Моравецки: Полша ще ограничи вноса на зърно от Украйна, то дестабилизира нашия пазар

Моравецки: Полша ще ограничи вноса на зърно от Украйна, то дестабилизира нашия пазар

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, каза, че страната планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Дадох инструкции на вицепремиера и министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик да въведе подходящи правила по най-бързия начини, за да ни позволи да се освободим от част от зърното, внесено в Полша, например да го продадем на Република Южна Африка, Близкия изток, но също така… да ограничим въздействието на украинското зърно върху Полша, каза Моравецки. „Сега това зърно дестабилизира нашия пазар“, добави той.

Моравецки също така каза, че по време на последното заседание на Европейския съвет се е споразумял „с министър-председателите на няколко европейски страни от Европейския съюз, които граничат с Украйна, да изпратят писмо до председателя Урсула фон дер Лайен и до Европейската комисия с искане за незабавни действия.

Моравецки и преди е критикувал ЕС за очевидния провал да изпълни обещанието си да достави зърно, внесено от Украйна, за страните от Близкия Изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в страни, граничещи с Украйна, сред които е Полша, а местните фермери се оплакват, че срещат трудности при продажбата на произведеното от тях зърно поради пренасищане на пазара и понижаващи се цени.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Нищо не разбирам

  30 Март 2023 9:06ч.

  Уж глад, зърнена криза, скъпи торове пък сега какво да правим с украинското зърно? Продайте го на Китай и си купете поне малко акъл. Тъпаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Март 2023 9:12ч.

  И какво прави това украинско зърно в Полша, нали има зърнен коридор ? Май с това се погасяват военните доставки, пък после ревете и чакайте ЕК някога да ви подхвърли някое евро милостиня за компенсация, а дотогава селскостопанските потребители фалират. Много акъл бе, да се чуди човек, откъде се взе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Март 2023 9:14ч.

  Що не казвате, че отхвърлиха и еврото? Все по-малко глупаци се намират в околията ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и увеличиха износа за Русия

  30 Март 2023 14:57ч.

  През 2022 г. е достигнал до 18 (осемнадесет) милиарда! Точно с тези, които "страхуват" че ще влязат с жива сила, ако Украйна не успее да се справи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Късно е, либе, за китка

  30 Март 2023 9:29ч.

  Компаниите, които произвеждат зърно и други такива продукти в Осрайна са американски, няма да позволят да не се внася. Както в Полша, така и у нас и където и да било. Все едно дали подкрепяте Осрайна или не, но американските компании сте длъжни да подкрепяте. Има ли още някой, който не е разбрал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Късно е, либе, за китка 30 Март 2023 9:29ч.

  30 Март 2023 9:32ч.

  точно тук е проблема. украинско зърно с американски собственик, който наводнява пазара на доброзорлем начала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами 80 % от земеделската земя е собственост на на БлакРок,

  30 Март 2023 15:09ч.

  (които изместиха Федералния Резерв от печатната преса за US$ някъде през 2020 г, а и управляват трилиони $ https://en.wikipedia.org/wiki/BlackRock ); Монсанто и Вангард.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и ние страдаме - половината от българския мед стои непродаден,

  30 Март 2023 15:17ч.

  https://obektivno.bg/polovinata-ot-balgarskiya-med-ostava-neprodaden-zaradi-vnos-ot-ukrajna/ ; пазаруваме си секретно внесени яйца от Украйна: https://obektivno.bg/izmama-2-5-miliona-yajcza-vnos-u-nas-ot-ukrajna-sa-markirani-s-drug-proizhod/ . Е, не сме съвсем материалисти - нежните членове на СОС гласуват мярка след мярка в подкрепа на нацистите, и преводачите / лингвисти въртят ефектно и безнаказано чука над паметните плочи... А Кирчо ПРОСТО спаси Украйна, с лекота - зад гърба на коалиционните си партньори! Браво на нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зяпнал

  30 Март 2023 9:29ч.

  Аааааа, не така, пан Моравецки! Трябва солидарност с Усрайна! Пък ако ще и да фалираме собствената икономика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моравецки: Полша ще ограничи вноса на зърно от Украйна, то дестабилизира нашия пазар

  30 Март 2023 9:31ч.

  и ти ли Бруте?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  30 Март 2023 10:16ч.

  И к'во стана? Подкрепяме УСрайна, когато ни изнася, но когато върхът на копието опре в задника, "аре майната ѝ на Украйна", така ли?! Е, такива са всички западни "доброжелатели" на зеленчуковия проект, к'во да ги правиш! И точно за това, Украйна е вече приключена. Но нищо, след като руснаците освободят тази изконно руска територия, ще я възстановят, за разлика от краварите, които където и да са минали, оставят зад себе си само разруха и мизерия. Факт, а примери много...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разсмя ме

  30 Март 2023 10:22ч.

  Току що прочетох, че усрайния министър на енергетиката Галущенко се изтъпанчил вчера в Брюксел и нагличко заявил, че големите западни енергийни компании трябвало да споделят свръпечалбите си с Усрайна. Даже ги остойностил на 200 млрд и си иска половината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  30 Март 2023 12:47ч.

  Ми нали сте с усрайна бе скапани полски нацисти....Само Хитлер ще ви оправи вас.....кретени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи