Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата

Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Тя увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни. Ако България продължи с приходната и разходна политика в бюджета, такава каквато беше през последните две години, страната рискува да има дефицит от 7% през следващите 4 години. Това е много висок дефицит, коментира още тя.

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова. 

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

Съгласно закона до края на месец април служебното или избрано редовно правителство трябва да внесе проектозакон за държавния Бюджет за 2023 г., както и да изпратим в Брюксел 3-годишна бюджетна прогноза за периода от 2024-2026 г.

„С оглед внасянето на този закон трябва да поставим на обществено обсъждане данъчните закони“, каза по БНТ Велкова.

Тя заяви, че докладът за тежкото състояние на финансите съдържа два сценария.

Единият сценарий е, че ако продължим през следващите четири години до 2026 г. с тези политики в приходната и разходната част, които бяха заложени от редовното управление на Петков-Василев през миналата година, дефицитите се движат между 7-7,6%.

„Това са твърде високи дефицити за такъв дълъг период. Тогава ще настъпят тези черни сценарии“, алармира Велкова.

Тя съобщи, че министрите са се обединили да разработват 3-годишната бюджетна рамка с дефицит от 3%. „Това е предварително дискутирано с тристранните партньори“, обясни финансовият министър.
Велкова заяви, че няма да има риск за валутния борд и тегленето на заеми от МВФ, ако работим за дефицит от 3%. „Тъй като сме служебно правителство и не трябва да правим политика, в случая предлагаме мерки, за да има фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%. Това беше вчерашното решение“, обясни тя.

На въпрос дали се намираме в дългова спирала, министър Велкова отговори така: „Ако бюджетът, който ние ще предложим и той бъде припознат от едно потенциално правителство или бъде приет от НС с дефицит от 3%, в никакъв случай не сме в дългова спирала, защото тогава ще отговаряме на Маастрихстките критерии“, каза тя и добави, че в дългова спирала ще влезем, ако продължим с политиката на харчове, заложена от управляващите през 2021-2022. „Ако имаме бюджетен дефицит от 7%, тогава автоматично ще влезем в дългова спирала“, предупреди Велкова.

Тя заяви, че за да бъдат осигурени плащанията през 2022 г., ще бъдат предложени данъчни мерки, за да бъде дефицитът в рамките на 3%. Тези мерки се оценяват на около 6 млрд.лв.

„Предлагаме данък свръхпечалба през второто полугодие на 2023 г. Това е еднократна солидарна вноска. Принципите на този данък са заложени в регламент 1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. Този данък или еднократна вноска се прилага от доста държави-членки. Наблюдава се, че основата на облагаемата печалба от корпоративен данък изключително много е нараснала през 2022 спрямо 2021 г. Обикновено това нарастване е между 1,5-2 млрд. лв. В 2022 г. е нараснала до 10 млрд. Това е изключително рязък скок на данъчната основа“, каза тя и обясни, че това се дължи на нецелевото отпускане на помощи, както и на помощите за електроенергия и други мерки.

Велкова подчерта, че ако предлаганите от тях мерки бъдат отхвърлени, тогава вариантите са два. „Или се намаляват разходите, или се увеличава дефицитът“.

Според Велкова до септември месец не би трябвало да има ликвиден проблем. „Ако дефицитът е прекалено голям през септември месец, ще има проблем с изтеглянето на нов дълг“, каза тя.

 

Източник: БНТ, БГНЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Отвратен

  16 Март 2023 8:46ч.

  Кой я назначи на този пост? Вчера говори едно, днес - друго! Що за безотговорност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Март 2023 8:51ч.

  Бай Румен Шоршов... ама те като ги почнеш от Прост Киро и стигнеш до Гълъбина Донева, са все по еднакъв калъп. Просто Прости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вчера говори каквото е !

  16 Март 2023 10:18ч.

  После са й набили канчето и днес говори точно обратното ! Много е просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз пък мисля, че е много вероятно някой "приятелски настроен"

  16 Март 2023 14:14ч.

  сред нашите (чужди) медии да формулира неправилно посланията с цел да всее паника, и хората да започнат да си изтеглят парите от банките, което НАИСТИНА ще създаде хаос... Защо например NOVA (цру) TV да не се забавлява при такъв сценарий?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  16 Март 2023 8:49ч.

  Какви министри имаше някога България - сериозни, достолепни хора, с авторитет, чието мнение тежеше. Не се показваха всеки ден по медиите като филмови звезди, а работеха! В така нар. демократични години се нагредахме на ... неподготвени хора. Резултатите от работата им са пред очите на всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоянов

  16 Март 2023 8:51ч.

  Браво на "Гласове" - публикували сте едно под друго вчерашното и днешното изказване на тази министърка. Всеки човек може да си направи изводите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези рискове са при един сценарий

  16 Март 2023 8:57ч.

  A вчера за кой сценарий говорехте, че да е имало среднощно набиване на канчета и сега да сме в медиен режим "damage limitation"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  16 Март 2023 8:59ч.

  Така е изтупан държавният чувал, че са назначили хигиенистката на министерството, за министър, дори и младши експерти не могат да намерят за този пост, затова чистачката леля Роси с парцала и кофата, право в кабинета на министъра, но портфейлът го няма! Бандитите нарочно инсталират по институциите олигофрени, за да си замитат следи, това е и причината главен прокурор на републиката да един тъп катаджия който за 5 години нищо не е свършил(като повдигнати обвинения)! България вече е фалирала, при това по лошо от финансовият фалит а именно морален, затова липсват всякакви идеи, освен за колониална сервилност пред господарите за сметка на народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България вече е фалирала

  16 Март 2023 10:22ч.

  След единадесет години тиквонада, после радивизъм, и неговите метастази киро-кокоро, мисля че популацията получава, каквото заслужава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  16 Март 2023 8:59ч.

  Тази беше зам. министър на Кокорчо и знае отдавна всички разходи. Кой й дава право да всява паника- вчера едно, днес друго, а утре? Дава ли си сметка, че подлежи на наказателна отговорност за всяване на паника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  16 Март 2023 9:16ч.

  На тази не бих дал да ми брои картофите, те я направили министър! Боже, пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  16 Март 2023 9:16ч.

  Усетиха, че пресолиха манджата и сега дават заден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съновидения и тълкуване на сънищата

  16 Март 2023 9:20ч.

  Какво е сънувала дамата нощес? Захарче под възглавничката сложила ли си е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Държавата"-територия ще остане

  16 Март 2023 9:21ч.

  българките ще измрат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че и българите

  16 Март 2023 9:22ч.

  вместе..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • когато министър на фин. или директор на банка

  16 Март 2023 9:28ч.

  Каже, че всичко е мед и масло, беж към банката да си теглиш парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соломон

  16 Март 2023 10:23ч.

  Безотговорността на Радев придобива застрашителни измерения. Това трябва да се осъзнае от всички. Някой все пак трябва да плати сметката, нали? Вижте, тук става въпрос за милиарди. Извинявайте, сбърках не работи. Темата за некадърниците от неговите правителства тепърва ще се дискутира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българките ще измрат ...Че и българите

  16 Март 2023 10:27ч.

  Интересно ми е , като това стане, а то вече е близо - от каква тор ще се храни жълтопаветната гмеж ? Всички тези витошкови паразити, красавци с ферарита и ламборджинита, реститутски изтърсаци, крадци на ДДС... от какво ще живеят ? Гостоприемникът умря, а паразитите гладни ? Може би паразитите ще си намерят друга страна за паразитиране ? Да, да... ам не ! Всички в гроба, дами, господа, другарки, другари...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с техните камъни

  16 Март 2023 10:29ч.

  Какво ще се случи, ако изневиделица отникъде изтече доклад за предполагаеми огромни залежи от природен газ в българската акватория на Черно море,при това не неголяма дълбочина и отлични налягане и газов състав. Друг пример: българската държава учредява държавна Агенция N79 на директно подчинение на Мин.съвет за цялостно привеждане в производствена експлоатация на златоносните геологически залежи на територията на Република България; за целта се създава 100% държавно предприятие "БЪЛГАРСКИ ЗЛАТЕН ФОНД" и негови дъщерни смесени компании с миноритарно участие на водещи в отрасъла световни компании, за което се обявява международен конкурс. Част от българския валутен резерв се вложи в това ускорено индустриално строителство, в резултат на което структурата на резерва се трансформира до физическо злато. Тогава ще дойде време МВФ да идва у нас, за да проси заем от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валери Бозата

  16 Март 2023 10:37ч.

  Това е утопия. За това е необходим народ, който да гласува и да има нещо в главата си. 240 истински политици в Парламента с необходимата ерудиция и визия. МС съставен от топ професионалисти с много големи топки. Президент, който да застане зад горните и да гарантира пълна и безусловна подкрепа към тях. Нито едно от тези не е изпълнимо. Сори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България трябва да предоговори водите си с Гърция и Турция

  16 Март 2023 11:00ч.

  България изпуска огромни ползи от речния дебит пресни води, които българските реки носят към съседни Гърция и Турция. С тези води нашите съседки градят в значителна степен комуналното водоснабдяване и селскостопанско напояване в континенталните си територии. България следва да получава справедлив финансов дял от мултимилиардните приходи, генерирани от използването на български речни води.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно време, Господ слизал от време на време да си прибере вересиите

  16 Март 2023 10:44ч.

  Сега нещо се забави и мижитурките във властта станаха прекалено много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Март 2023 11:11ч.

  Това не са министри. По-добре да не казвам нищо повече, защото г-н Дачков ще ме изтрие и ще бъде прав... Простолюдието гледаме да не газим законите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Простолюдието гледаме да не газим законите

  16 Март 2023 11:45ч.

  Тази стратегия предполага, вие да сте нагазените..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанас

  16 Март 2023 11:26ч.

  Писах го септември 2022г. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3440067172938159&id=100008047303426 Колкото по-бързо се проумее по-малко ще плачем https://m.facebook.com/groups/468554841181143/permalink/911506846885938/ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПОЛИТИЦИ КОИТО ПРЕДЛАГАТ ТОВА КОЕТО ПИША и ще повторя накратко : за БЪЛГАРИЯ най-доброто е веднага прогресивно корпоративно и семейно подоходно облагане и таван на печалбите и доходите на физ.лица, и забрана на офшорките(които са противоконституционни нелоялна конкуренция чл.19 от Конституцията) ,и т.н. с цел бюджетни излишъци : - за намаляне на държ.дълг до 1% а не нови дългове и милиарди за лихва - бюджетни излишъци за инвестиране в хранителна и енергийна самодостатъчност на БЪЛГАРИЯ държавни ВЕИ и т.н. Надълго https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3543377662607109&id=100008047303426 ТРЯБВА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА И ДЪРЖАВАТА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НА ВСИЧКО и доктора на икономическите науки професор Митко Хитов го каза като 1-вариант https://m.youtube.com/watch?v=q49rTR1PErw ЕСТЕСТВЕНО успоредно с увеличаване на данъците трябва и осветляване на икономиката и спиране на кражбите през разходите на бюджета и Росен Пламенов Миленов, юрист и икономист с професионален опит в ГД „Гранична полиция“, ГД „Полиция“, ГД „БОП“ и ДАНС е писал как да се спре ощетяването на фиска с 10 млрд.лв. https://www.facebook.com/100009007520457/posts/2986084755035079/ В предаването го каза точно и да се гласува за хора които предлагат конкретни мерки и стратегии https://fb.watch/eEsACyJL4O/ https://fb.watch/eEsd2f5u54/ (писал съм го 2016г. https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528 входящ номер Нар.събрание №ПГ-5194-А-74/15.07.2015г. и Министерски съвет с вх.№ 1749/02) А дали народа за няколко дена ще порасне с години и век - иска четене и най-важното преди всичко молитва към Господ Иисус Христос за всичко - да ни дава мъдрост ,помага и пази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И после нямало тормоз над жени!?

  16 Март 2023 11:29ч.

  Горката жена, какво ли е изтърпяла за една нощ, че да си плюе на авторитета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нина

  16 Март 2023 15:04ч.

  Какъв авторитет!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev г-жа Желева тука има тука нема

  16 Март 2023 11:36ч.

  Специалистите по "тука има тука нема" са на гара Левски и в НС.Очевидно МС е в бясна конкуренция за 1то място.Баш специалистите обаче отдавна са по европейските гари.Защо ли?Щото практиката ги е научила че колкото и добри да са важното е в балъка да има пари.Аматьорите от МС тая част от играта не я схващат.И се канят пак да ни скрият топчето.Аз балъка им казвам:Тоя път ще вземете на босия цървулите.Отдавна в 99% от народонаселенкето пари няма.А че 1% ще се самообира слабо ме вълнува.И още една добра новина.Следейки международните сводки стигам до извода,че мургавите ни събратя вече ръководят и швейцарски банки.Надявам се няма ни оставят в беда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българо-китайски държавен транспортен консорциум

  16 Март 2023 11:36ч.

  става дума за съместно изграждане на транспортен коридор "Нов път" през територията на България, свързващ наличните елементи от инфраструктурата на "Един пояс, един път" в Турция, в посока западна Европа. Успоредно с автономното ж.п. трасе за скоростно транзитно превозване на търговски контейнери, китайците даром наготово ще ни построят и подарят чисто нова автомагистрала - но с 100% дебелина на асфалта, негарантирано от герп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неграмотен

  16 Март 2023 11:50ч.

  Само на мен ли ми се струва, че всичкият този цирк е КОНТРОЛИРАНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ?! Така, както е контролирана ЗАЛИСИЯТА по оскари, ергени, турски сериали и пр. интелектуални занимания на нацията, докато режисьорите вече пращат ПОВИКВАТЕЛНИ. Повиквателни за едно друго занимание, режисирано от едни други, далечни партньори и безусловно изпълнявано от нашенският слугинаж. Занимание, от което българските мъже ще бъдат връщани в метални опаковки и средната продължителност на живот на участниците в което е ПЕТ ДНИ. ВРЕМЕ Е ЗА БЪРЗО СЪБУЖДАНЕ!!! ВРЕМЕ Е ЗА ИЗБОР: МИР ИЛИ ВОЙНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велкоме то найнтис

  16 Март 2023 12:23ч.

  Който не вижда, че това са последствията от санкциите на Урсула, Борел и Байдън да си смени очилата. Не се вижда и как ще се излезе от тая яма. На гърба и за сметка на руините на Русия, както беше плана, няма да се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИД

  16 Март 2023 12:27ч.

  Га, яди кИфтетата като зам.фин.министър при Кокорчо нИ рИва! А, ся рИвеш! Нямало опастност от фалит на държавата?! Набиха й канчето и се обърна. Нямало страшно! Това значи, че сме фалирали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Март 2023 12:43ч.

  Простолюдието гледаме да не газим законите 16 Март 2023 11:45ч. На нагазена ли ти приличам!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам дали сте нагазена, понастоящем

  16 Март 2023 12:56ч.

  Но отношението ви към закона, го предполага

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нина

  16 Март 2023 14:48ч.

  Това прилича на шизофрения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лешояд

  16 Март 2023 15:13ч.

  За главното г-н Антонов е прав. Пълната неграмотност и нескопосаност на голяма част от журналистическата гилдия е факт, който не се нуждае от коментар. Само си представете – дори онзи, който сам от нищо конкретно не разбира, ги нарече мисирки. Като форма е грозно, а е и напълно недупостимо като изказ на обществени персони в служебно качество, но в същността си е напълно вярно. Преобладаващата част от журналистиката се е превърнала в слугинска, а през останалото време търси трескаво някакви извънредни и по възможност катастрофични обстоятелства, че да може да придърпа внимание към собствената си персона, без да се интересува от последиците. Е, сега говорим предимно за Антонов, който е качествен икономист и иде реч за нещо друго и то е, което трябва да ни тревожи. Ние не просто изпълняваме стар бюджет при нови условия. Междувременно има ново законодателство, а се случиха и обстоятелства, които са незаобиколими. Давам пример – директните трансфери от бюджета за покриване дефицити на НОИ растат застрашително и са неотменими. Онзи План е узаконена форма на усвояване от Свои и Правилни корпоративни субекти на обществен ресурс (това са наши пари, които утре ще трябва да върнем), но никой не смее да го каже. Имат интерес от това. Има и национално съфинансиране, което е неизбежно. Има и още много пера, някой подлежат на орязване (е, ще има вой и търкаляне по паветата), някои не подлежат на съкращаване. Велкова това предупреждава – бъдете принципни, твърди и последователни, не слушайте лакърдии и вопли, че иначе ще боли? Не отварям дума за инвестиционната програма, че ще стане страшно. Антонов е разяснил коректно посланията на Велкова и тяхното извъртане. За съжаление, истина са и други обстоятелства – Велкова не стои добре на екран (поведение, интонация, авторитетност, категоричност), комуникационните и умения куцат. Смущаващо е обстоятелството, че Антонов знае за важни елементи, но ги подминава. Кой паричен агрегат се покрива от монетарните резерви на борда и каква е очертаващата се перспектива? Още повече ме смути изказването, че „реалният ефектиен валутен курс“, може и така да се каже, но аз категорично бих предпочел друго - „икономически обоснован валутен курс през ППС“ бил, видите ли, глупост. Сериозен икономист не може да изрече това! Игнорирането на: 1. изходната база; 2. актуалното състояние; 3. коректния инфлационен диференциал на вързаните валути във времето; 4. справедлива оценка и допълнителен набор от качествени показатели за съответната икономика - е най-късият и гарантиран път към катастрофа. Финансовите лешояди ще ни надушат бързо. Спирам, че ще кажа нещо, което не е за казване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузман

  16 Март 2023 16:11ч.

  https://epicenter.bg/article/Kuzman-Iliev--Padane-na-valutniya-bord-i-zaem-ot-MVF-sa-ravni-na-finansov-Armagedon-za-Balgariya/311088/2/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  16 Март 2023 16:38ч.

  Тази, ако има грам достойнство, трябва незабавно да си подаде оставка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н. Марков

  16 Март 2023 16:49ч.

  Служебната министърка на финансите, която прилича на ОТК лелка от шивашки цех, е написала ясно и недвусмислено своите констатъции и предложения. Като ги видях, все е дно това са изводи на хлапак в пети клас от помощното училище. И тази лелка е посочена и сложена на този най-висок пост в държавата лично от Радев, не от друг. Явно той не може да види онова, което всички ние виждаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи