Може ли биометанът да намали зависимостта от руския природен газ?

Може ли биометанът да намали зависимостта от руския природен газ?

Европейският съюз ще опита да повиши производството на биометан, за да бъде намалена зависимостта на Общността от доставките на руски природен газ, което се налага поради войната в Украйна, пише британският вестник "Файненшъл таймс". 

Целта на Евросъюза е две трети от синьото гориво, внасяно от Русия, да бъде заменено от други енергийни ресурси. Пледвижда се биометанът да формира около три процента от тях до края на годината. 

Най-големият производител на биометан в Европа

Главният изпълнителен директор на датската компания "Нейчър енерджи" (Nature Energy) Оле Хвелплунд отбелязва в интервю за "Файненшъл таймс", че производството на биометан в Европа не може да бъде увеличено рязко в кратки срокове.

"За да увеличите производството, трябва да построите повече заводи за биометан. Това обаче няма да стане още през лятото. Необходимо е известно време", заяви Хвелплунд пред "Файненшъл таймс". 

Той смята, че ще бъдат необходими две години, за да може производството да бъде увеличено значително.

"Трябва да открием подходящи места, на които да построим заводите, както и в съкратени срокове да получим необходимите разрешителни", обясни Хвелплунд. 

"Нейчър енерджи" е най-големият производител на биометан в Европа. От 2020 година компанията има дългосрочен договор с енергийния гигнат "Шел", който купува биометан от датската компания.

Френски проекти за производство на биометан

Европейският съюз обяви през май план, наречен REPowerEU. Той предвижда повишаване на издръжливостта на  енергийна система на ЕС и диверсифициране на източниците на доставки на природен газ.  В този план е заложено и увеличаването на използването на биометан. Поставя се за цел производството му да достигне 35 милиарда кубични метра до 2030 г., чрез използването на устойчиви източници на биомаса, сред които селскостопански отпадъци и остатъци, информира официалният уебсайт на ЕС (ec.europa.eu).

Главният изпълнителен директор на "Нейчър енерджи" Оле Хвелплунд отбеляза пред  "Файненшъл таймс", че е оптимист за бъдещето на тази индустрия, след като Европейският съюз си постави за цел производството на биометан да достигне 35 милиарда кубични метра до 2030 г.

Хвелплунд обаче предупреди, че е необходимо ЕС да окаже подкрепа на сектора, за да бъде стимулирано реализирането на нови проекти. А те не липисват.

В края на март френските фирми "Веолия" (Veolia) и "Уага енерджи" (Waga Energy) обявиха пускането в експлоатация на най-голямата производствена инсталация за биометан, с използването на биогаз от съоръжение за съхраняване на неопасни отпадъци. 

Инсталацията, която е разположена край Париж, ще произвежда 120 гигаватчаса газ от възобновяеми източници годишно. Това е равностойно на средното годишно потребление на 20 000 домакинства или 480 автобуса, които се движат с биометан, съобщи "Веолия". По този начин ще бъдат постигнати по около 25 000 тона годишно по-малко вредни емисии от въглероден двуокис (CO2).

До 2024 г. "Веолия" и "Уага енерджи" се очаква да пуснат в експлоатация още три инсталации за производство на биометан във Франция. 

Две други френски фирми - енергийната група "Анжи" (Engie) и компанията за морски товарен транспорт Си Ем Ей Си Джи Ем (CMA CGM), обявиха преди дни, че през 2026 г. планират да пуснат в експлоатация завод за биометан в района на пристанището Хавър в Северозападна Франция, съобщи Ройтерс.

Предвижда се новото предприятие да произвежда по около 11 000 тона биометан годишно, който ще се използва за корабно гориво. Той ще се добива чрез преработката на дървесна маса. Стойността на проекта се оценява на около 150 милиона евро.

Какво представлява биометанът 

Биометанът е продукт, който е химически идентичен с природния газ. Той се получава при пречистването на биогаз, получен при контролирано разграждане на животински и промишлени отпадъци. 

Биогазът се създава при биологичната ферментация на органични вещества в безкислородна среда. Процесът се нарича анаеробно разграждане, информира специализираното онлайн издание axegaz.com.

Органичните отпадъци се сортират, разбъркват и прехвърлят в инсталация за биогаз. След това се смесват, загряват и при ферментацията заедно с бактерии в безкислородна среда се превръщат в биогаз.

Този биогаз се състои от около 40-60  процента метан, въглероден двуокис (CO2) и следи от други съединения, сред които и сероводород (H2S). Биогазът трябва да се пречисти, за да се отстранят CO2 и другите съединения, като се запази само метана. Така полученият биометан има същите свойства като природния метан и може да се използва по абсолютно същият начин в процеси, при които обичайно се използва природен газ. Разликата е, че биометанът е 100 процента възобновяемо гориво.

Какво следва?

Русия ограничи доставките на природен газ за някои държави от Европейския съюз, като Германия, Италия и Австрия. За други страни от Евросъюза, сред които е и България, обаче те бяха напълно спрени. При това положение и на фона на опасенията, че руските газови доставки може да бъдат прекратени за всички страни, ЕС спешно се нуждае от заместващи енергийни ресурси. Това е особено важно предвид предстоящия зимен сезон, когато потреблението на енергия се увеличава.

Наред с другите алтернативни източници на енергия, биометанът ще играе все по-важна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страните от ЕС. Това е важно, за да не се стигне до принудително спиране на производствени мощности или дори на топлата вода за домакинствата поради недостиг на природен газ или негови заместители. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • рукола Z

  12 Юли 2022 8:57ч.

  Не... изобщо не сте у ред 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  12 Юли 2022 9:09ч.

  Може, ако не избиете кравите и другият добитък, който ви замърсява планената и е виновен за глобалното затопляне! Безгранична е човешката глупост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може ли биометанът да намали зависимостта от руския природен газ?

  12 Юли 2022 9:30ч.

  Не! Така наречения БИО метан, без да става ясно какво му е био-то, и водородът са следващото стъпало в голямата измама наречена Зелена енергетика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Punki

  12 Юли 2022 9:40ч.

  Може, ма требва повече боец да се яде🤔

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Punki

  12 Юли 2022 9:41ч.

  Бобец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  12 Юли 2022 10:15ч.

  За биометана незнам,но за боба и лещата съм сигурен че могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хидрата

  12 Юли 2022 11:00ч.

  От омраза към пустата му Русия си изядох таshаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един българин

  12 Юли 2022 11:52ч.

  Може ли биометанът да намали зависимостта от руския природен газ? - Може бе, как да не може? Точно толкова, колкото соларките и перките могат да " намалят зависимостта" от АЕЦ и ТЕЦ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  12 Юли 2022 13:33ч.

  Най-много биометан има в човешките лайна, там е разковничето на кръговата зелена революция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рада Глибоката

  12 Юли 2022 15:00ч.

  Аналометана добиван от еврогейските гъзгенератори е нах кашерния...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алтернатива

  13 Юли 2022 15:24ч.

  Предлагам БОБ, двойно повече метан, осем мелодии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи