МВФ понижи прогнозите си за ръста на американската икономика

МВФ понижи прогнозите си за ръста на американската икономика

Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за ръста на американската икономика поради агресивното повишаване на лихвите, но предсказа, че САЩ ще избегнат рецесията, предаде БТА. МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2,9% през 2022 г., в сравнение с априлската прогноза за ръст от 3,7%. Освен това МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2023 г. до 1,7%, от предишната прогноза от 2,3%.

През октомври миналата година, преди вълната от Омикрон и началото на войната в Украйна, МВФ предвиждаше ръст от 5,2% за 2022 г., припомня Ройтерс.

Освен това МВФ призова Вашингтон да отмени митата, наложени преди 5 години, за да подобри динамиката в икономиката и да подобри гъвкавостта на снабдяването.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се смалява и подчерта, че "икономиката продължава да се възстановява от пандемията и е изложена на силни шокове от руското нашествие в Украйна и от локдауните в Китай".

"Допълнителни негативни шокове неизбежно биха направили ситуацията по-трудна", добави тя. Георгиева подчерта, че в разговорите си с нея министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателят на УФР Джером Пауъл са изразили недвусмислен ангажимент да работят за понижаване на инфлацията.

В отговор на понижаването на прогнозите от Министерството на финансите на САЩ заявиха, че ценят икономическия надзор, осъществяван от глобалната финансова институция.

Коментари

 • УНИФОРМАТА!

  25 Юни 2022 10:44ч.

  Тя е в същност с унифирата на персонал, обслужващ глобалистите. Виждат се всички символи . Борисов я напрапви Комисар в ЕК, след това Макрон я направи Директор на МФ. Борисов е далеч повече от това, което си мислим. В някаква степен той е вече Кръстника на Балканската политическа .... Неговата стъпка по отношение на ветото беше решаваща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Юни 2022 10:58ч.

  Аз пък си мисля, че причината е в безкрайно раздутите евроатлантически балони, без реално покритие, които много бързо спихват !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  25 Юни 2022 11:54ч.

  таратанци. никакъв ръст няма да има, освен в мокрите сънища на някой. докато могат ще фалшифицират всякскви статистически данни (както между впрочем правят от десетилетия). САЩ ще преживеят нашите 90-те. да им е честито! депресията от 30-те на миналия век ще бъде само блед сън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Юни 2022 12:37ч.

  Рашастан като икономика е колкото Амазон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За "Рашастан"

  25 Юни 2022 14:18ч.

  Само вие, пациентите в Карлуково, имате информация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чоки лошия

  25 Юни 2022 14:01ч.

  КЪФ ТОЯ ВАМПИР БЕ ,ТЕ ТОВА НЕЩО ЩО НЕ СИ БРЪСНИ ТОПКИТЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Юни 2022 16:03ч.

  САЩ нямат проблем, защото икономиката им няма нищо общо с производство. Основава се на финансови манипулации. Вижте графиката им за GDP. Прилича на права наклонена линия. Никакви флуктоации по време на пандемия или рецесия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив

  25 Юни 2022 22:54ч.

  САЩ имат огромен проблем, защото икономиката им няма нищо общо с производството. Основава се на финансови манипулации. Пукне ли се балона със зелените хартийки, всичко отива по дяволите. Всичко е една огромна измама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • asd

  28 Юни 2022 17:10ч.

  ПИРИН ФОЛК!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи