Милиони британци са застрашени от бедност след началото на отоплителния сезон

Милиони британци са застрашени от бедност след началото на отоплителния сезон

Британските потребители са изложени на риск от ново повишение на тарифите за електроенергия и газ преди началото на новия отоплителен сезон. Това съобщи във вторник главният изпълнителен директор на Службата за пазарите на газ и електроенергия (Ofgem) Джонатан Брирли.

Според него сметките за енергия вероятно ще се повишат още през октомври до рекордните 2800 паунда (3499 долара). Така около 12 милиона домакинства ще бъдат изправени пред криза с горивата, тъй като с настъпването на студеното време търсенето на отопление започва да нараства.

Брайърли смята, че обявената държавна помощ от 9 млрд. паунда няма да е достатъчна, за да облекчи британците, тъй като инфлацията се е повишила до най-високото си ниво от 40 години насам.

"Ценовите промени, които наблюдаваме на пазара на газ, се случват веднъж на поколение и не са наблюдавани от петролната криза през 70-те години на миналия век", каза той.

В момента около 6,5 милиона домакинства са изправени пред т.нар. "горивна бедност", но след увеличението през октомври броят им може да се удвои, предупреждава ръководителят на Ofgem. Според специализирания портал Uswitch около една четвърт от потребителите вече са просрочили сметките си за енергия.

Експертите смятат, че възможен начин за облекчаване на въздействието на предстоящото повишаване на цените би могло да бъде приемането на законодателство за увеличаване на данъчното облагане на енергийните дружества, чиито приходи се увеличават с повишаването на цените на електроенергията. Въпреки това много министри открито се противопоставят на подобна мярка, като твърдят, че тя би обезкуражила инвестициите.

Същевременно няма да е възможно финансовата тежест да се прехвърли изцяло върху енергийните дружества. Заради повишаването на цените на енергията повече от 20 енергийни компании в Обединеното кралство са фалирали от август 2021 г. насам. Ето защо правителството на Борис Джонсън е изправено пред трудна задача, от която зависи благосъстоянието на милиони избиратели.

Повишаването на цените на горивата в САЩ и Европа вече доведе до масови протести. Гражданите се оплакват от нарастващите разходи за живот и настояват властите да намалят цената на бензина. Според пазарните анализатори кризата с горивата до голяма степен е предизвикана от санкциите, които Западът наложи на Москва след началото на специалната операция за демилитаризация и денационализация на киевския режим.

 

Източник: riafan.ru

 

 

 

 

Коментари

 • Haho

  25 Май 2022 14:39ч.

  Поданиците на ПростоКиро го нямат този проблем , Кирчо ежедневно се грижи за благоденствието им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Операция "Термостат"

  25 Май 2022 15:03ч.

  Да взимат пример от немците, тях ги подготвят от миналата есен: https://twitter.com/BBK_Bund/status/1443516558232461314

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оставка

  25 Май 2022 15:30ч.

  Дачков, що не вземеш да публикуваш снимки от един руски мол да се посмеем малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Май 2022 16:06ч.

  Що тъй, нали норвежкият газ и петрол са по-евтини, пък и американските доставки ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  26 Май 2022 0:32ч.

  Не е възможно, в добрия Запад не се случват подобни неща, а и здравеопазването им е супер, дано не се влоши, че не знам къде ще си правя зъбите ако не в ЮКей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи