Храните са поскъпнали средно с 30% за последната година

Храните са поскъпнали средно с 30% за последната година

Основните храни, които се търгуват на тържищата и борсите, са поскъпнали средно с 30% в сравнение с март миналата година. Това показва сравнението между индекса на тържищните цени от средата на март 2021 г. и този за последната седмица. Той е вече с 31% по-висок.

Средната цена на едро на олиото в пластмасови бутилки от 1 литър например се е вдигнала за тази една година с 61% - то е струвало 2,90 лв. м.г., а сега е 4,68 лв.

Справката показва, че цената му отново е тръгнала нагоре, като само през последната седмица от 3,79 лв. е станала 4,68 лв. Това обяснява защо в магазинната мрежа вече рядко може да се намери на цена под 6 лева за литър.

Яйцата са поскъпнали с 31% за последната година. През март 2021 г. цената им на едро е била 19 ст., а в магазините струваха максимум 29-30 ст. бройката.

Те започнаха да поскъпват още в началото на тази година, като само през последната седмица от 24 станаха 25 ст. бройката по цени на едро. В магазините някои видове яйца се продават дори по 50 ст., но и най-евтините рядко са под 40 ст.

Единствените храни, които поевтиняват през последната седмица, са оранжерийните домати и краставици. Те струват почти двойно по-скъпо в сравнение с преди една година, но евтиният внос от Гърция и Турция, където оранжерийното производство не се нуждае от високи разходи за отопление като у нас, е довел до поевтиняване в рамките на последната седмица от порядъка на 5-6%.

Българските оранжерийни домати струват 3,25 лв. за килограм по цени на едро, но вносните са по 2,78 лв. Краставиците са с около 1 лев на килограм по-скъпо – родните са по 3,22, а вносните – по 4,18 лв.

Млечните продукти са с около 22-25%, сега спрямо година по-рано. Кравето сирене поевтинява с 0,2 на сто през последната седмица и се търгува по 8,70 лв./кг, но миналата година по това време е било 7,07 лв. за килограм.

Кашкавалът тип “Витоша” поскъпва за една седмица с 0,6 процента до 14,09 лв./кг, а миналата година по същото време килограмът по цени на едро е бил по 11 лв.

Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,41 лева в края на миналата седмица.

През последната седмица са почнали да поскъпват, макар и с много малко, дори варивата - ориз, боб и др., чиито цени по принцип не се вдигаха през последните седмици и месеци.

 

Коментари

 • Еми стандарт

  20 Март 2022 18:55ч.

  населението фрашкано с пари при рязко повишаващите се доходи, чуди се на какви наслади да се нахвърли, та търговците му помагат да се отърве от излишните левчуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хортензия Колищъркова

  20 Март 2022 20:39ч.

  Честито! Но, както казват в рекламите, това не е всичко... Благодарение на високообразованите Харвардски дьонмета сурвакането на потребителя ще продължи. До след Коледа, ако ги изтърпим дотогава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи