Кофас Барометър Q4 2021: Глобалното възстановяване продължава през 2022, но ни очаква неравен път

Кофас Барометър Q4 2021: Глобалното възстановяване продължава през 2022, но ни очаква неравен път
Основното притеснение за всички икономики през 2022-ра остава инфлацията, експертите намаляват прогнозния си растеж на БВП за годината

Две години след избухването на пандемията глобалната икономика продължава своето възстановяване. Все още обаче е изправена пред сериозни предизвикателства. След затишието през третото тримесечие на 2021 г., Омикрон подчерта непредвидимостта на пандемията и извади на преден план един от основните фактори, които засягат възстановяването – нарушения във веригата за доставки. Другият значим фактор е трайното отклонение на инфлацията.

Поради по-леките мерки от страна на правителствата в някои европейски държави, ефектите върху икономиките не са особено значими, но все още се наблюдават негативни последствия върху секторите на въздушния транспорт, туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Нарушенията във веригата за доставки ще извървят още път

След като първоначално беше засегната автомобилната индустрия, трудностите във веригата за доставки се разпространиха в повечето сектори от производството до конструкциите. Въпреки че  експертите не дават точна прогноза кога ще се върнем към нивата отпреди пандемията, изглежда, че консенсусът за постепенно облекчаване от първата половина на 2022г. е твърде оптимистичен.  Прекъсванията и недостигът на материали вероятно ще продължат. Това е и причината експертите на Кофас да намалят прогнозите си относно увеличението на БВП през 2022 г. за страни от Европа, както и за САЩ и Китай.

Освен това, въпреки че възстановяването продължава, неплатежоспособността, която все още е с ниски нива - включително в Съединените щати, Франция и Германия, постепенно би следвало да нарасне през 2022 г., какъвто е случаят във Великобритания към момента.

Основното притеснение за всички икономики през 2022 г. е инфлацията

С продължаващия скок на цените на стоките, подхранван от кратковременната инертност на веригата за доставки и геополитическото напрежение, инфлацията се превръща в основен риск за икономиките през 2022 г. В момента тя се движи и от цените на промишлените стоки в много икономики, тъй като компаниите прехвърлят увеличението на производствените разходи върху потребителските цени.

Норвегия регистрира най-високия търговски излишък в цялата си история, благодарение на активния износ на петрол и газ. Много африкански държави, дори засегнатите от въоръжени конфликти и политически катаклизми, все още се възползват от високите цени на енергията, минералите, дървения материал и селскостопанските продукти.

В САЩ проблемите с инфлацията и предлагането намалиха инерцията на възстановяване. Докато растежът на БВП се очаква да остане стабилен през 2022 г. (+3,7%), тези фактори ще продължат да оказват влияние върху активността. През четвъртото тримесечие на 2021 г. годишната инфлация достигна 7% - най-високото ниво от 40 години насам. В отговор на това Федералният резерв на САЩ намекна за предстоящо повишаване на лихвите, което предизвика затягане на паричната политика в някои развиващи се страни.

В Европа прекъсванията във веригите за доставки, съчетани със силното търсене, доведоха до по-високи цени на производител и енергия. Германия преживя най-високата си инфлация от над 30 години. Ситуацията е динамична и в останалата част от еврозоната: инфлацията остава умерена във Франция, докато цените в Испания се повишават. Във Великобритания инфлацията

се повиши до 5,4% и така Bank of England стана първата голяма централна банка, която повишава лихвения си процент през декември 2021 г. 

Основният сценарий, който прогнозират експертите на Кофас, включва близка до пиковата инфлация, която ще отслабне, тъй като цените на енергията и веригата за доставки ще се облекчат през втората половина на годината.

Коментари

Напиши коментар

Откажи