Хиляди се събраха на протест срещу високите цени на енергията в Брюксел

Хиляди се събраха на протест срещу високите цени на енергията в Брюксел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хиляди хора се събраха в сряда в белгийската столица Брюксел на "национален ден на действие", за да протестират срещу рязкото повишаване на цените на електроенергията, природния газ и храните и да привлекат вниманието към рязкото повишаване на разходите за живот, предава Асошиейтед прес.

Според профсъюзите и градската полиция в протеста са участвали около 10 000 души. Събраха се хора от цялата страна, които маршируваха зад плакати с надписи "Животът е прекалено скъп, искаме решения сега" и "Всичко се увеличава, освен заплатите ни" или носеха плакати с надпис "Замразете цените, не хората". Движението в града и общественият транспорт бяха нарушени.

Проучване на белгийските медии от тази седмица показа, че 64 % от запитаните са загрижени, че може да не могат да си позволят сметките за ток и газ, които са се увеличили повече от два пъти през последната година, а 80 % от анкетираните са заявили, че вече се опитват да пестят енергия и вода.

"Когато пазаруваме хранителни стоки, това, което е в количката, сега струва с 20, 30 евро (долара) повече или дори повече в зависимост от магазина, в който отивате. Стигаме до момент, в който портфейлите ни не могат да издържат", каза Паскал Краесо, протестиращ от Брюксел.

Миналия месец министър-председателят Александър де Кроо предупреди, че "следващите пет до десет зими ще бъдат трудни" заради високите цени на електроенергията и природния газ, подхранвани от войната на Русия в Украйна.

27-те страни членки на Европейския съюз се договориха да намалят потреблението на газ средно с 15% тази зима, като се стремят по-специално да намалят търсенето в пиковите часове. Министрите на енергетиката на ЕС ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят кризата.

Източник и снимки: AP

 

Коментари

 • Що ще Роузи Нитачката

  21 Sep 2022 21:37ч.

  на брукселския плакат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  21 Sep 2022 22:23ч.

  Тези не са ли от златният милиард, дето носа им с лай..на пръчка не може да стигнеш?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  21 Sep 2022 22:30ч.

  Да емигрират в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  22 Sep 2022 6:29ч.

  Всякакви протести има вече: --- https://btvnovinite.bg/svetut/nad-100-dushi-sa-zadarzhani-v-rusija-po-vreme-na-protesti-sreshtu-mobilizacijata.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иаз като истински седесар и демократ протестирам срещу мобилизацията

  22 Sep 2022 7:22ч.

  съвецката земя трябва да се предаде без бой тихо и кротко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  22 Sep 2022 7:25ч.

  Ами вие там в Брюксел сте близо, хванете ги тия самодоволни дрънкачи Урсула, Борел, Мецола, ..., па ги разпнете по стълбовете, нали са мъченици за европейски ценности, нека наистина се помъчат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западът на благоденствието

  22 Sep 2022 8:56ч.

  Анал Лиз, какво стана с човешките права, ма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижен гражданин

  22 Sep 2022 9:56ч.

  Сега, тепърва ще се почне с протестите. Вчера в Брюксел, скоро и в други градове. И така ще бъде докато народите не изметат тази шайка в ЕП. Ако не го направят нищо добро не ни очаква. Трябва да се намерят мислещи политици, а не само плямпала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  22 Sep 2022 18:32ч.

  В България протести няма, явно всичко си е наред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи