Икономиката на Мексико ще се възползва от американския закон за чиповете

Икономиката на Мексико ще се възползва от американския закон за чиповете

Мексиканските официални лица смятат, че приемането на Закона за чиповете, който предвижда субсидии за изграждането на предприятия за производство на полупроводници в САЩ, също ще бъде от полза за икономиката на Мексико. Intel, Texas Instruments и Skyworks Solutions вече имат съоръжения в страната, а развитието на националната индустрия на САЩ също ще разшири сътрудничеството с южната съседка.

Такова мнение изразява и представителят на Секретариата по икономика на Мексико Моника Духем Делгадо, цитирана от Nikkei Asian Review. Съобщава се, че агенцията води разговори със Секретариата по финансите на Мексико относно отпускането на субсидии за развитието на националната полупроводникова индустрия. Според мексиканския служител Intel и Texas Instruments вече са изразили интереса си да увеличат инвестициите си в икономиката на страната.

Американските компании могат да разположат в Мексико съоръжения за тестване и опаковане на чипове. Страната вече доставя специализирани полупроводникови компоненти на производителите на автомобили Toyota Motor, Kia и General Motors. Размерът на мексиканските субсидии все още не е уточнен, но през следващата година ще бъде разработен набор от мерки за подкрепа. Местните власти вече предоставят данъчни стимули на компаниите, които изнасят продукти за САЩ.

Коментари

 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  21 Авг 2022 19:30ч.

  а най-големите писъци срещу закона за спонсориране на производството на полупроводници идват от Китай, който спонсорира техните полупроводници, но и не желае конкуренция. ЕС също спонсорира тази област.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям капитализъм, голямо нещо...

  22 Авг 2022 10:58ч.

  ...цари в Северна Америка и Западба Европа с това държавно спонсориране на полупроводниковта и елктрокарната индустрия, иначе в книжките пише, че невидимата ръка на пазара и здравата, работлива ръка на честният частник са основата на обществения просперитет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи