Германската енергийна компания „Унипер“ обсъжда с „Газпром“ разплащането в рубли

Германската енергийна компания „Унипер“ обсъжда с „Газпром“ разплащането в рубли

Германската енергийна компания „Унипер“ продължава да обсъжда с руския газов гигант „Газпром“ и с германското правителство за плащането на руските газови доставки в рубли, предаде „Ройтерс“.

Според Европейската комисия това би представлявало нарушение на санкциите на ЕС срещу Москва.

В документа с тримесечните си резултати „Унипер“ посочва, че води преговори с германското правителство и „Газпром“ за потенциално въвеждане на въпросния руски указ за заплащане на доставките.

Най-големият вносител на руски газ обаче не дава допълнителни подробности за разговорите. Газовата му дейност обхваща средно портфолио от дългосрочни газови договори за около 370 тераватчаса, от които около 200 тераватчаса се доставят от Русия.

Европейската комисия в понеделник заяви, че изпълнението на предложената от Русия система представлява нарушение на европейските санкции срещу Москва. Брюксел се ангажира да даде пояснения за правните мерки, които трябва да предприемат компаниите.

Миналия месец ЕК предложи да бъде позволено на купувачите на руски газ да извършват плащания съгласно санкциите, ако декларират извършените плащания в евро, преди конвертирането в рубли.

Руският указ обаче уточнява, че задължението на купувача ще се смята за изпълнено само след превръщането на чуждестранната валута в рубли.

Източник: бТВ

 

Коментари

 • пешо от кривина

  04 Май 2022 13:03ч.

  нали урсула не дава ,нищо вече не може да се разбере,сега като закрият руските телевизии ще плещите глупости като мокри парцали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи