Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител

Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Акциите на Plug Power, американска компания, специализирана в производството на водород и енергия от горивни клетки, се сринаха с 30% в предпазарната търговия в Ню Йорк.

Пазарът на течен водород в Северна Америка беше силно ограничен от честите форсмажорни събития, водещи до ограничения в обема, се казва в съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

Plug Power е изправена пред проблеми с ликвидността и е загубила повече от половината от пазарната си капитализация от началото на годината. Нейните годишни финансови резултати също бяха повлияни от „безпрецедентни“ предизвикателства при доставките във водородната мрежа в Северна Америка.

Plug Power отчете загуби за третото тримесечие от 283,5 млн. долара, което се равнява на 47 цента на акция. За сравнение отчетаната загуба през същото тримесечие на миналата година е била 170,8 млн. долара, или 30 цента на акция.

Компанията предупреди, че съществуващите парични средства и капиталови ценни книжа няма да бъдат достатъчни за финансиране на операциите през следващите 12 месеца. Тези условия и събития пораждат сериозни съмнения относно способността на компанията да продължи да функционира като действащо предприятие.

Анализаторът на RBC Capital Markets Крис Дендринос изчислява, че Plug Power ще се нуждае от повече от 750 милиона долара, за да увеличи ликвидността през следващите 12 месеца.

Анализаторът на KeyBanc Сангита Джаин предупреди, че потенциалният заем от 1,5 милиарда долара от Министерството на енергетиката за облекчаване на краткосрочните опасения за ликвидността може да се наложи да бъде одобрен по-бързо.

В края на октомври акциите на Siemens Energy, един от най-големите производители на ветрогенератори, също се сринаха с близо 40%, заличавайки 3 милиарда евро от пазарната си стойност, след като компанията заяви, че преговаря с германското правителство за държавни гаранции след големи неуспехи на своя вятърен блок, съобщи Ройтерс.

Преди два месеца Orsted A/S, един от най-големите разработчици на морски вятърни паркове, претърпя срив на акциите си в търговията в Копенхаген, след като предупреди: „Ситуацията в американския морски вятърен парк е тежка“. Стресът на пазара е причинен от инфлацията, високите лихвени проценти и неволите на веригата за доставки, които накараха компанията да обмисли изоставянето на американските проекти.

„Все още поддържаме реална опция да си тръгнем“, каза главният изпълнителен директор на Orsted Мадс Нипър в интервю за Bloomberg в Лондон в началото на септември.

Още по темата: Фондовете за зелена енергия с рекорден отлив на инвеститори заради отказа на все повече държави от зелените политики.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Хубави новини

  12 Ное 2023 11:30ч.

  Но все по-масови да стават ! Перки и соларки - прави да умират !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  12 Ное 2023 11:32ч.

  Имайте предвид, че водорода наистина е екологична и смислена енергия за разлика от солара и вятърната(и двете са вредни за природата в дългосрочен план)! Същото се случи и с японското автомобилостроене, искаха да правят ЕКО-коли ползващи водородни клетки и водород, и веднага бяха ударени през ръцете от чичо им Сам! Това не е случайно, тъй като зелената сделка и зеленият преход имат точно разписан план/сценарий и се търси ефекта от това всичко да е на ток! Точно както по време на пландемията от ковид1984, в сценария пишеше, че единственият начин да се преборим с вируса е инжекции и спазване на спуснатите протоколи, и всеки който споделеше различно решение или терапия биваше жестоко атакуван от интернет ятото, което като грабливи птици пази интереса на голобалистите и големите корпорации, власт имащите и силните на деня! П.П Моля прочетете това интервю на Бил Гейтс, и какво му е мнението за дърветата и горите : fastcompany.com/90957447/bill-gates-says-complete-nonsense-planting-trees-solve-climate-change-why-we-should-do-it-anyway И си правете сметка дали няма сходни виждания и за човешкото здраве, което не се постига с инжектиране на отрови!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  12 Ное 2023 11:35ч.

  Важното не им е да изчистят планетата за 8 000 000 000 души, Важното им е да намалят популацията до 5 000 000! Много трябва да се внимава кой какво зелено вижда, защото зеленото на Бил Гейтц е долари, а не листа на дървета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Ное 2023 11:32ч. Имайте предвид, че водорода наистина е екологична и смислена енергия

  12 Ное 2023 13:28ч.

  Горното твърдение е типопно за модерен млад меринджей, който, за да произведе 1 лев трябва да получи държавна субсидия от поне 10 лева, не ли? Хехехе, колко единици конвенционална енергия е необходимо за производството на една единица енергия от водород?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  12 Ное 2023 14:58ч.

  Употребата на всякакъв вид водород (зелен, кафяв, жълт) като източник на евергия води до... повишаване на парниковия ефект. Защото след "изгарянето" му се получава вода. Т. е. допълнително количество облаци в небето, които ще задържат слънчевата радиация на земната повърхност и земята ще прегрее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  12 Ное 2023 16:09ч.

  Да, но идеята е и водородът да е "зелен", т.е. да се произвежда чрез електролиза на вода със "зелено" електричество (от соларни и вятърни инсталации).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Ное 2023 16:09ч. Да, но идеята е и водородът да е "зелен", т.е. да се произвежда чрез електролиза на вода със "зелено" електричество (от соларни и вятърни инсталации).

  12 Ное 2023 16:32ч.

  Хахахахаха, върнете се в средния курс по физика, но във времената преди 10.IX., за да не се излагате! Има ли значение, че водородът ще се добива със зелена енергия или с такава от фосилни източници, след като вложената енергиен ще е 2-3 пъти повече от получената?!? Идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител

  12 Ное 2023 13:25ч.

  Осветляването на измамите в т.н. Зелена сделка, липсата на държавни субсидии в Европа - париците за зелената далавера свършват, доведоха до "Кризата на пазара за зелена енергия се разраства: сринаха се акциите на още един производител" Най-смешното в цялата история е, че нито САЩ, нито Китай, нито Русия си съсипаха икономиките за разлика от дебитните Европейски политически елити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  12 Ное 2023 17:47ч.

  Хахахах, зелените проcтотии отиват където им е мястото: на бунището.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юнимуна

  12 Ное 2023 17:56ч.

  Разправях ви аз, че зелената им сделка ще придобие кафеникаво-миризлив оттенък, но много малко повярваха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Водородът е смислен до толкова

  12 Ное 2023 19:10ч.

  До колкото може да е алтернатива за ДВГ . За производство от него на енергия е абсурдно, защото вложената в производството му енергия ще надхвърля самата му енергийна стойност. Минаването на колите на двигатели на водород теоретически е възможно, но изисква колосални инвестиции в инфраструктура , зарядни станции, логистика, съхранение... Както и дълбока трансформация на целия сектор на автомобилопроизводителите. За момента не се виждат такива нагласи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хабе от къде итдавте такива НЕВЕЖИ по форумите? А в МЕТАНА или в LPG каква обемна част е ВОДОРОДА???

  12 Ное 2023 21:31ч.

  И трубва ли да се пробутва 20 кратно по-скъп "зелен"водород, когато го имате почти готов в метана и метановите ДВГ? Кой ще ви осребри останалите 19 части и от къде ще ги вземе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  12 Ное 2023 22:13ч.

  Не съм инженер, но да попитам. Има готови инженерни решения за ДВГ на пропан и на метан. Що не ги ползвате бе затописти? Произвеждате водород, убивате прелетните птици и променяте картата на ветровете, унищожавате черноземите със соларки. И още произвеждате акумулатори от най-тежките метали и се чудете как след това да ги унищожите или рециклирате . А как се добиват тези метали знаете ли господа екоджендъри? Някой от вас замислял ли се е какво става с хората в мините в Африка и Латинска Америка? А господа демократи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На никого не му дреме за негрите в мините в Латинска Америка и Африка.

  12 Ное 2023 22:31ч.

  Те са тор, маймуни, подчовеци и евтин разходен материал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  13 Ное 2023 21:45ч.

  Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи