МВФ иска увеличаване на вноските на членовете си с 50%

МВФ иска увеличаване на вноските на членовете си с 50%

Следвайте "Гласове" в Телеграм      

Международният валутен фонд иска да увеличи с 50% вноски на своите членове, за да осигури ресурс за финансиране на държавите, които се нуждаят от неговата помощ.

"Увеличаването на квотите би увеличило постоянните ресурси на МВФ и би засилило базирания на квоти характер на фонда, като намали зависимостта от заеми и по този начин гарантира основната роля на квотите в ресурсите на МВФ", се посочва още в съобщението на финансовата организация, цитирано от БТА.

Предложението предвижда, след като увеличенията на квотите влязат в сила, заемните ресурси, включващи Двустранните споразумения за заеми и Новите договорености за заемане, да бъдат намалени.

"Предложеното увеличение на квотата идва в сложен момент за световната икономика. В духа на международното сътрудничество се надявам, че това предложение ще събере възможно най-широка подкрепа от страна на членовете и че след това ще постигнем напредък в пренареждането на квотите", казва Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Изпълнителният съвет поиска Съветът на управителите да гласува това предложение до 15 декември. За да бъде одобрено то, е необходимо мнозинство от 85% от общия брой на гласовете.

МВФ се финансира чрез вноски (квоти) от всяка държава членка. Размерът на вноската се определя според формула, която изразява дела на страната в международните плащания, както и нейния БВП. 25% от квотата на всяка държава да бъде внесена в специални права на тираж (СПТ), а останалите 75% в местната валута.

По данни на българското Министерство на финансите българската квота е 896.3 млн. СПТ.

Събраните средства се разходват за отпускане на кредити за държави, които изпитват временни затруднения с паричния си баланс. В замяна те се задължават да изпълнят определени ангажименти, да провеждат реформи. България има осем такива споразумения с МВФ между 1991 и 2004 г.

Размерът на вноските влияе на кредитния ресурс, до който ще има достъп държавата членка, и на гласовете, с които тя участва във вземането на решения. По подразбиране всяка държава има право на 250 базови гласа плюс по един за всеки 100 хил. СПТ от квотата си.

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • поробващият редукционизъм към символа на чистото количество

  08 Ное 2023 10:41ч.

  Махайте я тая финансово робовладелска система бе, оставете държавите и културите да се развиват без диктатурата на финансовата ви уравниловка. То бива бива наглост и инат, ама чак толкоз не бива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искат да намерят отнякъде пари за Украйна, нали вече е достойна да влезе в Европа, трябва да я издържаме още повече

  08 Ное 2023 14:47ч.

  Затова се е загрижила Кристалинка. На наш гръб е лесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавите няма да рискуват

  08 Ное 2023 11:13ч.

  Има опасност да им замразят парите, както се случи на някои държави. А и МВФ е корумпиран и се командва от САШ, въпреки, че САЩ притежават само 17% от вложените пари. Но в SDR, доларите са с тежест от 41.7%. С други думи, отпусканите заеми се конвертират предимно в долари и така САЩ заробват държавите взели заем. Не случайно държавите от БРИКС се стремят са създадат своя, независима от САЩ банка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МВФ не само е корумпиран, той е убийствен

  08 Ное 2023 14:50ч.

  Унищожава и заробва държавите, закриването на училищата в селата у нас също се дължеше на МВФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  08 Ное 2023 11:14ч.

  Чух в едно интервю, че САЩ са предложили на Египет да им опростят дълга към МВФ в замяна на приемане на палестинците от Газа. Интересно, кой изплаща тогава дълг? Най-вероятно всички членки на МВФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е възможно

  08 Ное 2023 11:17ч.

  Вярно е, че САЩ командват, но сами не могат да решат такова нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  08 Ное 2023 22:27ч.

  Давай Кики...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мвф е

  09 Ное 2023 8:03ч.

  за спешно закриване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мвф е

  09 Ное 2023 8:04ч.

  за спешно закриване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да де

  11 Ное 2023 13:00ч.

  ФЕС е за спешно закриване. И нещата с бързи темпове вървят нататък, към ямата с киреча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи