Любомир Христов: Мерките на правителството не са антиинфлационни

Любомир Христов: Мерките на правителството не са антиинфлационни

"БНБ не може да провежда парична политика, но най-сериозният лост за овладяване на инфлацията, който има, е рязко и незабавно ограничаване на кредитирането. БНБ не може да го постигне с манипулиране на лихвените проценти, но може да го постигне с надзорни мерки. Вторият мит е, че парите се печатат от централните банки, парите се емитират от търговските банки - чрез кредити".

Това каза пред БНР финансистът Любомир Христов, бивш главен икономист и член на УС на БНБ.

Според него не е новина, че има опасност от влизане в инфлационна спирала, за което предупреди подуправителят на БНБ Калин Христов:

"Г-н Калин Христов е прав в това, което казва, е един очевиден факт, който се състои в това, че цените на широка гама от стоки вървят нагоре. Виждаме, че реалните работни заплати, на по-ниските нива, намаляват, синдикатите искат увеличаване. Това е инфлационната спирала - повишените цени се превръщат в искания за компенсации и повишаване на доходите, които подхранват бъдещо повишение на цените".

По думите на Любомир Христов правителствените мерки не са антиинфлационни, а са "мерки за частично компенсиране на определени групи от хора за миналата инфлация, по никакъв начин не овладяват бъдещата инфлация.

Той се съгласи с твърдението на експерти, че лесен и евтин изход от инфлация няма:

"Инфлацията се бори с обедняване, рецесия и безработица". 

Коментари

 • Инфлацията се бори с обедняване, рецесия и безработица

  31 Май 2022 17:59ч.

  Значи вече сме я преборили - тук сме рекордьори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ебенебе

  01 Юни 2022 6:25ч.

  Любе, ММТ не емитира пари от кредити, а чрез QE - купва ниско ликвидни боклуци и насреща печати кеш, по меко казано "странни" сч. оценки. Сега с тия ваучери просто се "насочват" парите, за да им се изравни ликвидността с balancesheet-a.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи