Как експресно да изперем килимите вкъщи

Как експресно да изперем килимите вкъщи

 

Почистването на килими е лесна работа, ако имате достатъчно свободно време и желание. Самият процес на четкане и изплакване дори може да ви повлияе терапевтично. Ситуацията в забързаното ни ежедневие обаче рядко позволява да изпитаме удоволствие от такива ежедневни занимания. Заради това се налага да пестим всяка минутка от така или иначе малкото ни свободно време. Съвети и трикове за експресно пране на килими? Да, моля!

 

Средства и методи, с които почистването на килими е по-бързо

 

 

Когато става въпрос за експресно пране, то най-практичният уред, който може да ви помогне за целта е парочистачката. Парочистачките са специални уреди (моп на пара), които използват силата на водната пара, за да почистват в дълбочина.

 

 

Имайте предвид, че самият факт, че уредът работи на пара, означава че генерираната температура е по-висока. Това автоматично трябва да ви подейства като светната червена лампа за повишено внимание – ако килимът ви е от по-специална материя, която не издържа на висока температура, по-добре е да не използвате този метод върху него.

 

 

Естествено, преди да преминете към мокрото почистване (пране), е необходимо да сте почистили килима от сухите замърсявания. Тук прахосмукачката е пръв помощник.

 

 

Ако нямате достатъчно време, може да използвате метод на третиране на отделни петна, без да премествате килима. За целта може да използвате сода бикарбонат или смес от дестилиран бял оцет и вода. Експертите от Pranekilimi.bg съветват такива домашни средства за експресно пране на килими да се изпробват първо на малък, незабележим участък от килима, за да се предотврати евентуално увреждане на тъканта или цвета.

 

 

Пръскайте с оцетната вода, докато килимът не е видимо навлажнен. Нека остане така за 5 минути. След това използвайте микрофибърна кърпа за попиване на почистващата смес от килима. Изплаквайте микрофибърната кърпа в кофа с чиста вода, която е добре да сменяте често.

 

 

Може да използвате и 1:1 смес от сода бикарбонат и сол, която да разтворите в студена вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте килима с нея и след това изчеткайте с мека четка. След четкането, може да използвате стари кърпи за избърсване на килима. Не се притеснявайте, ако остане малко от содата по килима – нея може да премахнете след пълното му изсъхване с прахосмукачка.

 

 

Имайте предвид, че в края на този процес, най-вероятно килимът ще изглежда по-светъл.

 

 

Следва процесът на съхнене, който всъщност е най-времеемък. Отворете всички прозорци в стаята и включете вентилатор, ако имате такъв. Това ще ускори процеса на съхнене. Не е препоръчително да използвате топла струя за сушене, каквато например произвеждат сешоарите. Важно е да не стъпвате върху килима, докато той не изсъхне напълно.

 

 

Кой е най-лесният начин за експресно пране на килими

 

 

Всичко до тук ви вдъхва увереност за надежден метод на пране на килими, но не ви изглежда като достатъчно бързо и лесно решение? Фабриките за килими могат да ви предложат бърза услуга, срещу която да получите свежи килими, почистени в истинска дълбочина в рамките на по-малко от 5 работни дни.

 

 

Прането на килима на специализирани за това места е важен елемент от запазването му за по-дълго време. Професионалистите използват препарати и машини, специално създадени за целта, които съществено се различават от домашно скалъпените средства за почистване, затова е добре да разчитате по-често на такива услуги, разбира се, ако желаете да имате любимия си килим за по-продължителен период от време.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи