Лагард: ЕЦБ още ще увеличава лихвите, сигурно е, че предстои трудна година

Лагард: ЕЦБ още ще увеличава лихвите, сигурно е, че предстои трудна година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската централна банка ще продължи да увеличава лихвите, за да бъде овладяна инфлацията, въпреки че това забавя икономическата активност и увеличава риска от рецесия, обяви президентът на банката Кристин Лагард.

ЕЦБ повиши лихвите с 75 базисни пункта този месец, след като цените в еврозоната се повишаха в резултата на високите цени на енергийните ресурси.

Пред Европейския парламент днес Лагард увери, че предстоят още увеличения на лихвите. ЕЦБ продължава да прогнозира растеж на еврозоната за 2023 година, но Кристин Лагард призна, че е трудно да се направи достоверна прогноза. "Сигурно е, че предстои трудна година", заяви още тя.

Инфлацията в еврозоната на годишна база достигна 9,1 на сто през август - рекордно висока и много над целевите 2 процента. 

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Киро

  26 Sep 2022 19:45ч.

  бягат с велосипеди европейците към Русия от глада, мизерията и войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  26 Sep 2022 20:09ч.

  Да понеже до сега бяха много хубави години, ковидясали зомбита саботираха две години цялата икономика, харчеха милиарди за експерименти с осакатяващи ГМО препарати, маски и седене вкъщи...500 милиона се съобразяваха с приумиците за "ново нормално" на шепа ненормалници и извратеняци решили да се възползват като мародери и да насаждат страх и паника, и сега се чудят защо нищо не върви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 •     

  02 Окт 2022 11:49ч.

       

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи