Fitch постави САЩ под наблюдение за възможно понижение на рейтинга

Fitch постави САЩ под наблюдение за възможно понижение на рейтинга

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рейтинговата агенция Fitch постави САЩ под наблюдение заради спора за дълга и евентуалния предстоящ дефолт. Това може да доведе до загубата на най-високия кредитен рейтинг ААА, съобщи Fitch в сряда вечерта (местно време). 

Рейтинговата агенция се позовава на политическия спор във Вашингтон, който в момента възпрепятства увеличаването на тавана на дълга въпреки възможния дефолт, който „бързо наближава". От Fitch заявиха, че все още предполагат разрешаване на спора за дълга преди „деня Х" - деня на изпадането в неплатежоспособност. „Въпреки това смятаме, че са се увеличили рисковете таванът на дълга да не бъде повишен или временно спрян преди деня Х и че впоследствие правителството може да започне да не изпълнява плащанията по някои от задълженията си“, предава Bloomberg. 

Пазарите показват все по-голяма нервност във връзка със задънената ситуация, като премиите по облигациите с падеж, когато рискът от неизпълнение на задълженията е най-висок, нарастват, а индексът S&P 500 спада вече два дни. Икономистите прогнозират, че неизпълнението на задълженията от страна на САЩ може да предизвика рецесия с широкомащабна загуба на работни места и рязко повишаване на разходите по заемите. 

Предупреждението на Fitch „подчертава нуждата от бързи надпартийни действия от страна на Конгреса за повишаване или временна отмяна на лимита на дълга и избягване на предизвикана криза за нашата икономика", казва пред агенцията Лили Адамс, говорител на Министерството на финансите.

Времето е от съществено значение

Разходите за застраховане на държавния дълг на САЩ срещу неизпълнение чрез деривати нараснаха, а изявлението на Fitch насочва вниманието и към други рейтингови агенции, за да се види как биха реагирали. Говорител на Белия дом заяви, че докладът показва, че е необходимо спешно да се постигне бързо решение.

„Най-лошият сценарий би бил, ако разправията доведе до това правителството да пропусне плащане по дълга за първи път, което може да доведе до широко разпространено или трайно понижаване на кредитния рейтинг на американските държавни ценни книжа", заяви Николай Шмит, главен глобален икономист в T. Rowe Price. „Толкова много активи се оценяват в пряка връзка с американските държавни ценни книжа, че сътресенията от едно по-изразено понижение на рейтинга ще се усетят на пазарите по целия свят“. 

През 2011 г. рейтинговата агенция S&P Global Ratings беше подложена на критики заради понижаването на рейтинга на САЩ от ААА след подобен случай на дефолт. Това предизвика разпродажба на рискови активи, като например акции, в целия свят, но по ирония на съдбата даде тласък на държавните ценни книжа, тъй като инвеститорите потърсиха убежища. 


Източници: investor.bg, business.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи