Кабинетът с мерки срещу спекулата: Храните поскъпват с 20-30%, докато стигнат до щанда

Кабинетът с мерки срещу спекулата: Храните поскъпват с 20-30%, докато стигнат до щанда

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавата започва ежедневен анализ и контрол на цените на храните в България, като ще се прави съпоставка колко струва продуктът в една и съща търговска верига у нас и в другите европейски държави, стана ясно на пресконференция в Министерския съвет. Ако се открият нарушения и спекула, наказанията ще налага Комисията за защита на потребителите.

Прекомерно голяма ножица в цената на хранителните продукти на щанда спрямо стойността им при доставката и в склада на едро отчетоха от служебното правителство. Отбелязано е още, че въпреки намаляването и стабилизирането на транспортните разходи, гори и енергоносители, то не е последвало поевтиняване на хранителните продукти, подчерта на брифинг служебният премиер Гълъб Донев. Той събра на оперативно съвещание представители на ресорните министерства, агенции и комисии, които имат отношение към ценообразуването. Всяка една агенция и министерство е дало своя анализ на механизма на формиране на цените.

"Това се забелязва от анализа - от вносител до търговец на едрво нарастването на цената е в нормални граници, но изведнъж разликата се усеща в магазините на дребно, там нарастването е с 20-30% процента, което говори, че има проблем във веригата от търговеца на едро до този на дребно", каза служебният премиер Гълъб Донев.

"При положение, че правителството направи всичко необходимо основните причини за покачване на цените - горивата, енергоносителите, транспортните разходи, да бъдат понижени. Това е направено, цените и на горивата, и на транспортните услуги бележат спад, но това не се случва с цените на основните хранителни продукти", заяви Гълъб Донев.

"Има вече предложения за усъвършенстване на законодателството и мерки, които да вкарат нормативно търговията на храни. Нещо, което в България няма - 30 години до днес нямаме закон за търговия на храни. Ще дадем нормативно определение за нелоялната търговска практика. Няма да нарушаваме свободния пазар и конкуренция, но няма да толерираме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига", зарече се премиерът.

По думите му ще се проследява не само формирането на цената на хранителнте родукти, но и формирането на печалбата от съответните търговци. "Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и информиран както за цените, така и за качеството на продуктите, не само у нас, но и в другите европейски държави", обясни Донев. "Ще следим, контролираме и ще даваме информация", зарече се той.

Ще бъде подготвен и специален сайт, от който гражданите да се информират цената на храните у нас и в ЕС и какви са резултатите от ежедневния мониторинг. 

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Спекулата - ха ха ха !

  07 Фев 2023 14:58ч.

  Другарки и другари, върнахме се към лексиката на болшевиките ! "Бийте буржоазията ! Бийте спекулата !" Какви спекули ви се въртят в болшевишките кратуни бе ? Установява се Новия Световен Ред ! Това е "инклузивният капитализъм" на Клаус Швааб и Бил Гейтст, казано просто неокомунизъм. Имате абсолютен недостиг на стоки и продоволствия за масите населения /не и за ТЯХ/ , което се предизвиква изкуствено и нарочно. Псевдопандемии, локдауни, санкции, "зелени" икономики, закриване на нормалната индустрия, енергетика, терор над селските стопани. Печатане на колосални стойности пари без покритие. Развихряне на инфлация ! След всичко това - ценовият скок на стоките от първа необходимост и храните НЕ Е СПЕКУЛА , а най-логично следствие !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разсмя ме

  07 Фев 2023 15:01ч.

  Гълъбче, какво, по-точно, ще направиш като разбереш, че надценката във веригите е 40-50%? Ще гониш търговците на едро с тяхната 7-10% надценка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sssrsait

  07 Фев 2023 15:28ч.

  Приглашаем Вас посетить сайт Советов по ссылке [url=https://ussr.website]Website of the Soviet Union[/url]  чтобы подробнее узнать о юридических основаниях существования Союза ССР и о том как сейчас советские граждане отстаивают общие права. Сайт Союза Советских Социалистических Республик по ссылке [url=https://ussr.website]Website of the USSR[/url]  для граждан Союза ССР и ради тех кто хочет разобраться в вопросе сейчас существует СССР или не существует. Сайт Союза ССР не относится к действующему минюсту Союза Советских Социалистических Республик, не решает задачи как получить свидетельство Союза ССР , открыт вопросе  ради обсуждения " воссоздание СССР ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ++++

  07 Фев 2023 16:32ч.

  Искам дс видя как гълъбарника отива в Билла, Кауфланд, Лидл, Фантастико и им реже големите отстъпки .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  07 Фев 2023 23:26ч.

  Тц, изобщо не е спекула! Тя спекулата е хубаво нещо, как! Ама то всичкото идиот стана мислител!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  07 Фев 2023 15:01ч.

  no promises!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кабинетът с мерки срещу спекулата: Храните поскъпват с 20-30%

  07 Фев 2023 15:10ч.

  Тия идиоти ли са?!?!? Установили, че имало търговска надценка! Търговците не работят на ползу роду, а за печалба, видиш ли ти! Никога не е било така! 20% е нищо, ИДИОТИ!!!!! Ако има кой да купува, и 1000% ще има (и има).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Фев 2023 15:40ч.

  След една година се сетиха, че пладнешки ни обират ? свърши се тя - евро през крив макаронь! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  07 Фев 2023 15:47ч.

  Като преборихме мутрите, сега и спекулата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  07 Фев 2023 15:48ч.

  Започнете първо от големите вериги, защото на практика те налагат и нивата на цените

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • John

  07 Фев 2023 15:53ч.

  тези що се правят на луди, от баничарка на доставчик до малкият магазин се слагат точно 20% отгоре, винаги е било така, ама хипермаркетите искат -50% от производител!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  07 Фев 2023 15:57ч.

  Храните поскъпват с 20-30%, докато стигнат до щанда - твърди Гълъб и летящите около него. Ако тези тези птици желаят да намялат поскъпването, ясно е, че купувачите трябва да бъдат преместени максимално близо до складовете. Така че един е лозунгът: Разбивайте сладовете, трошете оковите на вратите им! Да живее кайзер-пастърмата! Долусмръдливите, спареникренвирши! Долу отвратиления пасте от гълъби! Свобода на Бабека,! Да живее мъдрия Банкянски Старец и неговите трюфел юнаци! Смърт , на продажния хамбурски салам! За развеем знамето, ушито от славната Елена!-филе На оружие, братя! Да осламим завинаги нашите тирани!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  07 Фев 2023 15:58ч.

  "няма да толерираме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига"... И кой казва каква е основаната надценка?...разни пернати олигофрени подскачат като мухи без глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това не се ли наричаше "пазарна икономика"?

  07 Фев 2023 15:59ч.

  Абе какво стана с "пазара-регулатор" и всички останали простотии, с които ни успиваха, докато ни ограбваха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде ви правят бре?

  07 Фев 2023 16:09ч.

  Първо имаме пазарна капиталистическа икономика и разни "оценители" не могат да казват, кое колко да струва. Второ надценка от 25-30% за хранителен магазин е напълно в реда на нещата, иначе магазина ще фалира. И трето пернатия пикае срещу вятъра. Ощавения по почина на големците мисли. че може да бъде "оценител" и да казва кое колко ще струва..алоуу, тази не става само с ядене бре, требе и акъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Коста Иванча-циганету

  07 Фев 2023 16:27ч.

  Ами пазарната икономика за която се борехме по време на прехода към демокрацията ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  07 Фев 2023 16:33ч.

  Тия идиоти сега ли установиха, че имало търговска надценка! Търговците не работят на ползу роду, а за печалба (принадена стойност), ти да видиш!!!Че то от 33 години вече е така ! 20% е нищо, идиоти!!!!! Ако има кой да купува, и 1000% ще има (и има) !!! Справка Боровец и Банско !!! 6 лева кебабче от 60 гр., което ще рече 100 ЛЕВА ЗА КИЛО МЕСО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво месо

  07 Фев 2023 17:25ч.

  В кебапчетата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Дън

  07 Фев 2023 16:49ч.

  Гълъба иска да каже "за бога братя не купувайте" ама няма да е първия дето го казва. С написването на това постановление за добри търговски практики, какво следва - липса по магазините и черен пазар с истинска спекула! Давай Гълъбе, шоуто започва.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  07 Фев 2023 16:49ч.

  Яйцето от 22 стотинки вече е 60, увеличението по теоремата на Гълъб е някакви си 20-30 процента, а за нас реално 200 процента. И какви са тези заплати по 15 хиляди в държавните фирми и министерствата. Държавата едвам крета, за какво взимат тези високи заплати. Който не работи, само той ще яде и ще стои на топло, това е мотото на чуждото правителство на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  07 Фев 2023 17:18ч.

  Цените започнаха да се вдигат откакто се вдигна промишления ток. Логично.МИналата пролет след като се отказахме от евтиния руски газ, цените пак поскъпнаха. Логично. Започнаха да се вдигат и заплатите в производството и търговията. Логично. А сега този артист да ми каже че коя верига ще намали заплатите и има ли представа колко ток плаща само 1 магазин от 2000 м2?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Фев 2023 17:32ч.

  Верно ли, а защо ямболско олио в Германия е евро и половина, а на местния пазар 5 лв. или то е врътнато с евтин ток?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  07 Фев 2023 18:23ч.

  Що ся тъй с рогите напред?! Веднага минаваш в графа путинясъл. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Балев

  07 Фев 2023 18:17ч.

  Гълъбче умножи тези 20-30% по две и ще си близо до истината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  07 Фев 2023 18:34ч.

  Кажи нещо за таксите на мобилните или на банките. И там имаме разходи всеки месец. А за газта нещо млъкнахте. Сега топлофикациите се чудят как да направят стъкмистиката че да не лъснат скъпите цени. Недейте така бе господа от толко лъгане, лавиране, натегане, ще се разболеете. Няма нужда от тези евтини спектакли. Ние знаем, коя е първопричината за всичките ни дертове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доброволците за еврозоната трябва да са някакви абсолютно безмозъчни

  07 Фев 2023 18:55ч.

  Стоките поскъпват с десетки проценти още преди да въведем еврото и никой не може да спре ръста на цените (при това непрекъснато поскъпване на горива и ел.енергия), а представете си какво ще стане, ако извършим колосалната глупост да въведем еврото - тогава номиналите ще хвърчат до еврови стойности, а българинът ще се събуди с два пъти по-малки доходи и спестявания. И както обичайно, мерките на нашето проколониално правителство ще си останат козметични и абсолютно безплодни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Не се гаси туй, що не гасне"!

  07 Фев 2023 19:34ч.

  Така и с цените. Някога имаше Държавен резерв. Е, сега е ошушкан и не може да нбъде коректив на пазара (спекулата).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  07 Фев 2023 19:44ч.

  Г-н Премиер.вие да не объркахте частана собственност и пазарната икономика с тази на Плановата при СОЦИАЛИЗМА.Гледайте си задълженията и не се месете там където не вие работата.Стиагате хвърля прах в очите на вашите избиратели-социалистите на преклонна възраст.Пазара се регулира с качество на предлаганите услуги,как се предлагат и как се произвеждат/т.е. с колко по-малко разходи за единица продукт/,а не с държавните напъни да се месите там където не трябва.Ако искахте да направите това,то щяхте да въведете наистина БДС за всики продукти на Българският пазар,без значение от къде идват.Ако искахте щяхте да накарате другите вериги от ЕС да си направят веригите в края на градовте,както е например в Хърватия,Словения и други,за да стимулирате нашите малки вериги и магазини,както и производителите ни.Ако искахте щяхте да дадете условия за Нормални Тържища с ясни правила.Ако искахте щяхте чрез тази ПРОСЛОВУТА БАНКА за РАЗВИТИЕ дадавате на тези малки и средни предприятия кредити с преференциани условия и лихви,с гратисен период поне 1 година за Бълагрският малък и среден бизнес.И още много други неща.Но да се месите на ПАЗАРА е НЕДОПУСТИМО.Рзабирате ли г-н Премиер.ДАНО,ДАНО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ето така

  07 Фев 2023 20:45ч.

  Изгонете големите вериги веднага! Това са монополисти мошенници на едро! Убиват малкия бизнес в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Долно-качествени

  07 Фев 2023 21:21ч.

  управляващи, бивши комсомолски секретари и техните деца. Патос, деспотична интонация и празни думи. Действията несъществени. Резултатите, слаби. Обикновенни социопати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  07 Фев 2023 21:27ч.

  Лично смятам, че държавата трябва да регулира цените на някои храни, като им наложи таван. В Кауфланд миналата седмица обикновените бисквити белвита (4 бисквитки) струваха 0, 85 стинки и хората ги купуваха - кутиите на обикновените белвита бяха винаги почти празни, докато белвита с екстри, поради по-високата цена, не се купуваше масово. От тази седмица цената на обикновената белвита е 0. 99 стинки. Така че, според мен, когато в големите вериги видят, че нещо се продава, веднага му вдигат цената. Това е спекула в чист вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Ръза

  08 Фев 2023 6:31ч.

  Лошо му е!... Другари, министери, вие сте още в 1975 година... На себестойност ли да ви продават, бре!? От къде ще им налеете заплати и осигуровки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колко стоки произвежда софия

  08 Фев 2023 6:59ч.

  и колко от тях са храни? Въобще, какво произвеждат софианци, освен че гълтат грантовете и еврофондовете и, за сметка на това, ходят до провинциите само на проверки за затваряне на тецове или да се снимат с чисти ботуши до някое мащабно бедствие. Дори прецедента вече не ходи до Харманлии... Това не е българска държава, такова неравенство и несправедливост не може повече да продължават !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кога ще бъдат съдени

  08 Фев 2023 7:09ч.

  Борисов и неговите министри и областни управители за систематичното и безогледно унищожаване на животинското поголовие в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Фев 2023 11:22ч.

  Премиера ще ни връща в социализма - билетчето по 6 стотинки, а бирата по 32 ст. Имаше преди години един подобен премиер - димитър попов: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха....

  09 Фев 2023 21:58ч.

  В Европа с колко поскъпват докато стигнат до щандовете? За селскостопанската продукция се знае, че поскъпването е грубо близо 100%. Но пак там е около двойно по-ниска инфлацията. Май другаде е проблемът! В България се раздават с чували купища пари на все по-широки клиентелистки кръгове около партиите и властта. Това е една разлика с Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости... разлика.

  11 Фев 2023 13:22ч.

  Колкото по-голяма е територията, толкова повече и по-големи са чувалите. ама лапачите на глава от населението са по-малко. Както казва Райко Алексиев през 1933-а: България е населена от бивши, сегашни и бъдещи министри......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, да..

  11 Фев 2023 13:25ч.

  А сега клиентелистките кръгова се разширявят, защото гласове им трабват на Козяк... затова и чувалите са повече-избори идват пак....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи