Лорер: Нито един от българските работодатели не иска “Газпром” и плащане в рубли

Лорер: Нито един от българските работодатели не иска “Газпром” и плащане в рубли

Не мисля, че нашите партньори имат дълбоката нагласа да излязат от правителството, тъй като всеки един, който изложи на риск България в този момент поради личните си съображения, ще бъде наказан от избирателите. 

Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер пред Нова телевизия в коментар на заплахата на вицепремиера Корнелия Нинова, че ако правителството вземе решение България да изпрати и един патрон за Украйна, БСП ще напусне коалицията.

Дали това е отговорната политическа позиция в този момент, попита Лорер по повод думите на Нинова и обясни, че страната ни трябва да подпомогне Украйна и военно-технически.

Това ли е отговорната позиция, когато сме изправени пред икономически шантаж и цяла Европа се бие за своето бъдеще там, в Украйна, да слагаме идеологически съображения пред сигурността на страната. Вярвам, че дълбоко в себе си всички наши коалиционни партньори го разбират и знаят, че трябва да сме заедно, защото страната трябва да бъде подпомогната да излезе от другата страна, коментира той.

Той бил дълбоко убеден, че въпреки различията по темата за оръжията за Украйна, коалицията ще намери формула, по която да продължи да работи, защото това е българският интерес. Не мисля, че БСП ще излезе от коалицията. ние сме готови на всякакви варианти, но мисля, че БСП много добре осъзнават къде е националният интерес в момента и в крайна сметка политическата мъдрост ще надделее, допълни министърът.

Според него предсрочни избори не се задават. Не се налагало и обмисляне на вариант за ново правителство в друга формула в този парламент.

По повод критиките на президента Румен Радев, Лорер коментира: В ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж - действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото вкъщи. В такава ситуация ние не можем да се делим на леви и десни, на млади и стари, на русофили и русофоби. Има място само за едно - за българи, които сме заедно и отговаряме заедно на заплахата, която има за нашата страна. Това е позицията, която очаквахме от президента. това е позицията, която аз искам да чуя от моя президент. Вместо това чух позиция на страх, на разединение, на въпроси на кого служим. Цялото българско общество очакваше много повече от президента си в този момент.

Всеки път сме изказвали несъгласията си със случващото се там, но за пръв път имаме заплаха от Русия към икономическата сигурност на България и затова очаквахме от президента да има смелостта да застане заедно с нас и с ЕС. Той беше на икономически форум в Испания, а не в Русия, тоест много добре осъзнава къде е икономическият интерес на България. Испания изпрати кораби с оръжие за Украйна, обясни още членът на ръководството на "Продължаваме промяната".

Не мисля, че ще има избори сега, отговори Лорер на въпрос дали ако изборите за президент са сега, от "Продължаваме промяната" щяха да подкрепят отново Румен Радев.

Не мисля, че ще има избори нито за президент, нито за парламент сега, тъй като изключително важно е в момента да сме една отговорна нация, която иска да премине през кризата и да излезе от другата страна. И вярвам, че всички политици са отговорни, допълни Лорер.

Министърът разказа, че е разговарял с всички представители на българския бизнес, с работодателските организации. Нито един от българските работодатели не иска "Газпром", нито плащания в рубли, никой не иска България да нарушава санкциите срещу Русия. Но всички искат газ на разумни цени и при разумни условия. И тъй като това е общоевропейски проблем, преговорите с "Газпром" трябва да се случат на европейско ниво. И в момента правителството работи за осигуряване на доставки на газ на разумни цени, обясни той.

Според него всеки един договор ще бъде посрещнат със същите условия от "Газпром" и ще получи същия отговор от страните от ЕС и никой няма да наруши санкциите. На Европа ще й трябва време да се излекува от кризата с руския газ, но ще се случи, допълни Лорер.

Таван на цените на газа нямало да има, защото било непазарна мярка. Но било възможно да бъде продължена мярката за подпомагане с 300 лева на мегаватчас.

На въпрос дали е възможно да се въведе нулево ДДС за плодове и зеленчуци, Лорер отговори с: По-скоро не.

За намаление на ДДС на стоки от първа необходимост каза: Може би. "Основният критерии трябва да е дали намаляването на ДДС ще достигне до намаляване на цената за крайния потребител", обясни министърът. 

"Не" отговори той за таван на цените на стоки от първа необходимост.

По повод призива на премиера всеки да дари заплата за Украйна, Лорер разказа, че дарява и помага от самото начало на бежанците. Премиерът призова хората, той иска да ги стимулира да мислят за украинските бежанци, искаше да изостри съзнанието на българските граждани възможността да дарят средства за каквото и да било.

Фокусът вече не е само върху украинските бежанци, които са десетки хиляди у нас вече, следващата вълна ще е от руски бежанци, прогнозира Лорер. Той разказа, че у нас вече има няколко стотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери, които разбират каква ще бъде икономическата криза, която се задава, и търсят да се устроят. През Турция успяхме да доведем част от тях у нас, ние трябва да се подготвим организационни и законодателно за посрещане на сериозни бройки бежанци от Русия. Там се задава изключителна икономическа рецесия, която много вероятно ще върне икономиката им в 80-те години. 

Източници: Нова тв, "24 часа"

 

 

Коментари

 • helleborus

  30 Апр 2022 10:30ч.

  „Нито един от българските работодатели не иска“? Всички български работодатели, които от месеци протестират за цената на енергията, не искат по-евтин газ, не защото е руски, той и до сега беше, а само защото банката ще обмени нашата валута в рубли? Нещо не ми се вярва, не е толкова странно да пазаруваш от някой в неговата валута. Ако не искаш да печели, изобщо не купуваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Man

  01 Май 2022 16:41ч.

  Пак евреи ни управляват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АННА

  03 Май 2022 23:03ч.

  Л Ъ Ж Е Ц !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АННА

  03 Май 2022 23:05ч.

  Преди 2 дни всичкото български работодателски съюзи се подредиха по БНТ и заявиха директно ИСКАМЕ ЕВТИН РУСКИ ГАЗ! Умните евреи затова поддържат Русия, защото знаят че пак ще дойде реда да ги горят в крематориуми... А този си бълнува, че ще се отърве...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fjgeqm

  12 Май 2022 19:39ч.

  sulfamethoxazole over the counter - <a href="https://xsildenafil.store/">sildenafil 100mg generic</a> order sildenafil online cheap

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jwyxnd

  23 Май 2022 16:39ч.

  buy amoxicillin 1000mg sale - <a href="https://levitragn.store/">levitra online order</a> buy levitra without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Afhnqp

  02 Юли 2022 21:22ч.

  oral cialis 5mg - <a href="https://celecoxibr.com/">order celecoxib online cheap</a> tamsulosin canada

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jgiyre

  29 Юли 2022 12:07ч.

  buy isotretinoin 20mg online cheap <a href="https://aurograpl.com/">aurogra 50mg oral</a> order aurogra 50mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  30 Апр 2022 10:35ч.

  ОСТАВКА, долни продажници, веднага !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що лъжеш бе?

  30 Апр 2022 10:35ч.

  Що лъжеш бе? Хората казаха веднага, че искат да се договорите с Газпром. Айде престанете вече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • щото и той е от хората на zEленски

  30 Апр 2022 10:48ч.

  и Арестович, и Игор К., и Джордж, и Ротшилд. Всички те се опитват да ни вкарат в тази война за втората си държава, защото смятат, че всеки най-избран е задължен да работи за интересите на И*раел, преди всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Апр 2022 10:37ч.

  Като не искаш -нямаш, докарай си иновативно от Луната ако щеш, ако ти трябва !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не се притеснявай

  30 Апр 2022 11:02ч.

  ще си направи иновациите той, нали захапахме яко онази идея с батериите за 1 милиард? И още куп изненади ни е подготвил... А българската армия и пенсионерите ще продължават да духат таратора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  30 Апр 2022 10:45ч.

  Тоя (и цялата му шайка) лъжат така нагло и посташки, както и Тиквоний не е правил. Нали ги слушаме работодателите тези дни, този шарлатанин от снимката явно е слушал неговите работодатели че не искат руски газ. А паралелно с това и да топне човката в далаверата от комисионни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неговите работодатели

  30 Апр 2022 11:04ч.

  натискат ЕС да ползва газта от подводната тръба. Затова са всичките маневри около нов дългосрочен договор с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Апр 2022 11:08ч.

  С разликата, че никой не говори за затвор, оставка и каквото там беше при протестите. А щетите са доста по-сериозни за държавата от финансова гледна точка. Предпочитам български фирми да получават поръчки, отколкото това да се сключват неизгодни сделки с външни фактори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно пък на него му дадоха да опоска ...

  30 Апр 2022 10:53ч.

  колко милиарда лв. бяха, 13?... разпределени по негово усмотрение? незнайно къде? https://glasove.com/novini/itn-lorer-e-razdal-13-mlrd-nikoy-ne-znae-kolko-harchi-vasilev-ne-znaem-v-byudzheta-ima-li-pari

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето, уважаеми ЗИПе,

  30 Апр 2022 10:54ч.

  кой истински се забавлява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сантос

  30 Апр 2022 10:53ч.

  Докога ще продължат да ни лъжат тези от ПП. Бизнеса не искал евтин газ-тези ни вземат за олигофрени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Апр 2022 11:06ч.

  Много ти порасна носът, спри се малко с тези лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • NOVA (ЦРУ) TV

  30 Апр 2022 11:12ч.

  им дава неограничени възможности да достигнат до зомбираните наши събратя и сестри когато си поискат, защото всички от ПППП работят за същите началници. Как пък само ние и полските лешояди се боримЕ срещу руското изнудване?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...няколко стотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери..."

  30 Апр 2022 11:16ч.

  точно както нашите инженери и лекари заминаваха преди 30 години, обгрижвани от неговите хорица по света... Имат си отработена технология. https://www.bitchute.com/video/RFwQQ82JRqyY/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evgeni Todorov

  30 Апр 2022 11:24ч.

  кретениии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "отговорната политическа позиция "

  30 Апр 2022 11:26ч.

  И Нинова я баламосват и и вменяват вина с приказки за 'отговорната политическа позиция' - времето е такова, България има нужда от стабилност, не може да останем без правителство ТОЧНО сега... Както престъпникът с/у човечеството У. Чърчил е останал на министър-председателския си пост през цялата ВСВ, удължавайки я с 5 години! Личният му архив ще бъде засекретен още 70 години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  30 Апр 2022 12:04ч.

  Ни думай ва! Ай сиктир от вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  30 Апр 2022 12:12ч.

  Този вероятно е говорил с някои от западните големи фирми-под управление на чуждестранни лица. Те са му дали отговора, който той самия е искал. За мен това е долна лъжа. "Нито един" означава, че си говорил със всеки работодател. Това обаче е очевидно невярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво "пазарно" може да има в схема,

  30 Апр 2022 12:15ч.

  при която за една и съща стока са се подредили няколко прекупвачи, но не един до друг, а един след друг? И за това не искат таван на цените, за да може всеки следващ да добавя към цената и да гушка. Истинският пазар предполага конкуренция и в общия случай - спад на цените. А това у нас си е най-долнопробно бандитско изнудване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сельо от планината

  30 Апр 2022 12:38ч.

  Значи германските работодатели вкл. най-големите искат, а нашите не искат!? Това ли ни казваш Лорер? Иска да ни каже другаря министър, че България е по-упорита в диверсификацията от Германия и Италия например, които са най-големите газови потребители?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  30 Апр 2022 12:51ч.

  Подсигуряват си „електорат“ от Украйна - бандеровци, дундуркат си ги за сметка на българския народ, сега и поклонници на Навални, натирени от Путин, почнали да вкарват: „През Турция успяхме да доведем част от тях у нас...“ „Иновации и растеж“ по Лорерски. Да не се кахърим поне за демографската криза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По всичко изглежда,

  30 Апр 2022 13:30ч.

  че някой е отредил роля за България - да събира утайките от цял свят. Чудна перспектива. Но и сериозно предизвикателство за българите, до колкото са останали такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лина

  30 Апр 2022 14:49ч.

  Питай г-н Велев -председател на индустриалния капитал, какво мислят индустриалците?Говорите наизуст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Апр 2022 17:37ч.

  Не ме разсмивай бе идиотче!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  30 Апр 2022 18:54ч.

  Лъжец . Важно е да има гарантиран и евтин газ . Тия идиоти нямат представа какво е производство . Вече Б.Б. започва да е за предпочитане .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  30 Апр 2022 19:51ч.

  И ти си един фалшив евреин, щом изпращаш на нацистите оръжие! Трябва да знаеш историята! Щом искаш да ги въоръжаваш, явно не знаеш какво е Бабий яр?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжливото еврейче си опука семейната чест! Че и залудо се обади СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА!

  30 Апр 2022 20:19ч.

  Преди 2 дни всичкото български работодателски съюзи се подредиха по БНТ и заявиха директно ИСКАМЕ ЕВТИН РУСКИ ГАЗ! Умните евреи затова поддържат Русия, защото знаят че пак ще дойде реда да ги горят в крематориуми... А този си бълнува, че ще се отърве...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шопето Буци

  02 Май 2022 16:10ч.

  Мошето лъже като влашка циганка! Плащаш си в евро или долари в руската банка, а тя обменяйки ги в рубли, ги предава на страната по договора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  03 Май 2022 20:18ч.

  Прав е К. Кеворкян, от "ВЪОБРАЖАЕМО ИНТЕРВЮ С ПРЕМИЕРА ПРОСТОКИРО" където става въпрос за министри-идиоти. Ето един от тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи