Гечев: Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в ЕС, България също може да го ограничи

Гечев: Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в ЕС, България също може да го ограничи

Снимка: БГНЕС, архив

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

„Ние вече шест месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от извялнеието на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

„Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, пазарните методи се нарушават“, уточни земеделският министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • зърнена сделка

  17 Апр 2023 10:21ч.

  Защо изобщо трябва да влиза украинско зърно в ЕС, нали ООН обвиняваше Русия, че ако не се съгласи на зърнената сделка, обрича на глад бедните африкански държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спокойно,

  17 Апр 2023 12:10ч.

  сега ще цъфне "бандеровката" с дружката си "Ким" и ще обяснят, как да мислим правилно. Мужиците, Стамболов, Енвер паша бесни с мироглед тесний и така. Творческа интелигенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как се нарича това?

  17 Апр 2023 10:22ч.

  Вчера го спира, а днеска само ще го ограничава?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страхливец

  17 Апр 2023 11:01ч.

  Липса на "топки"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха!

  17 Апр 2023 13:48ч.

  Обичат нашите набедени за политици елементи да говорят и да се изхвърлят нависоко! Нищо няма да направят! Страх сребреници пази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гечев: Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в ЕС, България също може да го ограничи

  18 Апр 2023 7:50ч.

  ...ама, може и да не се ограничи, не ли, Яворчо?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се

  17 Апр 2023 11:02ч.

  ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ВНОСА НА ОТРОВНОТО И ГМО ЗЪРНО И НА СУХО МЛЯКО ОТ УКРАЙНА. Другото е полягане под диктата на брюкселските чиновници. Как не го е срам Явор Гечев да се измята така? От забрана на вноса премина към "ограничаване". Франция и Германия, с двойно по-високи субсидии от тези за България, не си разоряват зърнопроизводителите, защото там зърното на Монсанто от Украйна не е конкурентно способно и едва ли ще започнат да тровят собствените си граждани солидарно с натровените българи и източно-европейци. Но гражданите на Франция и Германия излизат на барикадите, не мишкуват. НА 23-ти април - ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НА БАРИКАДИТЕ - ЗА МИР, СРЕЩУ ПО-НАТАТЪШНОТО НИ ВЪВЛИЧАНЕ В ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА И ЗА ЗАБРАНА ЗА ВНОС В БЪЛГАРИЯ НА ОТРОВНОТО И ГМО ЗЪРНО НА МОНСАНТО ОТ УКРАЙНА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  17 Апр 2023 11:04ч.

  След като България е износител на зърно, за какво й е изобщо украинско такова? Я, ЕК да не си гледа само малоумната лесния, ами да си направи разчетите, кои страни от ЕС се нуждаят от това зърно и в какви количества. Другото изобщо да не се нафуква в източна европа, ами да минава по зърнения коридор, според нуждите на съответните страни. Аман от бюрократичните тъпотии на силоваците от ЕК, "демократично" да те изнасилват, пък ти и да си благодарен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много просто!

  17 Апр 2023 13:48ч.

  Забележете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много просто!

  17 Апр 2023 13:55ч.

  Забележете, че това зърно трябваше да храни бедните страни, а в крайна сметка попадна в определени ес държави. Втора поредна година, държавите, които имат определен принос в производството на зърно, са принудени да приемат пестицидното украинско зърно. Досега това беше половин беда. По-страшното е, че при новата реколта, истинското зърно няма къде да се съхранява! Създава се опасност от реална продоволствена криза!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клара Кулакова

  17 Апр 2023 11:08ч.

  Само да кажа,че не е само зърно, а и яйца, захар и какво ли още не...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  17 Апр 2023 17:06ч.

  Бях на снимка в един мед център и в една стая имаше около 30 кашона на които пишеше че са от Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой плаща вноса от Украйна или това е бартерна сделка: ИзтЕвропа дава оръжия, а Украйна връща земедпродукти? Пълна тайна!?!

  17 Апр 2023 11:30ч.

  И що за върховна ГЛУПОСТ: значи сега ЕС ще компенсира с милиони евра фермерите от ИзтЕвропа за загубите от вноса на НЕотговарящо на европейските стандарти храни за хора и животни, вместо ЕС да ПЛАТИ директно на укрофермерите и на Украйна за да ги ... подпомага, нали заради подпомагането или "солидарността" - висшата евроценност, е цялата афера. Пълна гавра и издевателство над ЛИЧНОТО достойнство (чл.1 на Хартата за правата на човека на ЕС!!!) с народите от славянските държави на ИзтЕвропа, срам. ..................... Като е "подпомагане" на Украйна, то Украйна има прекрасна възможност за ИЗНОС на всички стоки с кораби към други континенти през Полша и БРАТСКОТО пристанище в Гданск - от Лвов до Гданск са 800 км! ............ и украинските ТИРове, вместо по 8-10 часа да пътуват към държавите от ИзтЕвропа, аре към Гданск на корабите и към САЩ, Африка, Южна Америка, Арабия... ............ Това на което сме свидетели е пример за безпрецедентен диктат от Брюксел към третирани като "втора ръка" съюзни държави, срам! СПРЕТЕ ВНОСА ОТ УКРАЙНА БЕ! Кой не дава - българските продажници и НПО, които са "усвоили" 47-те милиона долара от сащ ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълна тайна!?! 17 Апр 2023 11:30ч. Кой не дава - българските продажници и НПО, които са "усвоили" 47-те милиона долара от сащ ли?!

  18 Апр 2023 8:05ч.

  "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vld

  17 Апр 2023 11:41ч.

  Надуха ни главите, че Русия обричала на глад Африка и живеещите там народи, защотоне давала коридор на Украйна да изнася с кораби зърното си. Имаше коридор и какво само 3% от изнесеното заминало за бедните страни. Всичко останало тук в Европа. И какво се получава-фермерите не могат да си продават реколта 2022, ние ядем отровно украинско зърно във вид на хляб и тестени изделия. Като следствие фермерите тази година ще намалят рентата на тези, които са си дали земята , абе с една дума отвсякъде сме прецакани! Благодарим ви тъпи престъпни огъзени запад политици

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  17 Апр 2023 16:54ч.

  Кои са тез ФЕРМЕРИ в БГ, дето не могат си продадат продукцията? Латифундиерите, по Иван Костов, в БГ реват, щом им падат печалбите. И арендаторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гадничките си въпросчета ни ги спести

  17 Апр 2023 20:01ч.

  И защо трябваше да ни погребват селското стопанство от тоя измислен скапващ се съюз?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  17 Апр 2023 11:46ч.

  В демокрацията няма справедливо а само правилно(демократично)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво търси изобщо това зърно в ЕС

  17 Апр 2023 12:06ч.

  нали беше за гладуващите в Африка?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Параванът на солидарността

  17 Апр 2023 12:11ч.

  ЕС е зает сега да е солидарен с Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добри пожелания

  17 Апр 2023 12:07ч.

  Министърът говори на ЕС пред българите, но има ли разговор с ЕС въобще?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко струват 642 000 тона зърно от Украйна

  17 Апр 2023 12:24ч.

  Кой плати тези 642 000 тона зърно от Урайна? ... Какво пише в тези "междуправителствени спогодби с Украйна" КОЙ ПОДПИСА от Българска страна този "договор"? .... Кирил Петков ли?? .... Всички гласували за нещастната им коалиция носят лична отговорност пред сънародниците си, пред ДЕЦАТА на България за вноса на НЕЧИСТАТА земеделска продукция от Украйна. Безсрамници и политически престъпници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблем на периферията

  17 Апр 2023 12:40ч.

  Верни коментари. Най-накрая действителното положение мъчително си проби път към поверхността и лъсна с цулата си прелест. Оказа се, че в цялата тази работа няма никакъв пазарен смисъл, солидарност с гладуващи народи и някаква там, макар и абстрактна, справедливост, а за пореден път става дума за т.н. ПРАВИЛНИ решения. Правилните решения се основават, разбира се, на прословутите ЦЕННОСТИ и се основават на ПРАВИЛА. Въпреки мъчителните ни търсения в продължение на вече десетки години, никой така и не разбра, кои са тези ценности, които са в основата на Живота и кой, кога и при каква процедура състави прословутите правила. Тегне отвратително "съмнение", че става дума само и единствено за арогантно прокарване на користни интереси. Сега ДИРЕКТНО по коментирания материал! Забелязахте ли, каква странна думичка са използвали (е използвал) Гечев?! РАЗПРЕДЕЛЯ!!! А ние глупаците си мислехме, че става дума за обичайни търговски практики. Очевидно е, че нищо такова не се случва. Практикуват някаква сложна разчетна схема, която на поредно и напълно измислено основание (единна търговска политика) издоява страните на ЕС. Намеренията и целите са напълно прозрачни: 1. Пореден и допълнителен източник за финансиране на войната§ 2. Собствениците (ползвателите) на земя в У. да си получат парите! Всякакви приказки за солидарност, гладуващи народи от Африка и Азия са просто поредната долна, двулична игра. Последиците за националните стопанства грубо се игнорират. Тази думичка "Разпределят" направо ми боде очите. Хора, в нормалната търговия, няма такава думичка. Това е лицемерно дирижиране схема за изпомпване на пари. Как процедират? Да не би да правят временен внос и складиране в граничните и близки на У. страни, а оттам се очаквало да се теглят количества за всички страни на ЕС. Обаче, напълно очаквано, както и при мигрантите, вътрешността предпочита проблемът да си остане в периферията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТИРовете земеделски стоки от Лвов към Гданск (800 км)и мирно с корабите към САЩ, Африка, Арабия да спасяват бедните и гладните!

  17 Апр 2023 12:59ч.

  Евросъюза и докторката по хуманна медицина Урсула Лайен нали сте дали клетва да помагате на бедните и страдащите - ами помагайте бе: откупете земеделието на Украйна и го пратете с кораби през Гданск по световните пазари, където НЯМА такива продукти. Какво се правят на вкиснало вмирисано брюкселско зеле, ай сиктир и на лошите умове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  17 Апр 2023 13:13ч.

  Другите спират внос на зърнени храни, на други храни, а този искал да "ограничава" вноса само на житото. А тръгнал при протестиращите, качва се на трактора и залъгва хората, че ги подкрепя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  17 Апр 2023 13:25ч.

  US сатанисти (Cargill, Monsanto, DuPont) притежават в украйна 17 млн. ха, на които засяват ГМО пшеница, царевица и слънчоглед, а ШАЙКАТА българоубийци ги внася, за да трови хората у нас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hcufucucuch

  17 Апр 2023 13:35ч.

  Гечев, стига мрънка бе! Докато се обясняваш и Словакия спря вноса на зърно от Украйна! Аре веднъж поне бъдете мъже бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един ден всички ще влезете в затвора - министрите на земеделието и на здравеопазването, защото здравето на нацията е най-висшата Национална сигурност на България!

  17 Апр 2023 13:52ч.

  Вие Гечев/Радев продължавайте да слушате онези дето се нагушили с 47-те милиона за "укрепване на демокрацията и противопоставянето на Руското влияние" подарени от САЩ. И вие ще умрете бе, няма да умират само нашите близки и деца! ........ Няма БЕЗНАКАЗАНОСТ БЕЗКРАЙНА, няма! - В затвора ще гниете всички министри на здравеопазването и на земеделието от последните 30 години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалък фарс

  17 Апр 2023 14:59ч.

  Какво да се очква друго освен не поклон даже, а пълзене! Разбирате ли - тоя твърди че МОЖЕ (!) да се ограничи. Не, не да се спре - а да се ограничи! Не прочетох никъде украинския внос да е залял Германия или Франция?! Някой да има инфо по въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман от жалки управници

  17 Апр 2023 15:07ч.

  Ало, Гечев ли си какъв си, ппрестани да плямпаш глупости, а СПИРАЙ НЕЗАБАВНО вноса! Прочети казаното от унгарския министър на земеделието: В пратки царевица от Украйна открихме токсини и ГМО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  17 Апр 2023 15:57ч.

  Гечев няма да отидеш в Белене, а ще копаеш в Бухово безвредна руда. За геноцид това ти се полага "до живот".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  17 Апр 2023 15:58ч.

  Значи от септември служебниците ни тровят съзнателно. Ще виснат на стълбовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  17 Апр 2023 16:12ч.

  Да, може, обмисля, въобще това министър ли е или на петела шията. Смотаняк- въобще не трябваше нищо от Украйна да се допуска до българския пазар. Господинът министър с високата си заплата може да си поръчва продукти от ферми, но хората ходят по магазините и дори не са сигурни какво купуват. Престъпници срещу българското здраве, не министерски съвет. Радев ни ги натресе - гълъба на войната, Гечев, великия мислител, дето още не може да реши да забраните опасните украински продукти и другите мекотели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фермерите тази година ще намалят рентата на тези, които са си дали земята

  17 Апр 2023 16:22ч.

  и няма да си подновят автопарка с последните модели на Bentley и подобните му

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фермерите тази година ще намалят рентата на тези, които са си дали земята 17 Апр 2023 16:22ч. и няма да си подновят автопарка с последните модели на Bentley и подобните му

  18 Апр 2023 8:10ч.

  Хехехе, да, това е другата страна на монетата на справедливия народен гняв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  17 Апр 2023 16:35ч.

  Вие ли бе, смешки?!? ??? Вие сте женски полови органи, от вас подобни неща не се очакват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  17 Апр 2023 16:38ч.

  Управляват ни СТРАХЛИВЦИ и МНОГО ПРИМИТИВНИ ДУХОВЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://bg.wikiquote.org/wiki/Платон

  17 Апр 2023 17:54ч.

  "Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци." Това е твърде свободна интерпретация на пасаж, изваден от контекст от книгата му Държавата. По-коректен превод би бил: "Следователно нужда и наказание трябва да са на лице в допълнение за тях (добрите хора б.р.), за да бъдат склонни да управляват - вероятно е това да е източникът на възприятието за срамно да се търси да се управлява и да не се изчаква нуждата - и най-голямото от наказанията е да бъде управляван от по-лоши хора, ако човек не е склонен да управлява себе си"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крокодила Гений

  17 Апр 2023 18:53ч.

  Украинското зърно на украинската държава ли е или на частни собственици/тарикати? Отговорът не е държавата (ако случайно искаме да жертваме наши интереси в полза на борба с Путин). Ами украинските земеделци/тарикати по-важни ли са от нашите производители, които движат нашата икономика, плащат данъци в БГ, дават работа на работници в БГ и изпълняват шантавите директиви на ЕС. Докога БГ мазохистите ще гласуват за статуквото, вече заприличаха на добитък английски (по Оруел)?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хищно цивилно-милициоонерско влечуго

  17 Апр 2023 20:04ч.

  Царството ни го разделят такива като теб. Докато не заиграеш в един отбор с Мене, ще те яздят такива подлизурковци като Гечев, който не се отличава много от тебе по манталитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обтекаемият дебелак

  17 Апр 2023 20:56ч.

  няма да спре отровното жито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма неискам

  17 Апр 2023 21:17ч.

  Всъщност украинското зърно не ли на Монсанто, така че, ще си платим и по няколко ковид ваксини допълнително. А като не отговаря на стандарта да добавят и тази заслуга на лайнен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  17 Апр 2023 21:39ч.

  Решението е простичко, разполагаш картечни гнезда на ГКПП Тата и пиле да не минава безплатно. БЪЛГАРИТЕ ЩЕ гладувяме малко, а еврогейовете ще си идат у Париж и Лондон и в Берлин. А БГ политиците ще споделят с народа заграбеното ....инак бесило

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  17 Апр 2023 22:39ч.

  Пълен, или 1/2 идиойт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  18 Апр 2023 8:22ч.

  Между може да”ограничи” и забранява вноса разликата е от небето до земята… какво става с тези 240 дупедавковци в парламента - пак ли ще се дърлят за изборните правила вместо за здравето ни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Злата

  18 Апр 2023 9:30ч.

  Предлагам в супермаркетите да има сектори с продукти от украинско зърно, украински яйца и др. стоки за подкрепящите украинските производители. Не е достатъчно само да веят знамена и да се слюнчат в политкоректни приказки, трябват дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи