Германия реши да удължи работата на три атомни електроцентрали

Германия реши да удължи работата на три атомни електроцентрали

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Правителството на Германия одобри план за отлагане на широко прокламираното постепенно спиране на ядрената енергетика в страната на фона на сериозните опасения, че може да се стигне до недостиг на електроенергия през зимата, предаде ДПА.

Всички атомни централи в Германия трябваше да бъдат затворени до края на тази година в съответствие с решение, което беше подкрепено от бившия германски канцлер Ангела Меркел и след това беше потвърдено от трите политически формации в сформираната миналата година управляващa коалиция във Федералната република - Германската социалдемократическа партия (ГСДП),  Свободната демократическа партия (СвДП)  и "Съюз 90"/"Зелени". Но последиците от войната в Украйна и рязкото ограничаване на руските газови доставки принудиха най-голямата икономика в Европа да гарантира, че няма да се наложи въвеждането на "режим на тока", че индустриалните компании и другите фирми ще могат да работят при нормални условия и хората ще могат да отопляват домовете си през студените месеци. 

На този фон възникна сериозен спор в управляващата коалиция в Германия - дали да бъде удължен срокът на експлоатация на трите действащи атомни електроцентрали в страната.

В понеделник германският канцлер Олаф Шолц взе "изпълнително решение", с което се позволява атомните централи да продължат да работят до 15 април следващата година, отхвърляйки желанието на "Зелените", които са втората по големина партия в ръководенето от него коалиционно правителство, отбелязва ДПА. 

Днешното решение на правителството на Федералната република трябва да бъде одобрено от парламента на страната.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Грета Тинтин Т.

  19 Окт 2022 16:37ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  19 Окт 2022 19:05ч.

  Отдавна трябвше да го направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  20 Окт 2022 17:15ч.

  Що така бе Миме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  22 Окт 2022 10:19ч.

  После ще станат до 15 юни....после ще поскъпнат яко тока, особено за миксерите по улиците....после квадратните немци ще продължат да спят. Но стане ли да не могат да си заредят колите, особено дизеловите, тогава вече ще се събудят, и ще кажат меееее....толкова за немците. Нямате и представа колко са лишени от мислене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи