Годишните лихви по обслужването на държавния дълг на САЩ надхвърлиха 1 трилион долара

Годишните лихви по обслужването на държавния дълг на САЩ надхвърлиха 1 трилион долара

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Разходите за изплащане на американския държавен дълг надхвърриха 1 трилион долара за 2023 г., което се дължи на високите лихвени проценти и рекордния дълг от 34 трилиона долара.

През последното десетилетие лихвените плащания по американския дълг са се увеличили повече от два пъти на фона на огромните държавни разходи по време на пандемичната криза. Тъй като плащанията по дълга продължават да нарастват, Бюджетната служба на Конгреса (CBO) съобщи, че през тази година разходите за обслужване на дълга са надхвърлили разходите за отбрана за първи път в историята.

 

Тази графика показва рязкото нарастване на плащанията по дълга на САЩ въз основа на данни от Федералния резерв

По-долу показваме как лихвените плащания по дълга на САЩ нарастват с по-бърз темп, отколкото когато и да било в съвременната история:

При сегашните темпове държавният дълг на САЩ нараства със забележителните 1 трилион долара на всеки 100 дни, което се равнява на около 3,6 трилиона долара годишно.

С нарастването на държавния дълг плащанията по дълга дори надхвърлят разходите за медицинска помощ през 2023 г. - един от най-големите държавни разходи. През миналата година САЩ са изразходвали средно по над 2 млрд. долара на ден за разходи за лихви. Ако продължим нататък, прогнозите са, че през следващото десетилетие правителството на САЩ ще похарчи исторически 12,4 трилиона долара за лихвени плащания, което прави средно около 37 100 долара на американец.

Положението се влошава от факта, че САЩ имат голям дефицит, който през първите шест месеца на фискалната 2024 г. възлиза на 1,1 трилиона долара. Той се е ускорил поради 43% увеличение на разходите за обслужване на дълга, заедно с увеличението на разходите за отбрана с 31 млрд. долара спрямо предходната година. Освен това основен принос за увеличаването на дефицита имаше и увеличаването на финансирането на Федералната корпорация за застраховане на депозитите с 30 млрд. долара в светлината на регионалната банкова криза от миналата година.

Прогнозите са, че до 2034 г. около 75% от увеличението на федералния дефицит ще се дължи на разходите за лихви.

Източник: visualcapitalist.com

 

 

Коментари

 • Дивергент

  18 Апр 2024 8:43ч.

  Първите изобщо в историята нулеви лихви са в древността - между евреи. Причината е била същата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  18 Апр 2024 9:07ч.

  Фалиралата кочина още си вярва, че нещата ще вървят така, както досега. Не можете да продължавате с тоя ускорен паразитизъм. Непоправимостта ви някои ястреби и техните прости зомбита я вземат за непогрешимост, а тя не е такава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  18 Апр 2024 12:52ч.

  Единствената кочина е РФ. Нещо децата и внуците ви не искат да се релокират от САЩ, даже на ум не им идва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лека сметка

  18 Апр 2024 9:26ч.

  Значи 1 трл лихви на 34 трл дълг са 3% годишна лихва. Главница не се изплаща вероятно, при 1 трл допълнителни заеми на 100 дни, увеличение на лихвите с 30 млрд за 100 дни. При това и увеличението няма да е линейно, тоест догодина пак 1 трл за 100 дни, а може би вече за 95. След 2 години 90 дни... И изобщо кое е следващото след трилион? Квадрилион? 1 квадрилион звучи успокояващо. До 15 години с тия темпове се стига. Само от САЩ, има и още юнаци с трилиони. После не се чудете, че има работещи бедни. Създадени са стоки, за които не е платено, а и вероятно са без стойност вече. До звездите стигнаха само дълговете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  18 Апр 2024 10:04ч.

  Тези ще бутнат цялата финансова система и ще направят нов Бретън Удс само и само да не си платят дълговете. Очевидно това е и една от целите на CDBC.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  18 Апр 2024 10:05ч.

  Простият извод,който си направих е,че САЩ вече се нуждаят не от една малка победоносна войничка,а от голяма победоносна Война,желателно с разчленяването на Русия и превръщането на Китай в протекторат.И така ще спечелят още 30-50 години благоденствие и еднолично управление на нещастната планета.Иначе казано положението вече е "или-или".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черпак Манчев

  18 Апр 2024 11:16ч.

  Това бяха и целите на войната в Украйна: 1. Да се отслаби Русия икономически (неуспешно реализирана); 2. Да се спре достъпът на Европа до евтини руски суровини и материали (успешно реализирана); 3. Да се изнесе голяма част от производството от Европа в САЩ (на път да се реализира); 4. Да се удари Китай и да се забави икономическата му експанзия (неуспешно реализирана); 5. Да се отсрочи колапсът на американската икономика и да се понадуе още известно време американският икономически балон (отчасти реализирана, но засега недостатъчно). Сривът на капиталистическата система в англосаксонският ѝ вид бе отложен с рухването на СССР и заграбените пазари в бившите соц. държави. Това уви, вече не върши работа и трябва да се предприемат нови стъпки с целите по - горе. Проблемът с американският дълг е нерешим в средносрочен и дългосрочен период, затова се търсят начини да се отложи разпада на капитализма в този си вид, докато се намери решение. Такова, обаче става все по илюзорно да се намери ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еех, мъко рубладжийска

  18 Апр 2024 11:38ч.

  Целите може да ги вземеш като видиш обгорелите танкове пред Киев. Едноседмична война, която се провали тотално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Черпак Манчев

  18 Апр 2024 12:05ч.

  ^ Изключително обзорна реплика! Изумен съм от всеобхватността на изложението, както и от красотата на използваните изразни средства ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еех, мъко рубладжийска

  18 Апр 2024 11:36ч.

  Уж печатаха,сега пък плащали лихви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти нямаш право на мнение. Нямаш право дори да егмисваш атмосферен кислород.

  18 Апр 2024 12:03ч.

  Вие имате право само да умрете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Апр 2024 12:31ч.

  Който има печатница за пари, не се бои от разходи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи