Иван Костов: Няма много накъде да се затягат коланите, нужно е прогресивно подоходно облагане

Иван Костов: Няма много накъде да се затягат коланите, нужно е прогресивно подоходно облагане

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Финансите на държавата в момента се управляват съобразно продължението на бюджета от 2022 г. и в този смисъл те са консервативно управлявани. Това каза в студиото на "Още от деня" Иван Костов - премиер на България 1997- 2001 г. Според него възможността да се постигне бюджет в рамките на 3% е само тази година и ако този шанс се изпусне, следващата година ще бъде много по-трудно да се свие бюджетът до един допустим дефицит.

Иван Костов смята, че може да се изпълни бюджет с този дефицит, но е категоричен, че партиите са задължени да го гласуват и да приемат една значителна част от мерките, които ще предложи Министерството на финансите, като връщане на ставките на ДДС, който според него, трябва равно да облага стоките, с изключение на книгите.

Мерките, които според Иван Костов трябва да предприеме сегашното или бъдещото правителство, са следните:

"Трябва да мисли за събираемостта на данъците, за включване на допълнителни приходи - примерно от концесии и довършване на приватизационни сделки. Миналата година имаше 200 млн. от приватизационни сделки. Има резерви, които могат да бъдат включени. Нееластичните разходи в бюджета, каквито са пенсиите, заплатите на заетите в бюджетната сфера и лихвените проценти са на много високо ниво и са много трудно управлявани и възможността да се постигне бюджет в рамките на 3% е само тази година - ако този шанс се пропусне, следващата година ще бъде много по-трудно да се свие бюджетът до един допустим дефицит, защото ще има много по-нисък растеж, ще има по-ниска инфлация. Няма как да се очакват същите приходи. Тази година е шансът и той трябва да бъде използват. Във фирмите и домакинствата има достатъчно пари, които позволяват да се изпълни един бюджет през тази година", каза Костов.

Предлага също депутатите да премахнат всички субсидии, защото, това по думите му е "падане на дъното държавата да субсидира частни фирми".

По отношение на данък "свръхпечалба", каза, че знае защо толкова шум се вдига около това предложение, като през ноември Народното събрание е приело да се облага с такъв данък фирмите, които произвеждат въглища, природен газ и нефтопродукти. Тази практика е приложена и се оказа, че ще засегне 17 от 32 фирми и ефектът за 2022 г. са 72 млн. лв. Ако се приложи само за половината година, както предлага МФ, ефектът далеч няма да бъде облагане на годишната печалба с 33%, уточни Костов.

По отношение на събираемостта на данъците каза, че сравнение с миналата година изоставането е около 700 млн. несъбрани планирани приходи от ДДС, което е над 95% от планираното количество.

"За мен това е много странно да се случи, при положение, че има висока инфлация. Странно е за макроикономическата логика. Щом се създаде НС, трябва да изяснят какво се е случило, че е изостанала събираемостта", каза той.

За публичните разходи каза, че години наред България и МФ икономисват от публичните капиталови разходи, като много от тях са крайно необходими и не могат да бъдат безкрайно отлагани. Що се отнася до текущите разходи - там възможностите за икономии са малки, каза още Иван Костов.

За хората с ниски пенсии каза, че в малката кошница инфлацията е 22% и тези хора са ударени силно, но ако искаме сериозно да се преборим с неравенството, данъкът не може да остане еднакъв за всички. Костов предлага прогресивно подоходно облагане.

Другата мярка е примерно забрана на рекламирането на хазарта, ограничаването на всички хазартни игри, защото много хора се подлъгват и харчат парите си, губят домовете си, тъй като се увличат по хазарт. Държавата трябва да поеме повече грижи за хората в социално неравенство, за децата, каза още той.

За инфлацията обаче Костов съобщи добри новини. Първата е, че два от факторите, които причиниха инфлационния скок през 2022 г. са обърнали посоката си. ЕЦБ спря да изкупува обратно активи, тоест да пуска пари в обращение и на няколко пъти вдигна основният лихвен процент. Това е антиинфлационна мярка, смята Костов.

Другото е каква е била динамиката на цените на ключовите енергоресурси и на тези, които причиниха повишаването на цената на храните. В сравнение с януари - февруари 2022 г. сега електроенергията в ЕС е спаднала с 25%, а у нас с 27,3%. Нефтът, който обработва "Нефтохим Бургас" - "Уралс" спадна с 46,7 процента, "Брент" - с 14,2 %, природният газ - спадна с 57.5%, пшеницата с 9,5%, слънчогледовото олио с 22.6%.

Би трябвало спадът да повлияе на инфлацията у нас, смята Костов. Но според него България има още един фактор и той остава - повишаването на пенсиите и доходите. А кога ще намалеят цените на дребно зависи как ще бъде прието продължението на бюджета до края на 2023.

По отношение на предсрочните избори Иван Костов каза, че има минимални очаквания за сформиране на редовен кабинет.

Коментари

 • Най-напред Иван Костов трябва да бъде одран жив

  21 Март 2023 20:38ч.

  Заедно с Елена Костова. Но след нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  21 Март 2023 21:55ч.

  Местен данък - на 3-5 нива (както е в Англия). Добре премислен, но не много малък данък наследство. Апартамент, къща, вила с нормални данъци според нивото. Останалото с повишение с коефициент. Плюс прогресивно подоходно облагане. Цел - намаляване на голямото концентрирано богатство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лобо

  21 Март 2023 22:15ч.

  Сатан Костов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lizard

  21 Март 2023 22:38ч.

  Как не се разбра, че най-богатите хора в страната, не плащат данъци. При толкова голям сив сектор, няма как да се приложи такова облагане :(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Х*й

  22 Март 2023 7:02ч.

  Първата теменужка на цветните революции. Хахаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Март 2023 8:24ч.

  След почти пълната разруха на държавата вследствие на тяхното управление продължават да се показват и да дават съвети. Не ми е ясно как грам разкаяние не видяхме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  23 Март 2023 0:51ч.

  Щото едно разкаяние ще се отчете за самопризнание. А от 34 години управляват самородни мижитурки с големи апетити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умен икономист

  22 Март 2023 9:21ч.

  човек който няма написан и ред за пазарни отношения дава съвети за икономически просперитет .Иван знае само за приложението на математическите методи в политикономията на социализма и нищо друго.Иоткри топлата вода с предбожението да се въведе прогресивно подоходно облагане.Това е стара идея но не я е измислил Костов.Той знае как се разсипва една работеща икономика и го доказа.Сега чакам и Муравейчика да се изока по въпроса и всичко ще е на шест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  23 Март 2023 0:49ч.

  Вачо, а теб кога ще те стегне шапката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Март 2023 10:06ч.

  На ръководител на държава с пазарна икономика му трябва не просто написан ред по въпроса, а години истинска работа в това направление. Всички бяха книжни плъхове, а ние с кой акъл подскачахме подире им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай шиле

  23 Март 2023 12:32ч.

  Какви книжни плъхове? Книжния плъх поне има нещо в главата. Всички тея беха парашутисти спуснати от ембасито да унищожат една държава..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  24 Март 2023 17:20ч.

  Станишев да му обясни тая работа .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи