Николай Василев: Преди да дойдат Кирил и Асен държавният дълг беше 27-28 милиарда. Ако издържат цял мандат, ще мине 70 млрд.

Николай Василев: Преди да дойдат Кирил и Асен държавният дълг беше 27-28 милиарда. Ако издържат цял мандат, ще мине 70 млрд.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бюджетът за следващата година е разхитителен и популистки, заяви пред БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър на икономиката. Той остро разкритикува както бюджета, така и финансовата политика на министър Асен Василев:

"Против съм не само този бюджет, но съм против - 7 пъти, откакто Асен Василев се появи на хоризонта, или правихме поредица от актуализации по никое време на бюджетите, или вкарвахме закъснели, редовни всякакви бюджети. Всеки път едно и също. Идеологията на Асен Василев е: дългове вземаме на макс, харчим колкото се може повече и колкото повече харчим, толкова по-добре - няма никакво друго определение на тази бюджетна политика. Аз съм не само критик на части на този бюджет, но и на цялата тази философия, която превърна България от световен пример за добра финансова дисциплина и политика в държава, която бързо се спуска по пързалката към бъдеща финансова катастрофа".

Вземат дългове до откат, харчат до откат и след тях - потоп, описа финансовата политика на сегашното правителство икономистът.

"Преди да дойдат Кирил и Асен в политиката дългът беше 27-28 милиарда. Догодина вече трябва да е 48,9 - заложен в бюджета. Вървим към 50 млрд. Ако сглобката издържи цял мандат, дългът ще мине 70 млрд. лв. По времето на Виденов дългът е бил 10-15 млрд. Тройната коалиция завърши с 9 млрд. Сега вървим към 70 млрд. до края на мандата. Честито!".

Според него в този бюджет няма политики и реформи. Последните няколко години са напълно срамни, смята той. 

"Няма наченка, намерение, споменаване дори на нещо в държавата да се реформира. Нулево намерение. Нулеви действия". 

По думите му в администрацията нищо не е съкратено. Разуваме до безкрай държавната администрация, подчерта Николай Василев в предаването "12+3". 

Той отбеляза още, че не сме взели нито един лев от транзита на газ към другите държави. "Днес е 14-о число, да видим дали поне 1 лев ще влезе в бюджета, не говорим за 2,4 млрд. Ние ги залагаме в бюджета и ги изхарчваме, после виждаме дали изобщо ще ги съберем. Не се прави така", категоричен е експертът.

Освен това се предполага огромно увеличение на данъчни приходи, при положение, че тази година ще се издъним с няколко милиарда до декември, коментира Василев. По думите му данъчната събираемост изостава много от растежа на номиналния БВП. 

Приходите за догодина са надценени с 3-4 млрд. лв., изказа мнението си бившият икономически министър. Той посочи обаче и друг проблем:

"След като видим колко са приходите, защо за пореден път залагаме отгоре бюджетен дефицит още 3%, което е над 6 млрд, за да стигнат разходите до космическите 84 млрд. За мен тези разходи са фантастика и са нещо опасно. Това е като едно семейство с ниски доходи предколедно да има огромни разходи".

Според него България трябва да се гордее с прекрасната си данъчна политика и най-ниските ставки в Европа за данък печалба и данък общ доход. Сега искаме да изгоним големите компании, като вдигнем данъка на 15%, подчерта той. По думите му това е само началото: "Ще вдигнем и други данъци. Не виждам друг изход от това задлъжняване". 

Държава с такава бюджетна политика и с такъв манталитет на управляващи не знам дали заслужава да бъде в еврозоната, коментира Николай Василев. Според него сега сме много лош пример. 

Той отбеляза още, че вече сме в сивия списък за пране на пари и финансиране на тероризма:

"Ние вече сме проблемна държава. Превърнахме се в африканска държава по отношение на инвестиции и финанси. За каква еврозона говорим?!".

За момента сме изключително зле, твърди икономистът и добави, че за 20 години много сме се влошили. 

Икономистът декларира, че е категорично против дерогацията за внос на руски петрол. Не разбирам защо изобщо сме я поискали, посочи той. Според него тя не е помогнала нито на българския държавен бюджет, нито на българските потребители на нефтопродукти.

Няма заплаха за националната сигурност, ако отпадне дерогацията, категоричен е Николай Василев. 

Цялото интервю чуйте тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • С.А.М.

  14 Ное 2023 14:36ч.

  Държавният дълг е най-опасното нещо за България, ако говорим обективно дори по-малко опасност за държавата е пращането на военно формирование в Украйна. Каква е съдбата на наивниците, които са взели от т.н. бързи заеми за да си купят храна, за ходене на почивка или за някаква таратайка 3-та употреба? Много скоро България няма да може да си изплаща даже лихвите по външните дългове. Следва пълно оскотяване и правенето на държавата зависима отвън. Държавните чиновници са прекалено много, като на всичко отгоре вземат безумно високи заплати даже за американските стандарти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либераст

  14 Ное 2023 14:58ч.

  да му ... и на този либераст. Аман от отрепки състезаващи се по атлантизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък не харесвам

  14 Ное 2023 15:17ч.

  погледа, твърде налудничав и неориентиран, и вълчата усмивка на Асенча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грайндъри

  14 Ное 2023 15:27ч.

  Може би има някаква хомоеротика тук. Ники и асанка се искат, а къде е спецов, не знам, не знам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  14 Ное 2023 16:06ч.

  Преди виденовата зима България беше изключително с проруска с икономическа структура подобно на Беларус. Гледахме Запада все едно са полубогове, но все още се държахме за Изтока. Изкъртиха българския народ от инфлация и унищожиха всички левови спестявания. Народът реши, че Изтокът е виновен и се хвърли сляпо в обятията на Запада. Интересно, че това стана в много удобен момент малко преди разпадането на Югославия. Тогава Югославия беше свободно разоравана от натовските бомби. Сега образи подобни на Виденов вършеят из властта и се опитват да ни досъсипят и заличат. Интересно после в чии обятия ще се хвърлим, след като сме изгорили пътя си назад. Може би едно колективно харакири и последващо предаване на територията на правилните стопани?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вестоиди

  14 Ное 2023 16:09ч.

  Той запада на такива туземни балъци като нас трябва да им вдигне паметник. От кражбите на балъците живеят онези със задници като два гардероба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  14 Ное 2023 16:44ч.

  а преди да дойде борисов беше 5 млрд., нямаше и имигранти, нито бежански лагери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи