Г-7 отново не успя да постигне споразумение за забрана на руските диаманти

Г-7 отново не успя да постигне споразумение за забрана на руските диаманти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Страните от Г-7 не постигнаха консенсус по отношение на санкциите срещу руската диамантена индустрия, според изявление на външните министри, публикувано от германското външно министерство след среща в Токио.

В раздел, посветен на конфликта в Украйна, групата повтори предишното си обещание да продължи политиката си на санкции срещу Русия. По отношение на руските диаманти обаче тя се ангажира само да „ускори консултациите си за енергетиката, металите и всички непромишлени диаманти, включително тези, които се добиват, преработват или произвеждат в Русия“.

Вносът на необработени диаманти от Русия беше забранен или частично ограничен от САЩ, Великобритания, Канада и Нова Зеландия миналата година. Г-7 и ЕС също обмислят по-широка забрана през последните няколко месеца, която предвижда ограничаване както на директните покупки на диаманти от Русия, така и на механизъм, който би предотвратил непрекия внос на необработени скъпоценни камъни с руски произход.

Според съобщения в медиите, позовавайки се на източници, близки до дискусиите, страните планират да въведат специална система за проследяване, която ще включва физически проверки на пакети, съдържащи камъни, и задължителни данни за проследимост за производителите и търговците на диаманти.

Според по-ранни съобщения в медиите Г-7 и ЕС трябваше да очертаят мерките до края на октомври. Очакваше се забраната да бъде включена в предстоящия 12-и пакет от антируски санкции на ЕС и да влезе в сила от Г-7 до 1 януари 2024 г.

Високопоставен дипломат от ЕС обаче заяви пред Ройтерс, че Брюксел все още чака Г-7 да излезе с предложение, в което подробно се описва забраната, за да изработи свои собствени санкции срещу руските диаманти.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Наблюдател 13

  09 Ное 2023 18:53ч.

  Има три неща които не бива и да си помислят да забраняват. Водка, хайвер, блондинки. Диамантите не са всред тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Ное 2023 20:26ч.

  Най-много руски диаманти изнася Израел. И тях ли санкционират САЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  10 Ное 2023 20:28ч.

  Ся, не говорим за бижутерия или брилянти за диктатурата, а за индустрия. Що не погнат Тел Авив?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писна ми

  11 Ное 2023 12:56ч.

  Пълно европейско втъпясване. Когато икономиката започне да служи на политиката, вместо обратното, се получава наблюдаваната гейовщина - всичко със задника нагоре. И задникът на първо място по значение, а не главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи