Мика Зайкова: МВФ, Световната банка и ЕЦБ не могат да прогнозират икономически ръст, Асен Василев може

Мика Зайкова: МВФ, Световната банка и ЕЦБ не могат да прогнозират икономически ръст, Асен Василев може

МВФ, Световната банка и Европейската банка не могат да прогнозират икономически ръст, Асен Василев може. Така Мика Зайкова, експертка и бивша депутатка от "Има такъв народ", иронизира вицепремиера и се усъмни в голямото увеличение на приходите, които той залага в актуализацията на бюджета за тази година.

Това е поредната критика, която активисти от партията на Слави Трифонов отправят срещу правителството и неговите политики, въпреки че са коалиционен партньор.

Зайкова, която гостува в студиото на Би Ти Ви, заяви, че не е вярно казаното от Василев за баланс между приходите и разходите в бюджета.

Георги Ганев от "Демократична България", който също беше в студиото, посочи, че има около 300 млн. лева разлика - разходите са повече от приходите. Дефицитът обаче остава същият като процент, обясни той.

В петък вечер след заседание на коалиционния съвет вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева.

Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи, така че нетно се увеличават приходите с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки, каза Василев.

Бюджетният дефицит остава на 4,1 процента и се запазва салдото. Бюджетът е планиран при 2,9 процента ръст на БВП и малко под 11 процента (10,9 процента) средногодишна инфлация, посочи вицепремиерът.

Източници: бТВ, "24 часа"

Коментари

 • руски петрол си пробива път на Запад чрез "сиви сделки", чийто брой ежедневно расте лавинообразно

  04 Юни 2022 9:08ч.

  САЩ я карат със социалистически методи на политически забрани и шантаж на бизнеса и икономиката. Тази отживяла стратегия води до безкрайно разрастване на сивата икономика и неконтролируемите търговски сделки на черно. Не става със санкции, особено на горивата, за които Западът изпитва дефицит и високите им цени мощно удрят по социалния джоб и провалят бизнеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупостта на Запада днес е безгранична

  04 Юни 2022 9:21ч.

  По Айнщайн

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът не е глупав

  04 Юни 2022 13:39ч.

  Високите цени и предстящия глад са търсен ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Юни 2022 17:03ч.

  И аз мисля, че това е умишлен ефект! Коя е държавата с най-голям дълг, която вече практически не може НИКОГА да го изплати-САЩ. След това следват "демократичните" европейски икономики, които също са задлъжнели до шия, особено след напечатаните трилиони Евро! Следователно те имат интерес от огромна инфлация, която да намали дълговете им за сметка на хората на труда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  05 Юни 2022 23:43ч.

  Точно тъй, Бай Иване, всички западни райски държави са отдавна с оцапани гащи и играейки си на рицари на справедливостта, ще изиграят хитро трудещите се и спестяващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Юни 2022 10:03ч.

  Инфлацията е 3 пъти над планираната и следователно ще се съберат с инфлационен данък много повече приходи. Кокорчо знае, че това е лесния начин. ще избие пенсионерите и малкия бизнес, но ще спаси лева и ще спре навлизането на украинските бежанци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пълнят си джобовете

  04 Юни 2022 10:03ч.

  доставчиците на горива с някакви далавери. В сащ какъв бензин ползват, руски ли? Ако не, защо пропищяха хората им, че цените им са нараснали почти 2 пъти? Я уфсъта да сподели колко плаща в Калифорния...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  04 Юни 2022 10:43ч.

  Мимика Зайкова трайно се намърда в ТВ седенките. Сяда бабето в студиото, вади хурката, поприда и лакърдии сипе на поразии. Много щуро бабе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богдана Тотева

  04 Юни 2022 11:33ч.

  Абе, Учиндолски чалгарино! че прибери я тая Зайка Митова, пардон - Мика Зайкова, прибери я бе, чалгарино! Докога страдащият й от деменция старчески мозък ще ръси лъжи, простотии и ще плаши хората? Я да си приготви дървеното пардесю и да млъкне, защото е отврат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богданке,

  04 Юни 2022 12:00ч.

  Научи се да уважаваш възрастните хора. Тази стара жена има акъл колкото 1000 като теб. А иначе Слави и аз не го подкрепям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Юни 2022 12:21ч.

  Права е жената, щото сега всеки трябва да се мъчи да скърпя положението със сиви, бели , черни и т.н. похвати и да се чуди кога Земята би избухнала като Свръхнова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  04 Юни 2022 12:50ч.

  Учи се, Мика, учи се, Зайкова. Днес е тук този гений, утре го няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи