Икономическият блок на Европейския парламент се противопостави на временното признаване на ядрената енергия и природния газ за "зелена енергия".

Икономическият блок на Европейския парламент се противопостави на временното признаване на ядрената енергия и природния газ за "зелена енергия".

Пресслужбата на Европейския парламент, съобщи, че две ключови парламентарни комисии се опитват да блокират временното признаване от страна на Европейската комисия на ядрената енергия и природния газ за чисти енергийни източници. Тази зима Европейската комисия се опита да прокара решение за временно признаване на ядрената енергия и природния газ за "зелена енергия", като същевременно се премине към възобновяеми източници до 2050 г. Но сега нещо отново се е объркало.

В Европа има мощно "зелено" лоби, ръководено от Германия, която по принцип закрива атомните електроцентрали и вече не иска да разчита на природен газ. Малко след предложението на ЕК за временно признаване на мирните ядрени и природни газове за "зелени" се появи проекторезолюция за отмяна на това признаване. Две комисии на Европейския парламент - Комисията по икономически и финансови въпроси и Комисията по околна среда - гласуваха в подкрепа на тази резолюция за "премахване" на съвместно заседание. С последното е ясно, но съпротивата срещу временните мерки от страна на икономическия блок на ЕП е изненадваща.

Целият Европейски парламент ще гласува резолюцията на сесията през юли в Страсбург. Ако бъде одобрен, той ще блокира одобреното по-рано от Европейския парламент предложение на Европейската комисия за третиране на ядрената енергия и природния газ като чисти енергийни източници за периода на "зеления преход". Това би означавало, че инвестициите в проекти, свързани с тези енергийни източници, ще бъдат забранени и най-малкото няма да се развиват. Не е трудно да си представим, че ще последват радикални мерки за екологична трансформация, тъй като на практика не остават други алтернативи.

Според Европейската комисия, през 2020 г. възобновяемите енергийни източници ще съставляват 11,8 % от потреблението на енергия в ЕС, природният газ - 21,8 %, а петролът и петролните продукти - 35 %. Електроенергията представлява 23,2 % от потреблението на енергия в ЕС, като през 2020 г. около 30 % от цялата електроенергия, произведена в ЕС, ще бъде произведена от атомни електроцентрали. По този начин до половината от енергията на ЕС трябва да бъде заменена с екологични енергийни източници в сравнително кратък период от време. Можем само да гадаем от какво се ръководят финансовите служители на ЕС.

Коментари

 • nan

  16 Юни 2022 11:35ч.

  в дъното се крият американските енергийни интереси на това "противопоставяне от икономическият блок". без евтина енергия няма икономика. очевидно това са квази-икономисти, щом има такова фундаментално разминаване в разбирането за работеща икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук няма никакви "икономически интереси" !

  16 Юни 2022 16:44ч.

  Или поне те не са основното. Зелените източници на макс могат да осигуряват до 5 % от енергийните потребности на ХОРАТА. Значи или еврочиновнците са ИДИОТИ. Или е предвидено през 2050 просто ДА НЯМА ХОРА ! Отгатнете сами... "Зелената икономика" е евфимизъм за ДЕПОПУЛАЦИЯТА, не ви го казват в прав текст...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шваб

  16 Юни 2022 11:39ч.

  Русия ще занули европа, точно това което искат ционистите. Но ще занули и самите ционисти. С тяхните камъни, по техните глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  16 Юни 2022 13:02ч.

  накрая няма да има с какво да пробиеш един отвор в стенат аза да сложим слънчевия панел направен в Китай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютни

  16 Юни 2022 18:29ч.

  Неадекватници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  16 Юни 2022 21:37ч.

  Според Европейската комисия, през 2020 г. възобновяемите енергийни източници ЩЕ съставляват 11,8 % ......???? Кога е писана статията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  20 Юни 2022 10:22ч.

  Писана е през 2020г.а сега сме 2022г.Освен да са сбъркали.Или сбърканите за чиновниците от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи