американци, или от други зони на света хора, които да идат в Русия , да се установят трайно, да заживеят, да се интегрират... Възможно е да нахлуят само китайци. Но те, както е добре известно , НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ НИКЪДЕ. Те просто правят общност, чайна-тауни , завземат и присвояват като плевели...Едва ли руснаците мечтаят точно това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  09 Март 2024 15:34ч.

  Уважаеми господине- явно не сте запознат с нещата. В момента в Русия са почти готови пет села за хора от САЩ, които ще се изселят. Това го обяви гражданина на САЩ Тим Кирби, живеещ в Русия. Друг американец- понастоящем православен свещеник в Русия, изселил се там с осемте си деца твърди,че ако има нормален транспорт Русия ще се изселят 1 000 човека от САЩ и той поддържа връзка с много от тях. По официални данни за 2023г. По официални данни за 2023г. от Германия в Русия са се върнали 350 човека, но тази година очакват над 9 000.Официалните запитвания в Зап.Европа към руските посолства за преселване в Русия са над 31 000. За първата половина на 2023г. граждани на ЕС са направили с 42% повече пътувания в Русия, доста от които с цел какви са условията за преселване там. Единствената забрана за тях е че не се разрешава преселване в Москва и Петербург.След началото на войната от Русия избягаха около 700 000 човека, предимно мъже, но вече около 70% се върнаха. Хората отиват там, където им е по-добре. Поради големия брой завръщащи се и желаещи да се изселят в Русия облекчиха законите за тях. Да му мислим ние. Неотдавна във в-к от САЩ по повод терора от ЛБГТ писаха,че в скоро време Русия май ще се окаже единствената страна, където си струва да се изселиш поради това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уважаеми Стефчо

  09 Март 2024 16:02ч.

  Точно защото съм запознат с "нещата" , и то на място, си позволявам да пиша по темата. И то не на базата на срещи с украински делегации в БГ , а на базата на общуване с руснаци /московчани/ . Айде да не даваш наклон на темата, моля. Обичам Русия ! Обичам и руснаците, със всичките им кривици но и страхотни качества /душевни, морални/ и съм имал реална опция да живея в Русия. Но съм отказал, трябва да гледаш малко по-далеч от днес, и дори утре. Русия не е страна за емиграция, цифрите които сам даваш само го потвърждават , 1000 човека, 9000 човека, 31 000 заявки... това са смешно малки числа. Няма никакъв транспортен проблем да се стигне до Русия, дори и днес. Истанбул е на час полет, и от там - в Русия ! Всеки западняк може да стигне до Русия... проблемът е в това което обясних. Това са два различни свята като манталитет и много трудно можеш да смениш своя за руския, освен ако не си в крайна нужда. Българите няма да си решим проблемите като се изселим в Русия. Нито останалите европейци. Европа просто трябва да се събуди и да изчисти мръсотията която я залива от Брюксел във всички сфери ! Европа все още е най-доброто място за живеене в Света, ВСЕ ОЩЕ ... За да остане такова, е необходимо общоевропейско Възраждане /съвпадението с име на БГ партия е случайно/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  09 Март 2024 17:16ч.

  Реконкиста!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абсолютно точно !

  10 Март 2024 9:31ч.

  MEGA !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  10 Март 2024 11:58ч.

  Искам да обновя данните които публикувах преди за емиграцията в Русия на основа последни данни от този месец по информация от руското МВнР и емигрантските служби. За 2024 и 2025г. очертаващия брой хора са за 30 000 емигранти в Русия са: от немскоезичните държави и 27 000 от останалите страни в ЕС, 28 000 човека, от англоговорящи държави и 25 000 човека от Азия, извън тези от бившите страни от СССР. 14% от тях са до 18г. възраст,21% от 19 до 26 години,26% от 30 до 55г., и само 8% над 65г. Прави впечатление,че като професии преобладаващата част от искащите да се изселят са от ИТ сектора и машиностроенето. В болшинството руски посолства на Русия в ЕС вече има отделен човек, който се занимава само с консултации на хора, интересуващи се как да се изселят в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  09 Март 2024 15:15ч.

  Миналият месец работих две седмици с делегация от Украйна. Те постоянно говореха с Украйна по телефоните си. Тъй като ако аз позвъня в Украйна тарифата ми е 2лв. за минута ги запитах не им ли е скъпо да разговарят, но ми казаха,че за телефон плащат по 7-10 евро. На въпроса ми колко ще струва нормална вечеря в ресторант за 2 човека отговориха 7-8 евро. За други цени не питах- досрамя ме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  09 Март 2024 15:36ч.

  Не България е бедна, а вие. То затова сте и копейкаджии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 15:45ч.

  Ти щото си много богат ли заработваш жълти стотинки на кило коментари? Ако Русия е мерило за тежка бедност, но по официални данни България е с по-нисък ППС на глава от населението, кой е по-беден? Българският или руският трол?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  09 Март 2024 16:08ч.

  Явно си и финансово беден и без значение вида на националната валута, пак ще си останеш цървул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 18:21ч.

  Тц. Just for fun, for free, I'm trollin' the troll.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • exmachina

  09 Март 2024 15:44ч.

  Само обикновените руснации знаят, колко са богати и за тях пропагандата е безсилна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  09 Март 2024 15:57ч.

  И ний тъй викаме за пропагандата на Денков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  09 Март 2024 16:34ч.

  Ся, какво казват розовите чорапки е без всякакво значение за световния пролетариат а какво казват зелените чорапки е без значение и за мен. Тубата е пълна с филмчета от австралийци, италианци, французи и т.н. описващи живота в Русия как изглежда външно, магазини, транспорт, влакове, молове, хората по улиците, сгради и т.н. После като се знаят цени на ток (5 рубли/кВ), газ и т.н. и средното заплащане в Русия се вижда, че не са толкова зле колкото им се иска на враговете им и толкова добре колкото им се иска на тях. Спомням си как преди 2-3 години на върха на лишчетата бяха снимки и описания на порутени сгради представяни като обща картина сега минаха на друго ама какво е то не е ясно. То не бяха чипове от перални, бой с лопати и какви ли не простотии. Сега само зеят с дежурни фрази като нямат факти. И яйца имат вече и са 2 пъти по евтини от тукашните. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  09 Март 2024 17:03ч.

  Тамазлък за бройлери, имат ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Март 2024 17:18ч.

  другаре и другарке, тайната на статистиките е в предпоставките, които се използват за изчисляването. В Европа за ниво на бедност се приема доходи по-ниски от 60% медианата на доходите, а в Рашистка Фашагия ДО 2021 ГОДИНА БЕШЕ 44.2% от медианата. Но понеже и с тези предпоставки не вървеше добре отчитането, затова В.В.Путьо през 2021г смени туй-онуй в предпоставките (и за по-сигурно смени и шефът на Росстат)и сега се изчислява по друг начин. Но какво точно е, четете бре: https://meduza.io/feature/2023/01/02/esli-verit-ofitsialnoy-statistike-to-ni-voyna-ni-sanktsii-ne-uvelichili-chislo-bednyh-rossiyan-kak-eto-vozmozhno

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Март 2024 18:50ч.

  Пишеш абсолютни глупост. Нямаш никаква представа как в Русия изчисляват бедност. А и начина по който се изчислява на Запад е голяма глупост. Я кажи, ако заплатата ми е на половина от най-ниската заплата, но имам спестявания над милион долара, попадам ли в групата на бедните? Или ако имам висока заплата, но имам дългове за стотици хиляди, попадам ли в групата на богатите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Март 2024 19:38ч.

  на Запад всичко е кофти, в РФ всичко е хубаво...но ти си от 40г на Запад, защото си мазохист и искаш да ти е кофти:-) И бедността трябва да се изчислява индивидуално според теб, ако имаш висок доход и си си купил дворец и имаш голям заем, значи си беден и живееш бедно? Не, значи ти си решил да живееш по този начин и никой няма право да регулира как да си харчиш парите, но ти имаш опцията да не живееш в лишение. И обратното, ако имаш спестявания над милион, те не са натрупани със заплата, която е "2 пъти по-малка от най-ниската заплата", значи наистина в момента ти си беден ако си под пенсионна възраст. А като си пенсионер, за да се класираш за някаква финансова помощ ще ти отчетат и пенсията, и лихвата от над милион спестявания(поне тук е така). Надали има система, която да е перфектна според нуждите на всеки, но това не е основание за да се изхвърляш с оценки като "голяма глупост"...защото при толкова големи глупости около теб и толкова скъпо и няма здравеопазване и лошо образование ти си там и стоически понасяш глупостите и несгодите, остава да си мазохист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  09 Март 2024 19:55ч.

  асвабидителю...имаш преки впечатления от живота в Рашка? Бил ли си там скоро? Не ми вади статистики, а дай пример с българска заплата какво може да се купи и с руска какво? Когато отидеш в Русия, отиди в някой хипермаркет. Например в "Ашан". Нещо като Уолмарт е. У нас такива няма. Потребителската кошница на руснака е вече доста по-голяма от нашата. Заплатите ни са почти еднакви вече, но в русия храната е почти 2-ти по-евтина, комуналните услуги също. Да не говорим, че въпреки санкциите имат по-голямо разнообразие от стоки и присъствие на фирми и компании, които у нас ги няма. Западни и далекоизточни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Март 2024 19:59ч.

  а ако беше прочел статията от линка, който приложих, щеше да разбереш, че дори с този намален до 44.2% от медианата праг на бедност не успяват да докажат колко всичко е добре и затова този критерий се използва само през 2020 до 2021, след това се преминава към това, което е и в статията на Гласове.Но чукча наблюдатель, не читатель

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  09 Март 2024 22:52ч.

  Няма нужда да чета статии и проценти, за да разбера нещо, което го живея. Казах ти - отиди в Русия. Намери си работа там и ще разбереш от първо лице като мен. Говорим за това, че средният българин не може да си позволи неща, които средния руснак си ги позволява..вече. Ето прост пример като за неандерталци - в заведение за бързо хранене от световна джънк фууд верига в Москва съм дал 600 рубли за храна - 12 лева. В същата верига, но в София, същите продукти ми излязоха 27 лева! При средна заплата 900 долара и на свете места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  10 Март 2024 3:35ч.

  ако пътуваш от Бостън до Ню Йорк сити(около 320 km) с влак следващата седмица, можеш да платиш $105 за couch класа или $170 за бизнес класа. Същият влак, по същото време и същия ден на седмицата- ако си купиш билетите предварително за след 4 седмици, съответно са $35 и $100. За сметка на това таксито от Пен Стейшън в Ню Йорк сити до българското консулство (около 3.6 км) винаги е около $45-$50 вкл бакшиша и винаги го взимат за 45-50 минути(!!!!). Безплатно, ако го вървиш и за под 1 час. Колко струва в потребителската кошница такова пътуване? За мъжко постригване в даунтаун Бостън ще ти струва поне $50 вкл. бакшиша. Същото постригване в предградията струва $30 вкл. бакшиша. Секретарката, за постригване на кучето й, плащаше $100. И то предградието. В наше село (предградие на Бостън ), в магазина, специализиран за месо, пилешки четвъртини са 79 цента за фунт(454 грама), от другата страна на улицата, точно на 100 м от този магазин, има супермаркет и там най-евтиното пиле е $1.49 за фунт. Накратко: има някаква методология с някакви предпоставки за определяне стандарта на живота и линията на бедност. И някакви закони.Ако забравим да платим навреме сметката за газа или електричеството, там не знаят дали не сме изпаднали в бедност и не те глобяват, след 1 месец изпращат следващата сметка с напомняне за неплатената, и с информация къде да се обърнеш за финансова помощ ако нямаш пари за отопление. Такъв е законът. Когато забравиш да платиш навреме сметката за водата, там те глобяват за закъснението. Законът не важи за водата, това са минимални сметки и колкото и да си беден трябва да си в състояние да си платиш за водата. За какво е спорът, аз никъде не съм настоявал, че е по-добре да си беден в БГ отколкото в РФ или обратно:-) Но при самият процес на определяне прага на бедност има толкова много неизвестни и възможности да се манипулира. В РФ манипулират, това е смисъла на статията в линка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  09 Март 2024 23:11ч.

  Русофобите ще ги разочаровам. Повечето русофили не четат новините на български. Колкото и да се дерете и правите на страшни с клавиатурите си, няма нищо да промените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А.Д.Ч.

  10 Март 2024 9:04ч.

  Крадат ни доходите и пенсиите, ако те нацели държавната мафия, не трябва много да се мисли, кой я пострекава ни работа ще видиш, ни образование, нито пенсия, та ако ще да покриват всички изисквания, ще измислят, шиканират, ще мачкат, ще спретнат измислени дела, ще унищожават. Та, няма разлика в повечето действия изобретени, че е много трудно ако си власт имащ и действащи системно и безотказно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  10 Март 2024 9:18ч.

  Причината за бедност в Русия не е икономическа а лична. Много народ не желае да бачка а поркат и друсат, въпреки че е бъкано с работни позиции на добри кинти. Имат го малко от соца това, за младите полирани да не говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  10 Март 2024 11:57ч.

  Искам да обновя данните които публикувах преди за емиграцията в Русия на основа последни данни от този месец по информация от руското МВнР и емигрантските служби. За 2024 и 2025г. очертаващия брой хора са за 30 000 емигранти в Русия са: от немскоезичните държави и 27 000 от останалите страни в ЕС, 28 000 човека, от англоговорящи държави и 25 000 човека от Азия, извън тези от бившите страни от СССР. 14% от тях са до 18г. възраст,21% от 19 до 26 години,26% от 30 до 55г., и само 8% над 65г. Прави впечатление,че като професии преобладаващата част от искащите да се изселят са от ИТ сектора и машиностроенето. В болшинството руски посолства на Русия в ЕС вече има отделен човек, който се занимава само с консултации на хора, интересуващи се как да се изселят в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи