Кристалина Георгиева пред Г-20: Не трябва да позволяваме протекционизмът да пусне корени

Кристалина Георгиева пред Г-20: Не трябва да позволяваме протекционизмът да пусне корени

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди лидерите на Групата на 20-те най-развити икономики (Г-20) да не позволяват търговският протекционизъм да „пусне корени“, като добави, че фрагментирането на световната икономика на геополитически блокове значително ще навреди на растежа. Георгиева е декларирала позицията си в писмено изявление пред лидерите на Г-20, съобщи на официалната си страница Фондът, цитиран от Ройтерс.

Засегнати от продоволствената криза са 345 милиона души по целия свят в резултат на войната на Русия в Украйна, високата инфлация и климатичните бедствия, каза още Георгиева. Според нея страните от Г-20 трябва "да позволят на търговията да си върши работата".

"Премахването на бариерите, особено по отношение на храните и торовете, може да допринесе много за противодействие на страданието на стотици милиони хора", посочи управляващият директор, която обясни, че „не трябва да позволяваме протекционизмът да пусне корени и светът да се раздели на отделни блокове“.

Кристалина Георгиева отдавна алармира за фрагментирането на световната икономика на блокове, водени от Съединените щати и западните съюзници от една страна, и Китай и различни управлявани от държавата икономики от друга. Според нея това ще доведе до разлики в технологиите и регулаторните стандарти, както и нарастващ търговски протекционизъм.

Според експертите на МВФ при условията на подобен разделен свят, световната икономика ще загуби поне 1,5 на сто от ръста на брутния си вътрешен продукт на година. „Цената ще бъде много по-висока – два пъти по-висока или дори повече – за отворените икономики, тези, които зависят от международното сътрудничество“, добавя Георгиева.

По думите ѝ, все пак има възможност да се избегне тази ситуация и да се предотврати този "по-беден и по-малко сигурен" свят.

Тя също повтори призива си към страните от Г-20 да ускорят усилията си за облекчаване на дълговите задължения на по-бедните държави, засегнати от пандемията от коронавирус, ефектите от войната в Украйна и инфлацията.

За 25 на сто от нововъзникващите пазарни икономики и 60 на сто от страните с ниски доходи тези фактори унищожават способността им да се справят с хранителната и енергийната несигурност.

Директорът на МВФ похвали сделката сключена между Чад и кредитори за преструктуриране на външния дълг на африканската страна, в размер на 3 милиарда долара, като отбеляза, че това е доказателство, че дълго отлаганата обща рамка за третиране на дълга на Г-20 започва да дава резултати.

Сътресенията ще продължат и занапред, но ако инвестираме в устойчиво за климата земеделие и нисковъглеродно развитие, можем да имаме по-висок стандарт на живот за хората навсякъде, каза още Георгиева, след което изтъкна, че създаденият към МВФ "Тръст за устойчивост и стабилност" вече е набрал 40 милиарда долара. Той е насочен към подпомагане на държави с ниски доходи и уязвимите страни със средни доходи, за да постигнат устойчивост и благоденствие.

Източник: БТА

 

Коментари

 • Кристалина Георгиева

  15 Ное 2022 11:57ч.

  Портрет на Дориан Грей!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  15 Ное 2022 12:08ч.

  Кристалина още не е разбрала, че свободен пазар вече няма. Каквото спуснат "отгоре", това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом казваш

  15 Ное 2022 12:19ч.

  Според мен всичко е разбрала, като се има предвид че тя е един от най-близките подчинени на "спускащите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да изкореним финансовия глобализъм

  16 Ное 2022 23:41ч.

  Това е много по- добро. Ако става въпрос за корени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатанистка пача

  18 Ное 2022 1:37ч.

  Щом Сталинка така казва, значи доброто е обратното ! Да живее протекционизмът !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи