Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх и може да се окаже по-висока от очакваната

Кристин Лагард: Инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх и може да се окаже по-висока от очакваната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Инфлацията в еврозоната все още не е достигнала своя връх и съществува риск тя да се окаже дори по-висока от нивото, което в момента се очаква, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

"Не наблюдаваме нито факти, нито посока, които биха ме накарали да повярвам, че сме достигнали пика на инфлацията и че тя ще намалее в кратки срокове", заяви Лагард пред Европейския парламент.

"Винаги, когато попитам моите висококвалифицирани икономисти в Европейската централна банка… за риска, пред който сме изправени, отговорът, който моментално получавам, е че този риск е повишен, без да бъде дефинирано какво означава повишен", каза още президентът на ЕЦБ.

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за по-нататъшни увеличения на основните лихвени проценти, предупреди по-рано този месец Лагард, очертавайки усилията на институцията да овладее инфлацията, която през октомври достигна до 10,6 процента на годишна основа. Това е най-високото й равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г.

Повишаването на цените е стимулирано от поскъпването на природния газ поради ограничаването на руския износ на синьо гориво от началото на войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини на фона на възстановяващото се търсене след премахването на много от ограниченията по време на пандемията от КОВИД-19.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация. Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Путин

  28 Ное 2022 20:16ч.

  Ама наложете ни още санкции и ще се оправите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охо бохо

  28 Ное 2022 20:22ч.

  Като не можахте да ни затриете с вируса, сега ще опитате с инфлацията. Безработица, глад, студ и смърт, но солидарни с Украйна, за да е доволна Америка. Това ли е? Няма да ви се получи и ще сте изненадани от резултата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали ще им се получи, не е ясно

  28 Ное 2022 20:36ч.

  Но Европа се превръща в зона на дебилизъм. Навсякъде извън Европа , и около Европа , ситуацията е значително по-добра. Дори в Африка... Искат да ни промият напълно мозъците на европейците. Очаквам скоро многомилионна емиграция на европейци към други континенти , да се спасяват от този маразъм, чийто образ е Лагард.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ще прави като вятъра?

  28 Ное 2022 20:27ч.

  Еврозониститеее 🤑💰💸

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И разбира се, оправдават се с Русия

  28 Ное 2022 20:32ч.

  Инфлация на български означава надуване. Надуване на пари. Надуването стана с раздаване на милиарди по време на епидемията. Сега държавите трябва да си приберат парите. Докато не ги приберат, цените ще вървят нагоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  28 Ное 2022 21:31ч.

  Тази е слугиня на глобалистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  28 Ное 2022 21:45ч.

  $Повишаването на цените е стимулирано от поскъпването на природния газ поради ограничаването на руския износ на синьо гориво от началото на войната в Украйна," казва Лагард! Не знам, кой и е дал дипломата, но тази жена трябва веднага да освободи заемания висок пост, поради причина на очевидна непригодност. Тя видимо не знае базови неща от икономиката и финансите, че да си позволява изтъкването на горното като водеща причина за развихрилата се инфлация. Всъщност, вероятно прекалих! Големият въпрос е, че след като знае действителното състояние на нещата и очевидно разбира, че изложеното от нея е една категорична неистина, защо си позволява ОТКРИТО ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ пред специализирана аудитория на колеги, които смутено се споглеждат, но като правило не искат да възразят на върховния авторитет. Тази обществена реакция ми е позната. Така се процедираше някога при "комунизма"! Открито се говореха неистини или пълни глупости и пропаганда и видяхме докъде го докараха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  29 Ное 2022 7:51ч.

  Напълно подкрепям ! Читателите на този сайт са най-интелигентните на фона на все по- опростяващото население !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  28 Ное 2022 22:13ч.

  Бях с нагласа за една малка лекция, но се отказах. Тук общуване няма и смисълът се губи. Само малко декларативни заявления. Главен виновник и причинител са ЦБ на водещите страни от запада и отвратителната им политика на раздуване на паричната маса. Последното се доказва лесно чрез изследване на паричните агрегати. А защо казвам, че е отвратителна?! Простичко е - те играят в полза на и са агенти на корпоративния сектор. Той като правило винаги може да прехвърли експедитивно тегобите от растящите цени на клиентите си, преди да бъде застигнат от негативните последици на инструментите, с които се бори инфлацията. Поради някакви "непонятни" причини ЦБ винаги се туткат и винаги са нерешителни в прилагането на дължимите мерки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  28 Ное 2022 22:14ч.

  Тук има нещо, което трябва да знаете задължително. В устава на всяка ЦБ на първо място задължително стои запазване на стойноста на парите и стабилността на паричната система, но практически те изпълняват друг дневен ред. По този начин В ПОСЛЕДНА СМЕТКА ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО ПЛАЩА СМЕТКАТА за съхраняване на корпоративното здраве, но най-отвратително е, че най-големият потърпевш и платец са СПЕСТИТЕЛИТЕ и разчитащите на ТРУДОВИ ДОХОДИ. В дълбоката си същност инфлацията е един специфичен, допълнителен данък, с който крайно небалансирано се облага обществото, заради управленските провали и алчността на елита. Това е логическа схема, връзката на практика е доста по-сложна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  28 Ное 2022 22:19ч.

  Вместо да се излага и да говори смешни нелепости, в опит да прикрие и тушира собствената (на банката и лично нейната) вина, Лагард може да направи да разясни на по-просветената публика един интересн феномен. Защо инфлацията в еврозоната като цяло кореспондира с размера на "новотпечатаните" пари, а в ЩАС къде пуснаха от хеликоптерите четирикратно по-голяма допълнителна парична маса, инфлацията е по-ниска от европейската. Хайде, г-жо Лагард - обяснете на тръпнещата и притеснена европейска публика, как точно се грижите за здравето на европейската икономика и на финансовата система. Защото има хипотеза вие да не знаете отговора на този крайно неудобен въпрос, но това не значи, че други не го знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  29 Ное 2022 7:59ч.

  Напълно подкрепям ! Читателите на този сайт са най-интелигентните на фона на все по- опростяващото население !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  28 Ное 2022 22:20ч.

  Работата е ОТВРАТИТЕЛНА! МНОГО ОТВРАТИТЕЛНА! Ама аз искам да погледам и малко футбол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  28 Ное 2022 22:55ч.

  Снимката показва колко се е сбабичосала клетата Кристин Лагард! Джил, булката на Байдън, е с пет години по-стара, но в сравнение с Лагард е направо цепеняк. Единственото спасение за банкерката е да си пусне брада и мустки. Хем ще я разхубавят, хем ще прикрият сбръчката й кожа. Който с пари си играе, нощем се напикае! И събуди грозен като Горгона!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха! Ти ме разсмя, бе!

  28 Ное 2022 23:49ч.

  Баба цепеняк! Ми таз кустенирка на снимката каква е? Сигурно още не е измътена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В това същество има едно хубаво и едно лошо нещо

  28 Ное 2022 23:13ч.

  Хубавото е ,че е единственото същество с френски произход, което говори добър английски. Лошото е че не си знае пола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ааа, не! Знае си пола!

  28 Ное 2022 23:51ч.

  От рептилския пол е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  28 Ное 2022 23:40ч.

  По-добре е говориш умни неща на сносен английски, отколкото да изричаш опияняващи глупости, демонстрирайки владеене на английския на нивото на Percy Bysshe Shelley. Клетата джофра Лагард е олицетворение на афоризма на Оскар Уайлд: "На света съществуват само две трагедии, едната е да не получиш каквото си искал, другата е да го получиш". Тя е от втората трагична категория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Ное 2022 23:44ч.

  ""Винаги, когато попитам моите висококвалифицирани икономисти в Европейската централна банка… за риска, пред който сме изправени, отговорът, който моментално получавам, е че този риск е повишен, без да бъде дефинирано какво означава повишен" - Това е забележително, откъдето и да го погледне човек. Жалко, че няма емотикони - "човече търкалящо се от смях" + "човече с цигара "(me)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Ное 2022 23:46ч.

  Това изказване е забележително, защото официално се декларира нивото на компетентност на най-висшите европейски банкери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислещ

  29 Ное 2022 9:50ч.

  Бедната Кристин. Колко е объркана. Откъде ли дойде тази инфлация. Дали не напечатахме много пари / вече не ги печатат , че е е много скъпа хартията /. Колко точно , че напоследак забравям и т.н. глупотевини от институцията която се грижи за парите на европейците. Към 2016 г. балансът на ЕЦБ е бил прибл. около 2 трилиона Е, а сега е 9 , с тенденция да стане 10 през 2023 г.- https://tradingeconomics.com/euro-area/central-bank-balance-sheet . Новите пари са основно за кредити към най- големите държави членки- Италия, Испания, Португалия, Нидерладния, Франция а напоследък все повече Германия, срещу солидно обезпечение - облигации. Самият ЕС също - с около 1, 7 трлн. по Плана за възстановяване и развитие , а на нас ни казват че са грантове.Изключително порочна практика - вместо да излязат на финансовите пазари , вземат пари от собствената си банка. По възрастните помним, че така действаше БНБ в периода 1993 -95 г. и как свърши всичко това. Затова ЕЦБ не може да вдига лихвите в порядъка на ФЕД - посочените държави няма да могат да си обслужват кредитите и затова еврото потъва. От тук нататък - дългова спирала, хиперинфлация и разпад на финансовата система. А престъпниците които ни управляват гребат с пълна сила, за да се качат на потъващия кораб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  29 Ное 2022 11:12ч.

  Благодаря за подкрепата, Мислещ! На места, където има свобода да се мисли и свобода да се изразяваш, откриват се пътеки към ИСТИНАТА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  30 Ное 2022 19:07ч.

  И ауткома не е за чудене - първо с Кристин, после с Кристалин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи