Moody`s: Влизането на България в еврозоната вероятно ще бъде отложено поне до 2025 г.

Moody`s: Влизането на България в еврозоната вероятно ще бъде отложено поне до 2025 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Moody`s потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Потвърждаването на рейтинга Baa1 на България балансира следните ключови фактори:

1) Очакванията на Moody`s, че енергийна криза в Европа няма да отслаби съществено икономическата и фискалната позиция на страната.

2) Подкрепата за кредитния профил на България, произтичаща от перспективата за приемане на еврото, въпреки риска от забавяне на приемането след 2024 г.

3) Рисковете за ефективността и напредъка на правителството по ключови приоритети, произтичащи от продължителния вътрешнополитически застой в страната.

Стабилната перспектива отразява очакванията на Moody`s за относително слаба флуктуация на основните икономически и фискални показатели на страната през следващите 12 до 18 месеца. Тя също така отразява баланса на рисковете между потенциалните отрицателни ефекти върху кредитния профил, произтичащи от политическата ситуация в страната, и потенциалните положителни ефекти от евентуалното приемане на еврото.

Анализаторите от Moody`s оценяват, че въпреки нарастващите производствени и потребителски цени, наличните данни за България към ноември 2022 г. показват, че индустриалното производство и частното потребление в страната са относително устойчиви на тези шокове.

Moody's очакват реалният растеж на БВП да възлезе на 2,7 % през 2022 г., след което да се забави до 1,4 % през 2023 г. и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година. Отбелязана е също способността на правителството да предостави подкрепа на предприятията, без да отслаби фискалната си позиция, като важен фактор, който обяснява защо Moody`s не очаква енергийната криза да има значителни и трайни икономически последствия върху българската икономика.

От рейтинговата агенция смятат, че инфлацията ще се понижи до 6,0 % в края на 2023 г., спрямо 14,3 % в края на 2022 година. В съответствие с необходимостта от изпълнение на Маастрихтските критерии, очакванията на агенцията са, че бюджетният дефицит ще остане стабилен около 3 % от БВП през 2023 и 2024 г., а държавният дълг леко ще се увеличи до 23,8 % и 24,7 % от БВП, съответно в края на 2023 и 2024 г., запазвайки общата фискална позиция на страната като цяло непроменена.

Според Moody`s България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.

Липсата на стабилна управляваща коалиция, през по-голямата част в периода от април 2021 г. до настоящия момент, е довела до повишаване на рисковете, свързани с провеждането на ключови за страната политики и би могла също да усложни възможността на правителството за реакция при наличието на непредвидени събития. Анализаторите отбелязват, че служебното правителство се е оказало ефективно в укрепването на алтернативните маршрути за доставка на газ през Гърция и Турция, както и алтернативни доставки на природен газ, най-вече от Азербайджан.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при наличието на подобрение в перспективите за растежа в дългосрочен план, произтичащи от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и присъединяването на страната към еврозоната. Moody`s отбелязват, че биха понижили рейтинга при трайно влошаване на силната бюджетна позиция на страната, перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и при неуспех в завършването на процеса по присъединяването към еврозоната.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • nan

  04 Фев 2023 17:42ч.

  спрете евросубсидийте крадени от продажния ни елит и България е фалирала за месец. кви Мудис, кви пудис, кви пет ле'а

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доброволци няма (набийте си го в чутурите)

  04 Фев 2023 18:56ч.

  Никакво влизане, няма да го повтаряме сто пъти. Който дръзне да причини подобно нещо на българския народ, слаби са ми думите да му обяснявам какво ще стане с него. Пазете се от отровата евро, не им захапвайте куката. Всеки техен ход като опит ще бъде последен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към днешна дата 4-2-2023 !!!

  04 Фев 2023 19:36ч.

  Moody's очакват реалният растеж на БВП да възлезе на 2,7 % през 2022 г., след което да се забави до 1,4 % през 2023 г. (ЗАЩОТО ВОЙНАТА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ И ВОЕННАТА ИНДУСТРИЯ НЯМА ДА ОБОГАТЯВА РАСТЕЖА ЛИ !? ) и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж в сравнение с останалите европейски страни през тази година. ............ УРА-А-А !! За Източника: dnes.dir.bg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой го написа основния сценарий -

  04 Фев 2023 19:37ч.

  Според Moody`s България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да го туря на сценариста

  04 Фев 2023 19:42ч.

  Тия няма да мирясат, докато са живи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Фев 2023 20:29ч.

  Е, как ще отлагаме, бе? Левон ще пометне, затва ли се тръшка толкоз?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мудис ходил ли е в български магазин, че да разправя басни за 14% инфлация?

  05 Фев 2023 8:33ч.

  При това, след като България официално признава 17%, а в магазина говорят за 40-50% средна? Впрочен прогнозата за "отлагане" е реална, след като изведнаж решиха евробюрократите , че и Украина спешно трябва да я набутваме в ЕС, че и някой (!!!Кой???) трябва да потуши украинските военно-икономически загуби от ТРИЛИОН евра - ЕС може да ГО НЯМА на 1.1.2024г.Хора! ИСКАТ ДА ВИ ИЗПРАЗНЯТ парите от ДЖОБОВЕТЕ! А Ганьо не е чак толкоз будала - ще обеси, или ще заколи водачите си като нищо! Особено, когато му бъркат в дисагите с гюла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи