Италианската "Ени" се надява доставките от "Газпром" да бъдат възобновени до края на седмицата

Италианската "Ени" се надява доставките от "Газпром" да бъдат възобновени до края на седмицата

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Главният изпълнителен директор на италианската енергийна компаня  "Ени" (ENI) Клаудио Дескалзи заяви, че очаква спирането на руските газови потоци към компанията да бъде разрешено до края на тази седмица, като каза, че това е причинено от регулаторни проблеми в Австрия, а не от геополитика, предаде Ройтерс.

Русия намали доставките на газ за Европа, откакто Западът наложи санкции заради нахлуването на Москва в Украйна през февруари, което предизвика широка енергийна криза.

В края на миналата седмица от "Газпром" заявиха, че са спрели транзита през Австрия, който достига до Италия, заради регулаторни промени, наложени от Виена и че работят по отстраняването на възникналите въпроси.

Дескалзи днес заяви, че спадът в потоците от "Газпром" през входната точка Тарвизио в Северна Италия, отбелязан в събота, "няма абсолютно нищо общо с геополитически фактори".

„Това се дължи на факта, че Газпром ще трябва да плати парична гаранция за транспортирането на газ от Австрия до Италия, която не е съществувала преди“, каза той, добавяйки, че гаранцията възлиза на 20 милиона евро (19,6 милиона долара).

"Ени" проверява дали италианската група може да замени Газпром или австрийския оператор за физическото предаване на руското гориво, което вече е в Австрия, каза той.

Въпреки последното спиране, доставките на газ за Италия надхвърлиха вътрешното потребление, позволявайки на някои търговци да продават газ извън страната, възползвайки се от по-високите цени в холандския газов хъб "Ти Ти Еф" (TTF), каза Дескалзи.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • а, бе, аверът ви Алигиери

  05 Окт 2022 23:30ч.

  Какво е казал? "О, Вий, що пристъпвате тоз праг, надежда всяка тука оставете" . Особено с туй фашистко правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи