МВФ одобри спешно 1,3 млрд. долара за Украйна

МВФ одобри спешно 1,3 млрд. долара за Украйна

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) удовлетвори искането на Украйна да ѝ бъде предоставено ново спешно финансиране в размер на 1,3 млрд. долара, за да може да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия, предаде "Ройтерс". Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в Туитър, а в разпространено по-късно официално изявление тя посочи, че правителствата на държавите членки на МВФ, които помагат на Украйна финансово, са обещали да направят така, че Киев да може да обслужва дълговете си към фонда.

Средствата ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната в Украйна, която беше одобрена от МВФ миналия месец.

Последното е важно, за да може да се изпълни изискването на МВФ всеки получател на заеми от него да може да докаже, че е способен да погасява дълга си. В условията на война и покрай цялата обстановка около Украйна получаването от нея на подобно одобрение от МВФ без гаранции, за да ѝ бъдат отпуснати нови заеми, би било немислимо.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и екипът му полагат усилия за продължаване на споразумението за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, което изтича в края на другия месец, съобщи говорителят на Обединените нации Стефан Дюжарик.

"Те работят и по отстраняването на последните пречки пред облекчаването на износа на зърно и торове от Русия", посочи Дюжарик. Той добави, че до седмица Москва ще посетят ръководителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс и високопоставеният представител на Обединените нации за търговията Ребека Гринспан, за да обсъдят въпроса.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Cicero

  08 Окт 2022 9:31ч.

  Целият прогнил апарат на Империята на Лъжата е впрегнат да крепи рухващото прокси, но това само ще удължи агонията без да измени крайния резултат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Окт 2022 9:44ч.

  Цял свят се гаври и се присмива на кремълския гном :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  08 Окт 2022 9:59ч.

  Светът впряга кански усилия да унищожи Русия. И ще печата долара за да ги дава на Украйна до несвяст, без да му пука до каква инфлация ще доведе това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троя

  08 Окт 2022 10:21ч.

  Машата на Сатаната подпира войната, под формата на числото 13, но с преместена точка. Понеже и кристалната е от 13, но е забравила кому е дадено да държи глобуса. Кога стана Георгиева, кога й почерня задника -григориански! Помним кога,как и кой я избра и помним какво последава. Апокалипсис сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Окт 2022 11:13ч.

  И кой ще изплаща тия пари, след като Украйна няма да я има ? Разбира се, всички будали, членки на МВФ. А то добре, че фалиралият Сащ, нещо като хич се е засилил да си плаща дълговете, възлизащи до момента на почти 172 трилиона долара! МВФ, ООН и т.н. частната доброзорна международна касичка на Сащ, "демокрацията" е пълна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я, Сталинка

  08 Окт 2022 22:25ч.

  Мноо яка мадама. На ЕС врагове не му трябват с тази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоян Добрев

  09 Окт 2022 17:16ч.

  Дали бъркам, или не? Мадам Георгиева изглежда повяхнала и тъжна на снимката. Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  14 Окт 2022 23:14ч.

  Кърти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи