МВФ: Световната икономика се разделя на съперничещи си блокове

МВФ: Световната икономика се разделя на съперничещи си блокове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Световната икономика се разделя на съперничещи си блокове. Това носи риска от завръщане на Студената война, която може да влоши положението за почти всички останали, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от The Washington Post.

Усилията на САЩ и Европа да преначертаят световните снабдителни вериги имат смисъл, ако спомогнат за елимирането на зависимостта от един доставчик, която се доказа като разрушителна по време на пандемията, коментира ръководителят на фонда Кристалина Георгиева. "Ако двете сили издигнат нови търговски бариери, за да спечелят предимство в своята геополитическа надпревара, може да дадат началото на разрушителен цикъл, който ще навреди на средната класа и на бедните домакинства, като остави богатите незасегнати", допълни Георгиева.

"Моето опасение е за задълбочаващата се фрагментация на световната икономика. Може несъзнателно да вървим към свят, който е по-беден и по-несигурен", предупреди управляващият директор на МВФ.

Една световна икономика, разделена на съперничещи си блокове, може да се свие с 1,5%, или над 1,4 трлн. щатски долара на годишна база, според МВФ.

"По време на първата Студена война живях от другата страна на Желязната завеса. И да, там е доста студено", каза Георгиева, израснала в България. "Да влезеш във втора такава война за още едно поколение... е много безотговорно", коментира тя.

Годишният търговски обмен между САЩ и Китай все още е значителен като размери, надминавайки 600 млрд. долара. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп (2017-2021) започна да налага мита върху вноса от Китай, като оттогава спекулациите за "отделянето" на САЩ от Китай се увеличиха. И Вашингтон, и Пекин предприеха стъпки, за да станат по-самостоятелни.

Под управлението на китайския държавен глава Си Дзинпин например Пекин започна да субсидира развитието на местни високотехнологични индустрии.

Сегашният американски президент Джо Байдън допълнително подчерта подсилването на независимостта на САЩ от чуждестранни доставчици, включително на медицински консумативи, компютърни чипове, редкоземни материали, необходими за направата на смартфони, електрически превозни средства и бойни самолети.

"Тази диверсификация на доставките след пандемията имаше логика до даден момент. Но когато отива извън икономическата логика, би навредило на САЩ и на останалата част от света", каза Георгиева.


Източник: investor.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Не им харесва, но ще трябва да се примирят

  13 Ное 2022 16:48ч.

  А тази, родена в България пикла, говори глупости. Най-важно е какво ще стане с третите държави. Цяла Латинска Америка. Били са много по-богати от САЩ, но откакто долара е световна валута ги задушават и експлоатират. Не случайно Аржентина се включва към БРИКС и ШОС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Ное 2022 17:50ч.

  Дедораризацията и деевроизациата ще сложи край на МВФ, ООН и др. кърлежови институции на Сащ, ненужни за Света, изпълняващи повече политическата вола на Сащ, отколкото да си гледат безпристрастно икономическата и социалната роля. Насила, хубост не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кономика, разделена на съперничещи си блокове

  13 Ное 2022 19:55ч.

  се струва на САЩ лошо нещо. Друго си е еднополюсен свят и липса на конкуренция, или както сега го наричат , съперничество. Само един годподар на света , само едно светово правителство, само една силна икономика, всички други да го духат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  13 Ное 2022 23:18ч.

  Предусещат края,няма друго обяснение,за този "смешен плач."Който ще навреди на средната класа и на бедните домакинства, като остави богатите не засегнати, допълни Сталинка Георгиева"Лъжеш лицемерно Георгиева,именно в този момент вие се опитвате с всички сили и средства да унищожите средната класа и то не само в Европа но и в Северна Америка.Така гарантирано свръх богатите ще останат не засегнати.Голямо шубе ви гони защото в САЩ в населението има към 280 милиона цеви от различни калибри въоръжение,та не се знае кой кого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ню Йорк ни хока

  14 Ное 2022 0:21ч.

  Тазли леля Сталинка е фронтмен на глобалното лидерство, което тънко тънко иска да ни занули. Да ни направи роби, чрез умишлени фалити и разорение. Всичко това представено като грижа за нас раята от среден и нисък ешелон. Понеже се оформиха няколко различни лагери на влияение, ревът е перманентен напоследък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи