Министърът на икономиката на среща с посланика на САЩ: През 2022 г. имаме рекорден стокообмен – почти 2 млрд. долара

Министърът на икономиката на среща с посланика на САЩ: През 2022 г. имаме рекорден стокообмен – почти 2 млрд. долара

"Като имаме предвид мащабите на американската икономика, можем да направим още много за активизиране на инвестициите и двустранната търговия", коментира Никола Стоянов.

Служебният министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с новоназначения посланик на САЩ в България Кенет Мертен. Двамата обсъдиха развитието на икономическите отношения между България и САЩ и мерки за задълбочаване на сътрудничеството, съобщиха от Министерството.

Министър Никола Стоянов представи своята инициатива "закуска с инвеститори" и посочи, че една от първите му срещи е била именно с американския бизнес у нас. "За мен е особено важно да имам добър диалог и обратна връзка от компаниите, защото те са най-точният ориентир дали действията ни, като министерство, са навременни и правилни", подчерта министър Стоянов. Той допълни, че през миналата година България и САЩ имат рекорден стокообмен – почти 2 млрд. щ.д., което показва, че двустранните отношения се развиват много добре. "Като имаме предвид мащабите на американската икономика, можем да направим още много за активизиране на инвестициите и двустранната търговия", коментира Никола Стоянов.

Посланик Мартен заяви, че американският бизнес има добро представяне на българския пазар, но трябва да се работи за още по-добри резултати. В тази връзка министър Стоянов обясни, че в момента се провежда процедура за подбор на търговски представители на България във Вашингтон и Чикаго. "Когато встъпих в длъжност през август 2022 г., България нямаше нито едно търговско аташе в САЩ, а службите по търговско-икономически въпроси в Лос Анджелис, Чикаго и Вашингтон не функционираха. Немислимо е в държава, която е толкова важен партньор за България, да имаме три неработещи търговски представителства", обясни икономическият министър.

Кенет Мартен подчерта, че американското посолство винаги е имало добро сътрудничество с българското Министерство на икономиката и индустрията и вярва, че и занапред предстоят още съвместни инициативи за развитие на двустранните отношения в сферата на икономиката.

През ноември миналата година, във формата "закуска с инвеститори", министър Стоянов съобщи, че се работи по 18 проекта с участието на инвеститори от САЩ на обща стойност над 1 млрд. лв., които ще разкрият 2400 нови работни места у нас.  Той допълни, че към момента (ноември 2022 г. бел. реп.) американските инвестиции у нас са близо 850 млн. евро и има голям интерес на компании от САЩ към страната. Министър Стоянов заяви, че България и САЩ бележат стокообмен, който възлиза на 1,3 млрд. щ.д. за 2021 г. и отбелязва ръст от 20 на сто спрямо предходната година. "Тези числа са резултат от доброто партньорство между нашите страни и от факта, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места", уточни икономическият министър на срещата си с американския бизнес у нас, състояла се през ноември миналата година.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • F-тринаесе

  18 Май 2023 18:15ч.

  Яздещият крави има право - има какво да се направи, например да пристигнат едни самолетчета, с лихвите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • през тази година отбелязахме 40 г. от кончината на Луи дьо Фюнес

  18 Май 2023 20:20ч.

  Луи дьо Фюнес (на френски: Louis Germain David de Funès de Galarza, Луѝ Жермѐн Давѝд дьо Фюнѐс дьо Галарза̀, от испански Давид де Фунес де Галарса) е френски филмов и драматичен актьор-комик, киносценарист и кинорежисьор. Роден е на 31 юли 1914 г. в Курбевоа, предградие на Париж. Починал на 27 януари 1983 г. в Нант. Снимал се е в 152 филма...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///

  18 Май 2023 20:28ч.

  Не знаех, че изнасяме злато само за 2 млрд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи