Игор Юшков: Европейската енергийна криза вероятно ще приключи след няколко години

Игор Юшков: Европейската енергийна криза вероятно ще приключи след няколко години

Енергийната криза в Европа може да продължи няколко години. Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Русия и водещ анализатор в Националния фонд за енергийна сигурност, признава подобно развитие в разговор с Lenta.ru. Той посочи и възможния сценарий за приключване на този процес.

Заради отказа на Европейския съюз (ЕС) да купува руски газ страните от асоциацията са изправени пред сериозна криза, която ще продължи няколко години, сигурен е Игор Юшков.

"Това няма да е бързо. Дори през настоящия отоплителен сезон има явен недостиг на газ, опитват се да го заместят с въглища, търсенето на въглища нараства, а цената им се увеличава. Всичко е скъпо, всичко е в недостиг и в много отношения за това е виновна самата Европа, която сплаши енергийните компании да не инвестират в нови проекти, че всички пари се инвестират само във възобновяема енергия, а капацитетът на възобновяемата енергия не е достатъчен, за да покрие целия енергиен баланс. Това е криза, предизвикана от човека, и тя започна още през 2021 г. През миналия отоплителен сезон цените на газа в Европа вече надхвърлиха 1000 долара за 1000 куб. м, поради което санкциите срещу Русия и намаляването на доставките от Русия само задълбочиха енергийната криза", обясни анализаторът.

Според Игор Юшков европейците ще излязат от този отоплителен сезон с напълно празни подземни газохранилища.

"През цялата 2023 г. те ще трябва да купуват газ, за да го изпомпват в хранилищата. През 2024 г. и 2025 г. ситуацията ще се улесни поради два фактора. На първо място, скъпата енергия води до забавяне на икономиката, а освен това инфлацията се ускорява и централните банки по света повишават лихвените проценти, което оскъпява кредитите. Когато имате скъпа енергия и скъпи кредити, икономиката върви надолу. И ако това се случи, ще се консумира по-малко енергия, а дефицитът ще намалее. Но колко бързо ще се срине икономиката в Европа, е голям въпрос. Второто нещо, което ще ги спаси, е, че от 2025 г. ще бъдат пуснати в експлоатация инсталации за втечняване в САЩ и Катар, което означава, че предлагането ще се увеличи. Но това няма да стане бързо, през 2023 и 2024 г. в Европа ще има енергийна криза", заключи специалистът.

Цената на хиляда кубически метра газ надхвърли 1800 щ. долара на търга на 23 септември.

По-рано анализаторът на Energy Aspects Амриту Сен прогнозира енергийна криза в Европа "за повече от една зима".

Коментари

 • j.jelevban

  25 Sep 2022 12:47ч.

  В Украйна няма енергийна криза.Вече имат газ в излишък.Нямат промишленост ,а населението пари.В Европа предстои същото.Промишленост която ще се скапе най-вече в Германия и на север,население което ще обеднее най вече в Източна Европа.Русия обаче няма време да чака на коча да паднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейската криза ще приключи с Европа

  26 Sep 2022 21:20ч.

  Няма Европа - няма криза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи