МВФ: Конфликтът Израел - Хамас още повече помрачава икономическите перспективи

МВФ: Конфликтът Израел - Хамас още повече помрачава икономическите перспективи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че конфликтът между Израел и Хамас е "сърцераздирателен" и заплашва да помрачи и без това охладените глобални икономически перспективи, предаде Ройтерс.

"Ние следим внимателно как се развива ситуацията, как се отразява най-вече на петролните пазари", каза Георгиева на брифинг в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка в Маракеш, Мароко. 

Тя отбеляза, че е имало известни флуктуации при цените на петрола и реакции на пазарите, но е твърде рано да се прогнозира икономическото въздействие.

"Много ясно, че това е "нов облак" на не най-безопасния хоризонт за световната икономика, "нов облак", който затъмнява този хоризонт и, разбира се, не е необходим", каза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева също така посочи, че нараства консенсусът в дискусиите за преструктуриране на държавния дълг по въпроси като сравнимостта на третирането на частни и публични кредитори.

Тя подчерта и важността на продължаване на битката с инфлацията:

"Лихвените равнища в много развити страни се повишиха, но инфлацията все още не се е понижила до целевите нива. Освен ценова стабилност, борбата с инфлацията  е предпоставка за растеж на най-бедните".

Кристалина Георгиева отбеляза, че ценовата стабилност е от изключителна важност, дори при положение че повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж "да се залее със студена вода".

Управляващият директор на МВФ подчерта и необходимостта за запазване на стабилността на финансовите пазари, "които, както видяхме в последните седмици и особено в САЩ и ЕС, се свързват с очакването, че високите лихвени проценти ще останат за по-дълго време".

Връщането на фискалната политика е друг важен приоритет, така че да се осигури пространство за действие. "Необходимо е затягане и преориентиране на държавните разходи", каза още Кристалина Георгиева. 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Хайде бе! Нищо не се помрачава реално фактически!

  12 Окт 2023 14:56ч.

  Помрачават се икономическите перспективи от измислиците, лъжата в гонитбата за материалните блага. Ми спрете се - не се наядохте, не се напихте, още сте гладни и жадни ли, не ви стигат трилионите милиардите милионите ... за къде сте се запътили знаете ли, сънародничке световна шефке?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  12 Окт 2023 21:01ч.

  Това на снимката Далай Лама ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въх мари

  13 Окт 2023 12:33ч.

  Ама конфликтът не е между Израел и Хамас. Още повече, Хамас е създаден от самия Израел. Става въпрос за нещо съвсем друго - подпалване на арабския свят, подпалване и на ФЕС, натъпкан с арабски мигранти. В предверието сме на ТСВ, за което ФАЩ полагат огромни усилия, без да съзнават, че това може да им е лебедовата песен. Ще намекна за проектите на Сахаров, които в момента вече са реализирани като готовност и налична техника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маня

  15 Окт 2023 13:30ч.

  Taзи жена не се научи да се облича, да се консултита с Лагард - винаги по френски стилна и елегантна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи