Китайските компании са запазили достъпа си до почти всички американски технологии и стоки въпреки санкциите

Китайските компании са запазили достъпа си до почти всички американски технологии и стоки въпреки санкциите

Санкциите срещу отделни китайски компании имат за цел да ги лишат от достъп до най-съвременни технологии с произход САЩ и примерът с Huawei може да бъде показателен, но експертите твърдят, че на практика ограниченията за износ на САЩ са много условни и в резултат на това китайските контрагенти могат да получат достъп до почти всички продукти и технологии.

The Wall Street Journal публикува разследваща статия, в която се твърди, че Министерството на търговията на САЩ има формално отношение към спазването на ограниченията за износ за Китай, като одобрява почти всички искания за доставки на санкционирани стоки и технологии за Близкия изток. Според източника през 2020 г. САЩ са доставили на Китай стоки на обща стойност 125 млрд. щ. долара, като лиценз е поискан за по-малко от половината от тази бройка. Въпреки това 94 % от исканията за лицензии за износ са били удовлетворени. Според критиците Министерството е по-заинтересовано от насърчаване на търговията с Китай, отколкото от ограничаване на доставките на определени стоки за тази страна, която се смята за основен противник на САЩ във външната политика.

Някои анализатори се опасяват, че свиването на износа от САЩ ще бъде компенсирано от доставките от Германия, Япония и Южна Корея, от които се нуждае китайската икономика. Ако целта е да се ограничи развитието на Китай, съюзниците трябва да работят заедно, за да ограничат износа, което все още не се е случило.

Смущаващото идентифициране на китайските дружества, които могат да участват в създаването на отбранителни продукти, също допринася за сложността. Регулаторните органи на САЩ просто се затрудняват да определят на кого може да бъде разрешено да купува определени продукти и на кого може да бъде забранено да го прави.

Оказва се, че през 2021 г. в Китай е било доставено оборудване за производство на чипове от САЩ на стойност 6,9 млрд. долара, което е значително увеличение в сравнение с 2017 г. - 2,6 млрд. щ. долара. Американската компания Lam Research обясни, че изобщо не се нуждае от лицензи за износ, за да доставя литографско оборудване в Китай. Неотдавнашният пример с появата на 7 nm продукти в продуктовата гама на китайската компания SMIC показва, че санкциите на САЩ срещу китайския сектор на полупроводниците всъщност не дават резултат.

Независими специалисти посочват десетки хиляди китайски компании, които по един или друг начин могат да участват в производството на отбранителни продукти, но американските регулаторни органи включват в черния списък не повече от 70 от тях. Всички те, ако е необходимо, могат да получат желаните стоки от САЩ, ако доставчиците се съгласуват със съответното американско министерство чрез лиценз за износ, което също не е трудно. И накрая, правилата не забраняват на американските компании да изпращат санкционирани продукти в Китай от своите съоръжения, разположени извън САЩ.

Коментари

Напиши коментар

Откажи